Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι μπούκλες ως κλιματιστικό: Νέα εξελικτική εξήγηση για τα κατσαρά μαλλιά

Οι μπούκλες ως κλιματιστικό: Νέα εξελικτική εξήγηση για τα κατσαρά μαλλιά

Τα σγουρά μαλλιά ίσως εξελίχθηκαν για να προστατεύουν καλύτερα το κεφάλι από τον καυτό ήλιο.

Η εξέλιξη έφερε στη μόδα τα σγουρά μαλλιά για να δροσίζει τους προγόνους μας κάτω από τον καυτό αφρικανικό ήλιο, υποδεικνύει ένα ασυνήθιστο πείραμα με θερμαινόμενες κούκλες και περούκες.

Όταν οι πρόγονοι του Homo sapiens σηκώθηκαν όρθιοι στα δύο πόδια, η κορυφή του κεφαλιού έμεινε περισσότερο εκτεθειμένη στον ήλιο -ένα σημαντικό φυσιολογικό πρόβλημα, δεδομένου ότι θερμότητα του ήλιου προστίθεται στη θερμότητα που παράγει ο ίδιος ο εγκέφαλος και αυξάνει έτσι τον κίνδυνο θερμοπληξίας.

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PNAS διαπιστώνει ότι τα κατσαρά μαλλιά είναι καλύτερα από τα ίσια ως προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και περιορίζουν έτσι την ανάγκη για εφίδρωση, η οποία στερεί από τον οργανισμό πολύτιμο νερό και άλατα.

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια χρησιμοποίησαν ένα θερμαινόμενο ανδρείκελο που ρυθμίστηκε να παραμένει σε θερμοκρασία 35 βαθμών Κελσίου, περίπου όσο η θερμοκρασία του ανθρώπινου δέρματος, και τοποθετήθηκε σε αεροσήραγγα με ελεγχόμενες συνθήκες.

Το θερμικό ισοζύγιο του ανδρείκελου άλλαζε ανάλογα με την περούκα (George Havenith, Loughborough University)

Σε πρώτη φάση, η ερευνητική ομάδα υπολόγισε τον βασικό ρυθμό απώλειας θερμότητας μετρώντας την ηλεκτρική ενέργεια που χρειαζόταν το ανδρείκελο για να διατηρήσει σταθερή τη θερμοκρασία του σε ένα περιβάλλον με θερμοκρασία 30 βαθμών και σχετική υγρασία 60%.

Στην επόμενη φάση, το ανδρείκελο φόρεσε περούκες με ίσια, σπαστά, σγουρά ή πολύ κατσαρά μαλλιά και τοποθετήθηκε κάτω από υπέρυθρες λάμπες που εκπέμπουν θερμότητα.

Στη συνέχεια οι ερευνητές υπολόγισαν τη διαφορά ανάμεσα στις μετρήσεις κάτω από τη λάμπα και τον βασικό ρυθμό απώλειας θερμότητας για να υπολογίσουν τον ρυθμό μεταφοράς θερμικής ακτινοβολίας στο κεφάλι –με άλλα λόγια, υπολόγισαν τη διαφορά ανάμεσα στη θερμότητα που απορροφά το κεφάλι και τη θερμότητα που διαρρέει από το κεφάλι στο περιβάλλον.

Η ανάλυση έδειξε ότι η περούκα με τα πολύ σγουρά μαλλιά προσέφερε τη μέγιστη προστασία από την ακτινοβολία, αναφέρουν οι ερευνητές στη δημοσίευσή τους.

Εκτιμούν μάλιστα ότι η δροσιά που προσέφεραν τα σγουρά μαλλιά των προγόνων μας επέτρεψαν στον ανθρώπινο εγκέφαλο να μεγαλώσει στο σημερινό του μέγεθος χωρίς να υπερθερμαίνεται λόγω του μεταβολισμού του.

Όπως φαίνεται, τα κατσαρά μαλλιά ίσως ήταν ο παράγοντας που επέτρεψε στον Homo sapiens να γίνει τόσο έξυπνος χωρίς να κάψει τον εγκέφαλό του.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024