Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέο road trip από Μητσοτάκη: «Γκάζι» της ΝΔ προς τον Βορρά μήπως βάλει «φρένο» στα δεξιά της Δεξιάς

Νέο road trip από Μητσοτάκη: «Γκάζι» της ΝΔ προς τον Βορρά μήπως βάλει «φρένο» στα δεξιά της Δεξιάς

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την ΝΔ για υποκρισία και για «ακροδεξιά παιχνίδια» όσον αφορά την Θράκη

Μόνο αυτή την εβδομάδα πέντε περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας μπαίνουν στο στόχαστρο του αρχηγού της ΝΔ – Δένδιας, Βορίδης, Ντόρα Μπακογιάννη και άλλοι πρωτοκλασάτοι της παράταξης αναλαμβάνουν ειδικές αποστολές σε Μακεδονία και Θράκη κόντρα στις δυναμικές της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης

Μετά τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ανηφορίζει σήμερα προς τον Βορρά (Θεσσαλονίκη, Πιερία), επιδιώκοντας ανατροπές υπέρ της δικής του παράταξης, παίρνει σειρά άμεσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει κάθε λόγο να στοχεύει… περισσότερο σε Μακεδονία και Θράκη. Με το βλέμμα σε τάσεις και διεργασίες στα δεξιά της Δεξιάς και ειδικότερα στις προοπτικές αφενός της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου αφετέρου της Νίκης του Δημήτρη Νατσιού, ο Μητσοτάκης βάζει στο στόχαστρο πέντε περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας μόνο στην τρέχουσα εβδομάδα.

Για την ακρίβεια, ο ίδιος σχεδιάζει νέο road trip (όπως έκανε στην πρεμιέρα της προεκλογικής περιόδου στην Κρήτη) για το ερχόμενο Σάββατο, οπότε θα καλύψει κεντρικά σημεία σε Πιερία, Πέλλα και Ημαθία. Άλλες δύο περιοχές, η Θάσος και η Δράμα, είναι στο πρόγραμμα του Μητσοτάκη για αύριο.

Μπορεί στις συγκεκριμένες περιοχές η ΝΔ να πέτυχε την πρωτιά ωστόσο, με βάση τα εκλογικά δεδομένα της κάλπης της απλής αναλογικής, τα ποσοστά της κεντροδεξιάς παράταξης «σηκώνουν» βελτίωση καθώς καταγράφηκαν μικρές ή μεγαλύτερες απώλειες από το 2019. Και επιπλέον καταγράφηκαν ενισχυμένα ποσοστά με ανοιχτή την προοπτική για περαιτέρω ενίσχυση στα κόμματα δεξιότερα του χώρου της ΝΔ.

Ο Έβρος και η Θεσσαλονίκη

Σε αντίθεση με τον Τσίπρα ο οποίος επέλεξε αλλαγές στις περιφέρειες στις οποίες θα είναι υποψήφιος, ο Μητσοτάκης κρατά και τις δύο υποψηφιότητές του στον Βορρά – την Α’ Θεσσαλονίκης, όπου περιοδεύει σήμερα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και τον Έβρο. Στη Θεσσαλονίκη η ΝΔ κέρδισε το στοίχημα της νίκης ωστόσο έχασε τουλάχιστον 5.500 ψήφους από τις εκλογές του 2019 με την Ελληνική Λύση να αναδεικνύεται τρίτο κόμμα κερδίζοντας επιπλέον 11.341 ψήφους από το 2019. Στην ίδια εκλογική περιφέρεια τα μικρότερα κόμματα, όπως η Νίκη, πέτυχαν ποσοστά πολύ πάνω από το εθνικό τους.

Αντίστοιχα στον Έβρο, όπου ο Κυριάκος Βελόπουλος πέτυχε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά του με 8,72%, εκτιμάται ότι τις απώλειες για τη ΝΔ ανέκοψε ουσιαστικά η υποψηφιότητα του Μητσοτάκη. Ο ίδιος θα μεταβεί στην εκλογική περιφέρεια πιθανότατα την τελευταία εβδομάδα πριν από την κάλπη 25ης Ιουνίου. Και θα προηγηθούν οι ειδικές αποστολές άλλων στελεχών: Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος αναμένεται να κατευθυνθούν προς τον Έβρο την ερχόμενη εβδομάδα προκειμένου να μεταφέρουν το «πατριωτικό» μήνυμα της ΝΔ.

Τα «προπύργια» της Νίκης και η Ροδόπη

Αντίστοιχα μια δυναμική εκστρατεία ετοιμάζεται για τα… προπύργια της Νίκης, την Πιερία και το Κιλκίς, όπου το κόμμα του Νατσιού πέτυχε τα υψηλότερα ποσοστά του. Στην πρώτη γραμμή θα βρεθεί μεταξύ άλλων ο Μάκης Βορίδης.

Άλλωστε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών ήδη σε δημόσιες παρεμβάσεις του μεταφέρει τις γαλάζιες θέσεις, χρεώνοντας, για παράδειγμα, στη Νίκη ένα «παιχνίδι συμβόλων» χωρίς καθαρό προγραμματικό λόγο. Σε κάθε περίπτωση στόχος της ΝΔ είναι να απευθυνθεί και σε εκείνους που «κοιτάζουν» προς την Νίκη με μηνύματα περί «υπεύθυνου πατριωτισμού στην πράξη» και ανάγκης ανάδειξης αυτοδύναμης κυβέρνησης στις 25 Ιουνίου.

Ταυτόχρονα ως ειδικός άξονας στη στοχευμένη παρουσία της ΝΔ στον Βορρά λειτουργεί η Ροδόπη, η μόνη περιφέρεια την οποία κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μαΐου. Την περιοχή θα επισκεφθεί μέχρι τις εκλογές ο Μητσοτάκης ενώ πρώτα θα πάνε άλλα στελέχη με ερείσματα στην περιοχή και γνώση των ιδιαιτεροτήτων της.
Ανάμεσα σε αυτούς είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Τάσος Χατζηβασιλείου – όλοι τους σε άμεση επαφή με τον υποψήφιο της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη. Οι γαλάζιοι έχουν επιλέξει να αναδείξουν σε κεντρικό επίπεδο το θέμα της εκλογής του Οζγκιούρ Φερχάτ από τον ΣΥΡΙΖΑ ως επιλογή και του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής. Ο Φερχάτ ήταν το πρόσωπο που προσπέρασε τον μέχρι πρότινος βουλευτή Ροδόπης της Κουμουνδούρου Τάκη Χαρίτου.

«Ακροδεξιά παιχνίδια»

«Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό προξενείο και όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη», είπε ευθέως (Πρώτο Θέμα) ο Μητσοτάκης και ο εκπρόσωπος της ΝΔ Ακης Σκέρτσος έκανε πιο συγκεκριμένες τις αναφορές περί «υποψηφίων», βάζοντας στο κάδρο τόσο τον Φερχάτ όσο και τον Χουσεϊν Ζεϊμπέκ στην Ξάνθη. Και ενώ η ΝΔ μλά για «σοβαρά ερωτηματικά» για τα κριτήρια με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ «υπηρετεί την κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα έναντι του τουρκικού αναθεωρητισμού», η Κουμουνδούρου κατηγορεί σε υψηλούς τόνους την Πειραιώς ότι παίζει επικίνδυνα παιχνίδια σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν σκοπεύει να αφήνει αναπάντητες τις αιχμές της ΝΔ, αντίθετα την κατηγορεί για υποκρισία και για «ακροδεξιά παιχνίδια» όσον αφορά την Θράκη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις απέναντι στην τουρκική επιρροή. «Ξεκάθαρη είναι η υποκρισία μιας παράταξης, τα στελέχη της οποίας παρέθεταν γεύματα, συναντιούνταν και φωτογραφίζονταν προεκλογικά με τον Πρόξενο της Τουρκίας και τον ψευδομουφτή. Μόνη πυξίδα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι, το Σύνταγμα της Ελλάδας» ανακοίνωσε η Κουμουνδούρου.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024