Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές: Μαίνεται η πολιτική σύγκρουση για Υγεία και «προοδευτική» αντιπολίτευση

Εκλογές: Μαίνεται η πολιτική σύγκρουση για Υγεία και «προοδευτική» αντιπολίτευση

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση 17 μέρες πριν από τις εκλογές - Πεδίο «μάχης» το ΕΣΥ - Σύγκρουση και για το κόμμα που εκπροσωπεί την «προοδευτική» αντιπολίτευση

Ανεβαίνει το πολιτικό «θερμόμετρο» όσο πλησιάζουμε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, με τον τομέα της Υγείας και την κατάσταση του ΕΣΥ να παραμένουν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης και τους πολιτικούς αρχηγούς να σπεύδουν σε νοσοκομεία και ΕΚΑΒ και να υπόσχονται ότι όλα θα γίνουν καλύτερα… μετά τις κάλπες.

Και ενώ οι αδυναμίες ενός συστήματος που, κατά διαστήματα, αφέθηκε στην τύχη του, ξαναέρχονται στην επιφάνεια με αφορμή τραγικά περιστατικά που κοστίζουν ζωές, οι άστοχες – το λιγότερο – δηλώσεις πολιτικών στελεχών πυροδοτούν την κόντρα και εγείρουν ερωτηματικά για τα αντανακλαστικά των κομμάτων.

Οι απόψεις υποψηφίου της Νέας Δημοκρατίας για «διαλογή» καρκινοπαθών που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο από τα νοσοκομεία, παρά τη δήλωση «μετανοίας» και πέρα από το σοκ και την οργή που προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα – ο οποίος κατηγορήθηκε από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι έχει «κρυφή» ατζέντα για την επιβολή φόρων, εξαιτίας των δηλώσεων του Κατρούγκαλου –  στη διαπίστωση: «Εγώ έδιωξα τον Κατρούγκαλο, ο Μητσοτάκης κρατά τον Πνευματικό».

Και φυσικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο, με τη σειρά του, για «κρυφή» ατζέντα της ΝΔ για την Υγεία, αφού ούτως ή άλλως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορείται από όλα τα κόμματα για σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, παρότι ο ίδιος το αρνείται πεισματικά και υποστηρίζει ότι στόχος του είναι η αναμόρφωσή του.

Κατά τα λοιπά και πέρα από τη μάχη της ψήφου που δίνουν όλοι ανεξαιρέτως οι πολιτικοί αρχηγοί, επιδιώκοντας να «ξορκίσουν» την αποχή – ο Μητσοτάκης για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο Τσίπρας για να πετύχει άνοδο των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανδρουλάκης – Κουτσούμπας για να μην χάσουν όσα κέρδισαν στις 21η Μαΐου, παίρνοντας λιγότερες έδρες στη Βουλή – μαίνεται και μία άλλη μάχη, η οποία αφορά στο ποιος αποτελεί την «πραγματική» προοδευτική αντιπολίτευση σε μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς όλοι φαίνεται να έχουν αποδεχτεί την επικείμενη νίκη της τελευταίας.

Η… «παράξενη κατάσταση» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αφού επισκέφθηκε το ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», όπου δεν τον υποδέχτηκαν με… λουλούδια, αλλά με συνθήματα για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη έγινε αιφνιδιαστικά για να μην υπάρξουν αντιδράσεις και τονίζοντας ότι «μετατρέπουν τα δημόσια νοσοκομεία σε σκηνικό για προεκλογική φιέστα», ανακοίνωσε εκ νέου από τον Ασπρόπυργο ότι η ενίσχυση του ΕΣΥ αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησής του.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα επαγρύπνησης ενόψει των επικείμενων εκλογών, επισημαίνοντας ότι «η κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι άδεια» και ότι «η δουλειά δεν έχει τελειώσει», καλώντας τους πολίτες να επαναβεβαιώσουν την επιλογή τους.

Δεν παρέλειψε, άλλωστε, να επαναλάβει πως «είμαστε στην παράξενη κατάσταση να πρέπει να διεκδικούμε μία δεύτερη εκλογική νίκη, όταν θα είχαμε ήδη αυτοδύναμη κυβέρνηση»…

Το «mea culpa» του Τσίπρα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα είναι κόμμα εξουσίας», διεμήνυσε προς… κάθε ενδιαφερόμενο ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως δεν θα γίνει «συμπληρωματικό κόμμα σε συγκυβερνήσεις της δεξιάς, όπως είναι το ΠΑΣΟΚ από το 2012».

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχτηκε ότι «δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε τις θέσεις μας και αυτό μάς στοίχισε», ενώ επανέλαβε ότι η στρατηγική της απλής αναλογικής απέτυχε και δήλωσε χαρακτηριστικά «mea culpa», τονίζοντας ότι ο ίδιος ανέλαβε την ευθύνη.

Ωστόσο, επανέλαβε τη θέση του ότι οι άλλες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις – δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ – δεν ήταν πρόθυμες να συνεργαστούν.

Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, μάλιστα, και απαντώντας στα περί «χρυσής χορηγίας ΣΥΡΙΖΑ στον Μητσοτάκη», αφού ανέφερε ότι, από το 2012 και μετά, «αποφάσισε να μετατραπεί από κόμμα εξουσίας, σε συμπληρωματικό κόμμα εξουσίας», σημείωσε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης είχε μια ευκαιρία για να δούμε πώς θα συγκροτήσουμε μια προοδευτική κυβέρνηση απέναντι στη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη, αλλά το αρνήθηκε».

Και αυτό, όπως είπε, γιατί το ΠΑΣΟΚ «θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης «πρέπει να είναι πολύ ευτυχής με τον κ. Ανδρουλάκη απέναντί του».

Σε κάθε ευκαιρία, εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας «ακυρώνει» τα προγράμματα των μικρότερων κομμάτων και δη του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι υπάρχουν μόνο δύο εναλλακτικά σχέδια διακυβέρνησης – ένα της ΝΔ και ένα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «αξιόπιστη» αντιπολίτευση του Ανδρουλάκη

Επιμένει να διεκδικεί τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης, προσπαθώντας να αποσπάσει περισσότερους ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγορεί για το «μπλε» του ελληνικού χάρτη.

Παράλληλα, δηλώνει ότι το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι η παντοδυναμία της ΝΔ και όχι η ακυβερνησία, ενώ ξεκαθαρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχε καμία σχέση με το πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο υπηρετεί μόνο «χίλιες οικογένειες», και τονίζει ότι ο δικός του αγώνας είναι το ΠΑΣΟΚ να είναι η «ισχυρή προοδευτική αντιπολίτευση» που θα αντιμετωπίσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Εάν υπήρχε αξιόπιστη αντιπολίτευση, επαναλαμβάνει σε καθημερινή βάση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η ΝΔ θα είχε πολύ χαμηλότερα ποσοστά στις εκλογές της 21ης Μαΐου – ποσοστά που, όπως λέει, σε μεγάλο βαθμό είναι «χορηγία του ΣΥΡΙΖΑ».

Η… «προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα», του Κουτσούμπα

Όσο για τον Δημήτρη Κουτσούμπα, που δηλώνει ότι μόνο το ΚΚΕ είναι «100% λαϊκή, μαχητική αντιπολίτευση», εξηγεί από την Τούμπα της Θεσσαλονίκης τι είναι «προοδευτικό» – ή μάλλον, τι… δεν είναι.

«Εδώ έχουμε ακόμη μια τεράστια προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα, από τις πολλές! Κατάφερε να αναβαπτίσει το ΠΑΣΟΚ ως ‘προοδευτικό’ με τη γνωστή συζήτηση περί ‘προοδευτικής’ κυβέρνησης», είπε χαρακτηριστικά ο γραμματέας του ΚΚΕ.

Και υποστήριξε πως «το ΠΑΣΟΚ, σωστά το έφτυσε το 2012 ο λαός μας», μιλώντας για «το ΠΑΣΟΚ των ΜΑΤ, των αντιλαϊκών νόμων του ‘εκσυγχρονισμού’, των ματωμένων στόχων ανάπτυξης, του ευρώ και της Ολυμπιάδας που χρυσοπλήρωσε ο λαός. Το ΠΑΣΟΚ των μνημονίων, των κομμένων μισθών και συντάξεων, της πολεμικής εμπλοκής της χώρας στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ και τόσους άλλους, της παράδοσης του Οτσαλάν».

«Αυτό το ΠΑΣΟΚ κατάφερε ο ΣΥΡΙΖΑ να το βαφτίζει και να το ξεπλένει ξανά ως ‘προοδευτικό’», επανέλαβε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κάνοντας λόγο για «εργολαβία πλυντηρίων από τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του».

Ο γραμματέας του ΚΚΕ, πάντως, επιτέθηκε… δεόντως τόσο στην Ζωή Κωνσταντοπούλου, όσο και στο κόμμα «Νίκη», καθώς οι δημοσκοπήσεις τα δείχνουν αμφότερα εντός Βουλής.

Ως γνωστόν, άλλωστε, όσο περισσότερα μικρά κόμματα μπαίνουν στο ελληνικό κοινοβούλιο, τόσο δυσκολεύει μεν η αυτοδυναμία για το πρώτο κόμμα, αλλά και τόσο αποδυναμώνονται τα υπόλοιπα κόμματα – από το τρίτο και μετά…

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024