Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o

Νίκος Παππάς: Μεγάλη κοινωνική περιπέτεια η πολιτική Μητσοτάκη, σταθερότητα μόνο με προοδευτικές κυβερνήσεις

«Όλα γυρίζουν» δηλώνει αποφασιστικά ο Νίκος Παππάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γέννημα υπαρκτής κοινωνικής ανάγκης, δεν είναι ίδιος με το 2015, έχει συσσωρεύσει ιστορική πείρα, τονίζει. Ο Αλέξης Τσίπρας για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει στοιχεία ιδρυτή, είναι συγκολλητική ουσία, σημείο αναφοράς

Ο Νίκος Παππάς μιλάει στο in πρωί στο Πάρκο της Καισαριανής, σε απόσταση αναπνοής απ’ το Σκοπευτήριο όπου την Πρωτομαγιά του 1944 εκτελέστηκαν 200 Έλληνες κομμουνιστές από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής αλλά και εδώ που πριν οκτώ χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας με την πρώτη φορά αριστερά κυβέρνησή του απέτινε φόρο τιμής αφήνοντας και καταθέτοντας ένα στεφάνι στο φορτισμένο μνημείο.

Οκτώ χρόνια μετά ο πρώην υπουργός και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, Νίκος Παππάς ερωτάται αν το κόμμα του είναι ακόμη ένας πολιτικός χώρος με αριστερή καταβολή. «Είναι ένα κόμμα της σύγχρονης Αριστεράς» που συσπειρώνει όμως ένα κομμάτι μέχρι το προοδευτικό Κέντρο «γιατί αυτή είναι η επιταγή και η ανάγκη της εποχής μας».

Ισχύει και σήμερα πως υπάρχει η ίδια ανάγκη; «Η ανάγκη αυτή για προοδευτική πολιτική και μείωση των ανισοτήτων δεν έχει εκλείψει και σήμερα».

Ο κ. Παππάς κάνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, μιλά ανοιχτά για τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, «Πηγαίναμε με κυβερνητική πρόταση τραυματισμένη, ενώ ατυχείς δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στο πρόγραμμά μας μας αποξένωσαν από τη αποκαλούμενη μεσαία τάξη. Στο πολιτικό πεδίο το μείζον είναι ποιος έχει αίσθηση του ανήκειν στην μεσαία τάξη. Αυτό συμπαρέσυρε και τα λαϊκά στρώματα». Ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει, θέτει πλέον συγκροτημένα και ξεκάθαρα το δίλημμα των δύο διαφορετικών προτάσεων διακυβέρνησης.

Ο κίνδυνος μακράς δεξιάς ηγεμονίας υπάρχει πάντα τονίζει. Μιλώντας δε για την υπόθεση και την καταδικαστική απόφαση από το Ειδικό Δικαστήριο σημειώνει πως «δεν αισθάνθηκα ότι πέρασα μόνος μου αυτή την περιπέτεια» και προσθέτει με νόημα ότι «στην ιστορία αυτή καθρεφτίζονται και οι πολιτικές που έρχονται».

Το ΠΑΣΟΚ πέταξε στα σκουπίδια τη δυνατότητα σχηματισμού προοδευτικής κυβέρνησης

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, κ. Νίκος Παππάς με τον δημοσιογράφο του in κ. Δημήτρη Μανιάτη

Για την απλή αναλογική: Απαιτεί κατάλληλους συμμετέχοντες, πίσω μας ως κεφάλαιο

«Το εκλογικό σύστημα απαιτεί και κατάλληλους συμμετέχοντες. Αν δεν υπάρχει η συνθήκη χάνει το νόημα η συζήτηση. Είναι μια συζήτηση πάντως που δεν μπορεί να ανοίξει ξανά σύντομα μετά το αποτέλεσμα του Μάη. Η απλή αναλογική είναι πίσω μας ως κεφάλαιο. Τα πλειοψηφικά συστήματα απαιτούν μεγάλα ποσοστά και μεγάλες συσπειρώσεις. Άρα η ανάγκη για συσπειρώσεις τώρα πολλαπλασιάζεται».

Για την ήττα στις λαϊκές γειτονιές: Ατυχείς δηλώσεις μας αποξένωσαν

Και στην Καισαριανή στις 21 Μάη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε καλά. Τι συνέβη αλήθεια στις λαϊκές τάξεις;

«Έκανε μια προσπάθεια αποτίμησης ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας στην ΚΕ του κόμματος. Πηγαίναμε με κυβερνητική πρόταση τραυματισμένη. Εμείς αφού υπήρχε η άρνηση των άλλων προοδευτικών δυνάμεων, έπρεπε γρήγορα να αλλάξουμε την πρότασή μας, κάτι που ντε φάκτο κάνουμε τώρα. Το δεύτερο ήταν μια σειρά από ατυχείς δηλώσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στο πρόγραμμά μας και οι οποίες μας αποξένωσαν από ένα κομμάτι κρίσιμο για την πολιτική ηγεμονία, την αποκαλούμενη στην πολιτικο-δημοσιογραφική καθομιλουμένη μεσαία τάξη. Αυτό συμπαρέσυρε και τα λαϊκά στρώματα. Ξέρετε, και στις λαϊκές γειτονιές υπάρχουν τοπικές αγορές. Όταν τους προκαλείς σύγχυση, τότε πληρώνεις το τίμημα».

«Ο Μητσοτάκης είχε καθαρή πρόταση εξουσίας» παραδέχεται ο κ. Παππάς, αλλά η συνθήκη αυτή έχει εκλείψει στις δεύτερες κάλπες. Πλέον μόνο δύο κόμματα έχουν καθαρή πρόταση διακυβέρνησης η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει.

Για το αν γυρίζει το αποτέλεσμα: Όλα γυρίζουν, οι κάλπες είναι άδειες

«Όλα γυρίζουν. Διεκδικούμε να πείσουμε όλους τους πολίτες, ακόμη και όσους ψήφισαν την ΝΔ. Δεν θεωρώ ότι το αποτέλεσμα της ΝΔ είναι μία επιδοκιμασία του κορμού του προγράμματος της. Ήταν η δική μας αδυναμία να έχουμε πειστική εναλλακτική πρόταση. Είναι πιο πολωτικό τώρα το εκλογικό σύστημα».

Για τα άλλα κόμματα: Το μείζον είναι να βρεθούμε όσο ψηλότερα γίνεται

«Δεν έχω να διαλέξω τίποτε από τα άλλα κόμματα. Το μείζον είναι να βρεθούμε όσο ψηλότερα γίνεται και να αποτραπούν οι πολιτικοί σχεδιασμοί του Μητσοτάκη. Διεκδικεί την ψήφο του ελληνικού λαού, τον ακούμε με προσοχή. Πέταξε μία κροτίδα για την αναθεώρηση του Συντάγματος και ακόμη δεν μας έχει πει ποια άρθρα θέλει να αναθεωρήσει. Μήπως το άρθρο που περιγράφει τις αρμοδιότητες των ανεξαρτήτων αρχών, το άρθρο που προστατεύει το απόρρητο των επικοινωνιών, το άρθρο που βασίστηκαν οι αποφάσεις του ΣτΕ αποτρέποντας την ιδιωτικοποίηση του νερού; Μπορεί να συνταγματοποιήσει την δημοσιονομική πειθαρχία ή την άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Είναι γέννημα κοινωνικής ανάγκης – Δεν είναι ίδιος με το 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τέκνο της ανάγκης ή παροδικό φαινόμενο που έκλεισε τον κύκλο του; «Ο κύκλος της μεγάλης αναταραχής έκλεισε το 2018, όταν βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια. Όταν υπήρξε η κρίση, υπήρχε ο κίνδυνος να έχουμε αντιπολιτικες διαφυγές. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετασχημάτισε αυτή την τυφλή οργή σε προσδοκία δημοκρατικής αλλαγής. Και φέραμε και αποτελέσματα ως κυβέρνηση. Θα μπορούσαμε να είμαστε πιο εμφατικοί μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Πήραμε μέτρα αλλά είμαι ανοιχτός να ακούσω κι άλλες απόψεις.»

Ο κ. Παππάς επαναλαμβάνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να πάρει μέτρα που δεν ήθελε και δεν πίστευε, σπεύδει να προσθέσει ότι «εμείς όμως το υπερπλεόνασμα το επιστρέφαμε στην κοινωνία. Η ΝΔ δεν το κάνει».

Ενδιαφέρουσα είναι και η απάντηση του κ. Παππά σχετικά με το πότε ξεκίνησε η συζήτηση στην Αριστερά περί εξουσίας. «Το 2008 δεν υπήρχε υποψία εξουσίας. Τότε αναλαμβάνω το γραφείο του. Η αλλαγή ξεκίνησε το 2010, που επιβάλλεται το μνημόνιο μετά από λίγους μήνες ξεσπά το κίνημα των αγανακτισμένων, σημειώνεται καθίζηση του κραταιού δικομματισμού και αναζωπυρώνεται μια συζήτηση εντός της Αριστεράς αν πρέπει να διεκδικήσουμε την κυβερνητική εξουσία. Ο Αλέξης κερδίζει γιατί είχε την τόλμη από το 2011 να βάλει ζήτημα εναλλακτικής πρότασης εξουσίας».

Τι άλλο λέει για τον ΣΥΡΙΖΑ όμως: «Είμαστε σε διαδικασία ωρίμανσης και έχουμε συσσωρεύσει πείρα ιστορική. Ούτε εμείς είμαστε ίδιοι με το 2015. Το πέρασμα από ένα υπουργείο σε κάνει να συσσωρεύεις γνώση, να αξιολογείς καταστάσεις και τον διεθνή συσχετισμό».

Ποια τα χαρακτηριστικά που τον έφτιαξαν; «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γέννημα μιας κοινωνικής ανάγκης, συμπληρώνει ο κ. Παππάς και λέει πως «αλλιώς δεν θα είχε καταφέρει να ανατρέψει τον τότε δικομματισμό».

Για τον Αλ. Τσίπρα: Για το κόμμα έχει στοιχεία ιδρυτή, είναι συνεκτική ουσία

Είστε κοντά στον Αλέξη Τσίπρα τώρα; «Έχουμε άλλη επιλογή; Δεν είμαι διευθυντής του γραφείου του, έχω άλλα καθήκοντα», απαντά με χιούμορ ο κ. Παππάς.

Ζήτημα ηγεσίας τίθεται; «Ο Αλέξης έχει για το κόμμα στοιχεία ιδρυτή. Επί προεδρίας του το κόμμα άλλαξε κατηγορία. Είναι και συνεκτική ουσία. Είναι ο πιο έμπειρος αλλά και νέος», δηλώνει.

Για τις ηγεμονίες: Υπαρκτός πάντα ο κίνδυνος μακράς δεξιάς ηγεμονίας

«Πάντα υπάρχει ο κίνδυνος μιας μακράς δεξιάς ηγεμονίας. Είναι πρόβλημα που καλείται να λύσει ο προοδευτικός κόσμος. Είναι προσδοκία του Μητσοτάκη η θεωρία του ενάμιση κόμματος. Θα έχουμε μια σκληρή διλημματική μάχη στην κάλπη του Ιουνίου».

Για το αν έπρεπε να είναι υποψήφιος: Το κόμμα έκλεισε γρήγορα την κουβέντα

«Την κουβέντα αν έπρεπε να κατέβω υποψήφιος, την έκλεισε το κόμμα αμέσως. Είναι μια περιπέτεια που πάντα αναμετράσαι. Δεν ήταν περίπατος, αλλά τη δοκιμασία την βίωσα συλλογικά. Δεν αισθάνθηκα ότι πέρασα μόνος μου την προσωπική μου περιπέτεια»

Για το ειδικό δικαστήριο και το ΣΥΡΙΖΑ Channel: Καταδικάστηκα γιατί είχαν πολιτικά κίνητρα οι δικαστές

«Η ιστορία του Ειδικού Δικαστηρίου καθρεπτίζεται στις πολιτικές που έρχονται», λέει χαρακτηριστικά ο Νίκος Παππάς.

«Τι καθρεφτίστηκε; Εάν ο δημόσιος χώρος θα προστατεύεται από την Πολιτεία ή θα μένει ασύδοτος. Τον νόμο μας, η ΝΔ δεν τον άλλαξε».

Για τις κατηγορίες ότι πίσω από την ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ κρυβόταν η επιθυμία να αποκτήσει το ΣΥΡΙΖΑ-channel ο κ. Παππάς σημειώνει «Υπήρχαν 1000 τρόποι να το κάνουμε αυτό. Το να θες ένα πιο δίκαιο περιβάλλον στα ΜΜΕ δεν είναι αθέμιτο».

«Δεν παρέβην κανέναν κανόνα, καταδικάστηκα γιατί είχαν πολιτικά κίνητρα οι δικαστές».

Για το δίλημμα της κάλπης: Μεγάλη κοινωνική περιπέτεια με Μητσοτάκη ή σταθερότητα

«Μεγάλη κοινωνική περιπέτεια θα είναι η πολιτική του Μητσοτάκη. Σταθερότητα έχουμε με προοδευτικές κυβερνήσεις. Διαχύθηκε χρήμα για να επιδοτήσουν μεγάλες τιμές στην ενέργεια.»

Που πρέπει να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της 25ης Ιουνίου; «Εμείς κερδίσαμε όταν συγκροτήσαμε μια κοινωνική συμμαχία μισθωτών με τα μεσαία στρώματα. Να αντιπαρατεθούν τα προγράμματα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ενώπιον του ελληνικού λαού. Ο προοδευτικός κόσμος να πάρει την απόφαση του» λέει ο κ. Παππάς, που δεν παραλείπει να στηλιτεύσει τη στάση του ΠΑΣΟΚ «που πέταξε στα σκουπίδια τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης».

Για τον κίνδυνο εσωστρέφειας στον ΣΥΡΙΖΑ: Σε κάθε ιστορική φάση πρέπει να επαναπροσδιοριζόμαστε

«Είμαι αισιόδοξος. Ο διάλογος στο εσωτερικό μας είναι πάντα ζωντανός. Σε κάθε ιστορική φάση πρέπει να επαναπροσδιοριζόμαστε. Να επανεφεύρουμε τον τρόπο που λειτουργούμε. Πρέπει να εμβαθύνουμε και πώς τα ακροατήρια των κοινωνικών δικτύων μπορούμε να τα προσεγγίσουμε».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024