Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Οι ωκεανοί έζησαν φέτος στον θερμότερο Μάιο της σύγχρονης ιστορίας

Κλιματική αλλαγή: Οι ωκεανοί έζησαν φέτος στον θερμότερο Μάιο της σύγχρονης ιστορίας

Νέα ρεκόρ είναι πιθανό να σημειωθούν το 2024 λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο που αναμένεται να εκδηλωθεί στον Ειρηνικό και να ανεβάσει περαιτέρω τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη.

Η επιφάνεια των ωκεανών γνώρισε φέτος τον θερμότερο Μάιο που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η ευρωπαϊκή υπηρεσία γεωσκόπησης Copernicus.

«Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών φθάνουν ήδη σε ύψη ρεκόρ και τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η μέση θερμοκρασία όλων θαλασσών χωρίς πάγους ήταν τον Μάιο του 2023 υψηλότερη σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον Μάιο» δήλωσε η Σαμάνθα Μπέρτζες, αναπληρώτρια διευθύντρια του Copernicus για την Κλιματική Αλλαγή.

Οι υπολογισμοί της υπηρεσίας βασίστηκαν σε μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροπλάνα και μετεωρολογικούς σταθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο, μετρήσεις που ανατρέχουν μέχρι το 1950.

Ως προς τις θερμοκρασίες ολόκληρης της υδρογείου, ο Μάιος ήταν ο δεύτερος θερμότερος που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Νέα ρεκόρ είναι πιθανό να σημειωθούν το 2024 λόγω του φαινομένου Ελ Νίνιο που αναμένεται να εκδηλωθεί στον Ειρηνικό και να ανεβάσει περαιτέρω τη μέση θερμοκρασία του πλανήτη.

Στις αρχές του Μαΐου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας εκτίμησε ότι υπάρχει πιθανότητα 60% να εκδηλωθεί Ελ Νίνιο μέχρι το τέλος του Ιουλίου και 80% μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.

Η θερμότερη άνοιξη στην Ισπανία

Η μετεωρολογική άνοιξη, η οποία διαρκεί από την 1η Μαρτίου μέχρι την 31η Μαΐου, ήταν η θερμότερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ισπανία, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Aemet).

Ήταν επίσης η ξηρότερη άνοιξη που έχει ζήσει η χώρα.

Μάζες θερμού και ξηρού αέρα που έφθασαν από την Βόρεια Αφρική στο τέλος του Απριλίου ανέβασε το θερμόμετρο στη νότια Ισπανία στο ρεκόρ των 38,8 βαθών, μία θερμοκρασία που αντιστοιχεί στον μήνα Ιούλιο.

Σύμφωνα με μελέτη που παρουσίασε τον Μάιο η επιστημονική ομάδα το World Weather Attribution (WWA), η ακραία ζέστη του Απριλίου «θα ήταν σχεδόν αδύνατο να συμβεί» αν δεν βρισκόταν σε εξέλιξη η κλιματική αλλαγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024