Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Περιοδείες δύο ταχυτήτων με συνταγή Μαΐου

Περιοδείες δύο ταχυτήτων με συνταγή Μαΐου

Στο επίκεντρο ξανά τα θεωρούμενα «κάστρα» αλλά και οι νομοί και δήμοι στους οποίους η ΝΔ έκανε τελικά… χαμηλές πτήσεις - Ποια είναι τα νέα συνθήματα

Από την εκλογική στρατηγική που έχτιζε ανά περιφέρεια και νομό-νομό για την αναμέτρηση της απλής αναλογικής η ΝΔ έχει περάσει σε στρατηγική «κάλπη-κάλπη», προσαρμόζοντας στα δεδομένα της 21ης Μαΐου τις εσωτερικές διαδρομές του αρχηγού αλλά και των νεοδημοκρατικών κλιμακίων εν όψει της 25ης Ιουνίου. Πρόκειται ουσιαστικά για συνέχεια στην προεκλογική συνταγή του Μαΐου αλλά με στοχευμένες επιλογές, εξ ου και αυτές στην πραγματικότητα μαρτυρούν τις βαθύτερες ανησυχίες της κεντροδεξιάς παράταξης.

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξαναζητά «ισχυρή εντολή», ανατοποθετώντας ωστόσο τον (νέο) εκλογικό πήχη στην «άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», η ΝΔ έχει ανάγκη από περιοδείες δύο ταχυτήτων και από μηνύματα δύο κατευθύνσεων. Αυτό σημαίνει ότι στο επίκεντρο της προεκλογικής δραστηριότητας σε ό,τι αφορά τις περιοδείες είναι τα θεωρούμενα «κάστρα» (για «μπετονάρισμα» των γαλάζιων ποσοστών κόντρα στη χαλαρή ψήφο) ταυτόχρονα, αν όχι κυρίως πια, με νομούς και δήμους στους οποίους η ΝΔ έκανε τελικά… χαμηλές πτήσεις και, ανεξάρτητα από το αν κατάφερε να κόψει πρώτη το εκλογικό νήμα, ξορκίζει τυχόν περαιτέρω απώλειες. Και σε ό,τι αφορά τα «συνθήματα» προς τους πολίτες κρίνεται αναγκαία εκ νέου η «συνομιλία» του Μητσοτάκη τόσο με την κεντρώα δεξαμενή όσο και με τη δεξιά βάση. Με τα δικά του λόγια άλλωστε, όπως τα επέλεξε στο πρώτο τηλεοπτικό σποτ της δεύτερης προεκλογικής σεζόν, «τίποτα δεν έχει κριθεί, στις 21 Μαΐου έγινε το πρώτο βήμα».

Το βλέμμα στον Βορρά

Κοινώς, η νεοδημοκρατική συνταγή δεν αλλάζει στον πυρήνα της (για παράδειγμα στο βάρος που πέφτει στην Αττική με αιχμή τον «κοινωνικό» προγραμματικό λόγο) αλλά εμπλουτίζεται με έναν πιο εμφατικό διμέτωπο απέναντι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καθώς και με τις γαλάζιες δυνάμεις να πέφτουν περισσότερο εκεί όπου η παράταξη είτε σημείωσε πτώση κυρίως με κομμένες ψήφους εκ δεξιών της είτε πέτυχε οριακή άνοδο με κερδισμένους τους εξ αριστερών της. Προτεραιότητα είναι οι εκλογικές περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας (ανάμεσά τους και η Θεσσαλονίκη), όπου εισχωρούν έντονα η Ελληνική Λύση και το κόμμα Νίκη. Οπως δημοσίευσαν «Τα ΝΕΑ», εξελίσσεται ειδικός εκλογικός σχεδιασμός με πολλαπλές επισκέψεις του Μητσοτάκη και κορυφαίων στελεχών της ΝΔ μέχρι τις εκλογές και με πρώτη την Ντόρα Μπακογιάννη να αναλαμβάνει στοχευμένη «αποστολή» στη Ροδόπη την ερχόμενη Παρασκευή. Ταυτόχρονα δεν μένουν στην άκρη περιοχές στην υπόλοιπη επικράτεια με οριακές για τη ΝΔ μεταβολές προς τα πάνω αλλά με σημαντικά ενισχυμένο το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ενδεικτικό της διπλής αγωνίας στη ΝΔ για τους κεντρώους και τους δεξιόστροφους είναι από μόνο του το… εκτός Λεκανοπεδίου Αττικής πλάνο του Μητσοτάκη: μετά τη σημερινή επίσκεψη στη Δράμα, όπου η ΝΔ βγήκε πρώτη με τραύματα και το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε δεύτερο κόμμα, ακολουθούν Πιερία και Πέλλα όπου η πληγωμένη ΝΔ κατέγραψε ισχυρές δυναμικές των δεξιότερων κομμάτων αλλά και είδε το ΠΑΣΟΚ με ποσοστά πάνω από το πανελλαδικό του, η Βόρεια Εύβοια που μετά τις φωτιές του 2021 λειτουργούσε ως «γκρίζα ζώνη» για τη ΝΔ και τελικά η παράταξη απλώς κράτησε δυνάμεις βλέποντας καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ενίσχυση στα δεξιά της (Κυριάκος Βελόπουλος) και στα αριστερά (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Πλεύση Ελευθερίας), η Στυλίδα Φθιώτιδας, τα Ιωάννινα, η Αχαΐα κ.ά.

«Κοιτάμε ψηλά, αλλά τα πόδια μας είναι στο έδαφος» είπε στο μεταξύ χθες από τη Νέα Ιωνία ο Μητσοτάκης, περισσότερο ως μήνυμα στο εσωτερικό της ΝΔ και αφότου έθεσε το διακύβευμα της «σταθερής κυβέρνησης», αφενός κάρφωσε το ΠΑΣΟΚ για «μικρομεγαλισμό», αφετέρου έριξε το χαρτί των γεωπολιτικών προκλήσεων, κάτι που αναμένεται και σήμερα από τον Βορρά με το βλέμμα στο δεξιότερο ακροατήριο.

Πηγή: Εντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024