Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το χρηματιστήριο των τάσεων στην Κουμουνδούρου

Το χρηματιστήριο των τάσεων στην Κουμουνδούρου

Το πολιτικό διάστημα που διανύουμε, μεταξύ δύο εκλογικών μαχών, δεν προσφέρεται από καμία πλευρά στο εσωτερικό για μεγάλες ρήξεις ή αντιπαραθέσεις.

Σε στάση αναμονής αλλά και με κάποιες πρώτες κινήσεις. Ετσι θα περιέγραφε κάποιος το παιχνίδι των τάσεων και ρευμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όπως αυτό διεξάγεται μετά την ήττα της 21ης Μαΐου. Προφανώς το πολιτικό διάστημα που διανύουμε, μεταξύ δύο εκλογικών μαχών, δεν προσφέρεται από καμία πλευρά στο εσωτερικό για μεγάλες ρήξεις ή αντιπαραθέσεις. Καμία πλευρά εξάλλου δεν θέλει να της αποδοθεί η εσωστρέφεια σε μια εξόχως εύθραυστη στιγμή.

Το σύνθημα για ενότητα έχει συζητηθεί και αποφασιστεί από όλους εντός, ενώ ενισχύθηκε από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μη μεταβάλει τις σειρές των υποψηφίων για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αλλά και να αποστείλει ο ίδιος μια επιστολή στα απλά μέλη του κόμματος ενόψει της νέας κάλπης. «Σ’ αυτόν τον δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα, σας καλώ όλες και όλους. Ορθιοι, ψύχραιμοι, αποφασιστικοί, να δώσουμε τη μάχη, με πυξίδα τις αγωνιστικές παραδόσεις του προοδευτικού κόσμου και τις αξίες της Αριστεράς» αναφέρει στην επιστολή του. Εδώ θα εντόπιζε κανείς μόνον μια κίνηση από μεριάς του Αλέξη Τσίπρα με τις δικές της σημειολογίες και μηνύματα – που εγγράφονται προφανώς στην παρασκηνιακή σκακιέρα που αναφέραμε.

Ο Ξανθός και το μήνυμα στον Πολάκη

Η επιλογή του να είναι υποψήφιος στο Ρέθυμνο δεν αποτελεί απλώς μια διάσταση της μάχης που θέλει ο ίδιος να προσδώσει στην Κρήτη και έναντι της ΝΔ, αλλά και έναντι του ΠΑΣΟΚ. Η επίσης στήριξη που προσφέρει στον εκεί υποψήφιο και πρώην υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό έχει και ενωτικά χαρακτηριστικά, δεδομένου πως ο Ξανθός ανήκει στο διατασικό ρεύμα της Ομπρέλας. Ο ίδιος πάντως χαιρέτισε την επιλογή Τσίπρα. Οι γνώστες της ανθρωπογεωγραφίας της Κουμουνδούρου εντοπίζουν στην κίνηση τούτη, την πρόθεση του Τσίπρα να είναι στη νέα Βουλή ο Ξανθός. Και να μην είναι απλώς ο απόλυτος «κρητικάρχης» ο Παύλος Πολάκης. Και επίσης δεν διαφεύγει την προσοχή πολλών η τοποθέτηση του βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη στη νέα Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα του κόμματος που επίσης εκτός της μάχης στον εκεί νομό ενισχύει έναν παράλληλο ρόλο επιστασίας σε όλη την περιοχή στη νέα εποχή και στον εξελισσόμενο αγώνα της κάλπης του Ιουνίου.

Σε ό,τι αφορά τα ρεύματα και τις τάσεις στο κόμμα, έχει ενδιαφέρον να πούμε πως αμέσως μετά την ήττα ατύπως συνεδρίασαν όλοι και κάτω από την πίεση του εκλογικού δυσμενούς αποτελέσματος. Η Ομπρέλα έκανε το συντονιστικό της, το ίδιο και η τάση των 6 συν 6 (Τζανακόπουλου – Ηλιόπουλου), αλλά και πασοκογενείς και φιλοπροεδρικές ομάδες. Κανείς δεν εξέφρασε πάντως την πρόθεση για αμφισβήτηση, ενώ από μεριάς της Ομπρέλας σε πρώτη φάση αποφασίστηκε πως δεν πρέπει να μπουν σε μια προεδρολογία.

Ηταν εξάλλου αρκετά ενδεικτική η στάση του κορυφαίου εκ της Ομπρέλας Ευκλείδη Τσακαλώτου που το βράδυ της ήττας απέκρουσε αμέσως και κάθετα κάθε σενάριο και μάλιστα βρέθηκε κοντά στον Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου. «Ολα πάνε μετά την 25η Ιουνίου», λέει πάντως κορυφαίο στέλεχος της Κουμουνδούρου, που επίσης προβλέπει συνέδριο εφ’ όλης της ύλης.

Το οικονομικό πρόγραμμα

Τα θέματα που άνοιξαν εξάλλου τον Μάιο το επιτάσσουν, αν και όλοι αναμένουν τις κινήσεις του Τσίπρα. Σήμερα πάντως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ανοίξει την κεντρική εκδήλωση του κόμματος στο Χαλάνδρι με έμφαση στο οικονομικό σκέλος και θα είναι πλαισιωμένος από τους Εφη Αχτσιόγλου, Διονύση Τεμπονέρα, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Αλέξη Χαρίτση, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πάρουν τον λόγο και θα αναλύσουν τα βασικά σημεία των επτά βημάτων (για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Ολους) που εδράζονται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το «παρών» θα δώσει και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024