Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νομανδία: 100χρονος βετεράνος της απόβασης με 600.000 ακολούθους στο TikTok

Νομανδία: 100χρονος βετεράνος της απόβασης με 600.000 ακολούθους στο TikTok

Ο Λάρσον κατατάχθηκε στον Αμερικανικό Στρατό το 1938, λέγοντας ψέματα για την ηλικία του, αφού τότε ήταν μόλις 15 ετών

Ανάμεσα στους Αμερικανούς στρατιώτες που αποβιβάστηκαν στις 6 Ιουνίου 1944 –γνωστή ως D-Day- στη Νορμανδία, ήταν και ο 21χρονος Τζέικ Λάρσον από τη Μινεσότα. Ο Λάρσον αφού πάτησε στη παραλία, κατάφερε να τρέξει προς τους γκρεμούς, χωρίς να τραυματιστεί, υπό τα πυκνά πυρά των γερμανικών πυροβόλων. Ήταν από τους τυχερούς που επιβίωσαν.

Την Τρίτη 6 Ιουνίου, 79 χρόνια μετά, ο βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αν και 100αρης, επέστρεψε στη Νορμανδία υπό συνθήκες… γιορτινές, στο πλαίσιο της επετείου στο Αμερικανικό Νεκροταφείο για την 79η επέτειο από την επίθεση, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Γαλλίας και της Δυτικής Ευρώπης από τους Γερμανούς.

Ο Λάρσον βρέθηκε στη Νορμανδία με περισσότερους από 40 άλλους Αμερικανούς βετεράνους που ταξίδεψαν με το Best Defense Foundation, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που τους βοηθά να επισκεφτούν ιστορικά πεδία μάχης.

Τη Δευτέρα 5 Ιουνίου επισκέφθηκε το Memorial Pegasus στην Κάτω Νορμανδία, ένα μουσείο και μνημείο της 6ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, σε μια τοποθεσία γιορτάζεται μια σημαντική επιχείρηση της Ημέρας D, όταν τα συμμαχικά στρατεύματα έπρεπε να καταλάβουν μια γέφυρα στρατηγικής σημασίας.

Εκεί συνάντησε τον Μπιλ Γκλάντεν, έναν 99χρονο Βρετανό βετεράνο: «Θέλω να σας πάρω μια αγκαλιά, σας ευχαριστώ. Μου ήρθαν δάκρυα στα μάτια. Ήταν γραφτό να συναντηθούμε», είπε ο Λάρσον στον Γκλάντεν, με τα χέρια τους ενωμένα.

Την Κυριακή 4 Ιουνίου είχε παρελάσει στο Sainte-Mere-Eglise, με αναπηρικά αμαξίδια, μαζί με άλλους βετεράνους των ΗΠΑ. Στην τοποθεσία αυτή είχαν προσγειωθεί χιλιάδες αλεξιπτωτιστές, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 6ης Ιουνίου 1944.

Σταρ του TikTok

Ο 100χρονος Βετεράνος είναι πασίγνωστος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το όνομα «Papa Jake», απολαμβάνοντας να αγκαλιάζει τους πολλούς θαυμαστές που συνάντησε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Νορμανδία.

Σε κάθε στάση του ταξιδιού του στη Νορμανδία, ο «Papa Jake» υποδεχόταν από ανθρώπους που ζητούσαν μια selfie και εκείνος σε αντάλλαγμα, πρόσφερε μια μεγάλη αγκαλιά!

Έχει μάλιστα πάνω από 600.000 οπαδούς στο TikTok!

«Μπήκα στον προγραμματισμό του D-Day… Είμαι απλώς ένα αγόρι από την επαρχία. Τώρα είμαι αστέρι στο TikTok», είπε στο Associated Press με ενθουσιασμό. «Μπορείς να με δεις παντού: «Papa Jake.» Είμαι θρύλος! Δεν το σχεδίασα αυτό, προέκυψε».

«Είμαι 100 χωρίς να πονάω. Δεν μπορείς να το αρνηθείς αυτό», είπε.

Αρκετοί Γάλλοι ακόλουθοι δημοσίευσαν σχόλια στον λογαριασμό του στο TikTok για να του εκφράσουν τα συναισθήματά τους που τον είδαν.

Ο Λάρσον κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά το 1938, λέγοντας ψέματα για την ηλικία του, αφού τότε ήταν μόλις 15 ετών.

Τον Ιανουάριο του 1942, στάλθηκε στο εξωτερικό και στάθηκε στη Βόρεια Ιρλανδία. Έγινε λοχίας και συγκέντρωσε τα βιβλία σχεδιασμού για την εισβολή στη Νορμανδία. Μετά την απόβαση στη Νορμανδία, συμμετείχε στη μεγάλη και πιο αιματηρή μάχη του Βελγίου τον Δεκέμβριο του 1944.

Πηγή: The Associated Press

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024