Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας και Μητσοτάκης επισκέπτονται νοσοκομεία στη σκιά των δηλώσεων Πνευματικού

Τσίπρας και Μητσοτάκης επισκέπτονται νοσοκομεία στη σκιά των δηλώσεων Πνευματικού

Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή, όμως; Όσο και η αξιοπρέπεια. Μέσα στην πανδημία πήραμε μια ιδέα για την αξία του ΕΣΥ.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» της τετραετίας, όχι μόνο για την κυβέρνηση, αλλά για ολόκληρη την κοινωνία, ήταν η υγειονομική κρίση. Ο τεράστιος αριθμός των νεκρών, σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, η αδυναμία να πειστούν οι αντιεμβολιαστές, τέλος, το «λεηλατημένο» νοσοκομείο.

Αυτήν την στιγμή η Ελλάδα έχει 5.000 λιγότερους γιατρούς από όσους είχε στην αρχή της πανδημίας, λιγότερες κλίνες, λιγότερους νοσηλευτές και μια σειρά ειδήσεων, η μία μετά την άλλη, δεν αφήνουν αμφιβολίες: το ΕΣΥ πάσχει. Όταν πεθαίνουν παιδιά επειδή δεν βρέθηκε μονάδα να διασωληνωθούν, έγκυες εν έτη 2023 και χάνονται ζωές επειδή δεν έφτασε εγκαίρως το ΕΚΑΒ, το ΕΣΥ πάσχει.

Η ΝΔ, πάντως, οφείλουμε να της αναγνωρίσουμε ότι εξαρχής, από το 2019, ήταν πολύ σαφής στις προθέσεις της για την υγεία. Και αυτές δεν ήταν άλλες παρά από την ιδιωτικοποίηση που ξεκίνησε σταδιακά εν μέσω μνημονίων και ανακόπηκε απότομα το 2015, οπότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε την υποχρεωτική είσοδο των 5 ευρώ για τους ασθενείς στις μονάδες και διέγραψε τα χρέη των μη σφαλισμένων.

Πριν τις εκλογές του 2019, κατοχυρώθηκε ως συνταγματικό δικαίωμα η δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Το 2023 πλέον, πολλές κλινικές έχουν ιδιωτικοποιήσει τα μηχανήματά τους, δηλαδή οι μη ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώσουν, ενώ προχωρά η συνεργασία με τις ΣΔΙΤ -κάτι που μειώνει τόσο τις συμβάσεις των μόνιμων γιατρών, όσο και την άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών.

Η σημερινη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Λαϊκό νοσοκομείο ήρθε μετά από δύο τεράστιας σημασίας γεγονότα για το ΕΣΥ: την ψήφιση της ιδιωτικοποίησής του, παρά τις έντονες αντιδράσεις της ΠΟΕΔΗΝ και την πρώτη πράξη του δράματος: την ιδιωτικοποίηση του ογκολογικού Παίδων «Αγία Σοφία».

Αυτό που λέει η ΠΟΕΔΗΝ, είναι πως πρακτικά σε αναγκάζουν ως ασθενή, πολλώ δε μάλλον ως γονιό ασθενούς, να καταφύγεις σε ιδιώτες, επειδή το δημόσιο θα υπολειτουργεί και πολύ συχνά, δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου. Τι σημαίνει πρακτικά «πολυτέλεια του χρόνου»; Πως αν είσαι σοβαρά πάσχων σε λίστα αναμονής μηνών θα πεθάνεις. Κι αν έχεις να πληρώσεις, θα πας σε ιδιώτη και θα ζήσεις.

Στο Λαϊκό νοσοκομείο, λοιπόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε καταχειροκροτούμενος και άκουσε για τα προβλήματα υποβάθμισης της υγείας, την έλλειψη προσωπικού και τα προβλήματα στο ΕΚΑΒ. Συγκεκριμένα, το βασικό πρόβλημα που εντοπίζεται και που αντιμετωπίζουν πρώτα και κύρια οι ασθενείς, είναι ότι «όπως και στα Τέμπη, θα την πληρώσει ο σταθμάρχης. Όλη η πίεση έχει πέσει στους εργαζόμενους».

Την ίδια μέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκεπτόταν το ογκολογικό νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», ένα νοσοκομείο, που σε αντίθεση με το ογκολογικό «Μεταξάς», δεν είχε την ίδια τύχη κατά την πανδημία. Δηλαδή, δεν μετατράπηκε σε νοσοκομείο κόβιντ.

Δυστυχώς για τον ίδιο, όμως, η επίσκεψή του συνέπεσε με τις δηλώσεις του κυρίου Πνευματικού, βουλευτή της προηγούμενης κυβέρνησης, γιατρό και υποψήφιο με τη ΝΔ στην Εύβοια. Ο κ. Πνευματικός δήλωσε το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ κάτι που μέσα στην πανδημία είχε γίνει κανόνας: διαλογή ασθενών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πνευματικός είπε ότι οι καρκινοπαθείς τελικού σταδίου δεν θα ζήσουν και επιβαρύνουν οικονομικά το σύστημα υγείας. Αναφέρθηκε, μάλιστα και στο αμερικανικό μοντέλο, το οποίο ήταν και το πρώτο που σύστησε μια -μάλλον ευγονική- διαδικασία διαλογής ασθενών κατά την πανδημία: οι νέοι είχαν προτεραιότητα, οι υγιείς επίσης. Χρόνια πάσχοντες και ανάπηροι ήταν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Βεβαίως, ο κ. Πνευματικός μίλησε ανοιχτά για ένα πρόγραμμα κοστολόγησης του ΕΣΥ. Του νοσοκομείου, των φαρμάκων, της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Κάτι που ήδη από το 2019 ήταν συγκαλυμμένα και σίγουρα λιγότερο κυνικά στο πρόγραμμα της ΝΔ.

Πόσο κοστίζει η ανθρώπινη ζωή, όμως; Όσο και η αξιοπρέπεια. Μέσα στην πανδημία πήραμε μια ιδέα για την αξία του ΕΣΥ. Είδαμε, επίσης, πως «καλυμμένος» ως πολίτης είσαι αν έχεις ιθαγένεια και ασφάλιση.

Τώρα βλέπουμε ότι πρέπει να είσαι και υγιής. Έλληνας πολίτης, ασφαλισμένος και υγιής. Πλην όμως, η φθαρτότητα δεν έχει ούτε ωράρια, ούτε και κάνει διακρίσεις.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024