Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις αποθέωνε τον Γιάννη Φλωρινιώτη - «Ανακαλύψαμε έναν μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή»

Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις αποθέωνε τον Γιάννη Φλωρινιώτη – «Ανακαλύψαμε έναν μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή»

Ο Μάνος Χατζιδάκις πίσω στο 1979 πλέκει το εγκώμιο της «μεγάλης φίρμας»

«Ο Αστροναύτης απεδείχθη όχι αστροναύτης κι έτσι δεν υπάρχει θέμα επιστροφής. Έκανα λάθος! Είναι άστρο και πρώην ναύτης οριστικά! Ξεκίνησα να ασχοληθώ, της επιστροφής του επί της γης και αγνοούσα ότι υπάρχει ο Παντοδύναμος, πλασμένος με το υλικό ενός μεγάλου τραγουδιστή, μόνο που δεν το ξέρει ο ίδιος! Τον Φλωρινιώτη τον ανακάλυψε ένα είδος τραγουδιών που δεν θα μας απασχολούσε, παρά μονάχα σαν ένα εντατικό σύγχρονο κοινωνικό πρόβλημα. Κι όμως! Πλησιάζοντας, ανακαλύψαμε έναν μεγάλο λαϊκό τραγουδιστή της τάξεως Γαρδέλ ή ενός Μουλουτζί! Ο τραγουδιστής σαφώς τραγουδάει με ήθος!» με αυτά τα λόγια ο Μάνος Χατζιδάκις προλόγισε τη συνέντευξή του με τον Γιάννη Φλωρινιώτη, στην ραδιοφωνική εκπομπή του στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ το 1979.

Πρόκειται για μία συνέντευξη η οποία τάραξε τα νερά τη τότε εποχής και προκάλεσε σάλο.

Τότε ο Γιάννης Φλωρινιώτης  μεσουρανούσε στη νυχτερινή διασκέδαση της Αθήνας με το κομμάτι «Πειράζει που είμαι φίρμα», ενώ εμφανιζόταν κάθε βράδυ στα μπουζούκια «Νέα Αθήναια» στις Τζιτζιφιές.

Λέγεται πως ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ήταν θαμώνας του μαγαζιού και εντυπωσιάστηκε από την φωνή του, γι’ αυτό και του πρότεινε να του κάνει μια ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΤ.

Άλλες ιστορίες αναφέρουν πως τη γνωριμία στο κέντρο διασκέδασης έκανε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, η οποία τηλεφωνούσε κάθε τόσο στον συνθέτη φίλο της, παρακαλώντας τον να πάνε έως τις Τζιτζιφιές για να ακούσουν αυτόν τον εκκεντρικό λαϊκό τραγουδιστή.

Η Μελίνα Μερκούρη με τον Γιάννη Φλωρινιώτη

«Δεν υπολόγιζα τη φωνή μου, δεν έλεγα ότι είμαι μεγάλη φωνή. Πάντα επηρεαζόμουνα. Έλεγα πρέπει να χορέψω, πρέπει να κινηθώ» είχε πει, μεταξύ άλλων, στην ιστορική συνέντευξή του στον Μάνο Χατζιδάκι ο Γιάννης Φλωρινιώτης.

«Ασφαλώς ο Φλωρινιώτης ανήκει στην κατηγορία των τραγουδιστών που μεταμορφώνει το τραγούδι σε ένα αυτεξούσιο εκφραστικό στοιχείο απόλυτα δικό του. Η οποιαδήποτε συμβατικότητα του τραγουδιού να εξαφανίζεται και να απομένει του αληθινό αίσθημα που διοχετεύεται μέσα από μια ενστικτώδη και άφταστη τεχνική του τραγουδιστή» ακούγεται να λέει ο Μάνος Χατζιδάκις περιγράφοντας την τεχνική του Γιάννη Φλωρινιώτη.

«Το αίσθημα ανθίζει και στο ευτελές»

Συντελεί ο τρόπος που τα τραγουδά ένας «μάστορας τραγουδιστής», ανέφερε ο Μάνος Χατζιδάκις, με τον Φλωρινιώτη να τραγουδά για λογαριασμό της εκπομπής με τη συνοδεία ενός οργάνου.

«Το αίσθημα ανθίζει και στο ευτελές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μάνος Χατζιδάκις.

Είναι ένας «μεγάλος λαϊκός τραγουδιστής», έλεγε ο μουσικοσυνθέτης για τον Γιάννη Φλωρινιώτη, ενώ ανέφερε επίσης πως ο «τραγουδιστής τραγουδά με ήθος», διερωτώμενος «πόσοι μπορούν να το ισχυριστούν», με τον Φλωρινιώτη να αναφέρεται στο σημείο αυτό στα δύσκολα παιδικά του χρόνια, που τα πέρασε σε ορφανοτροφείο, μετά την απώλεια του πατέρα του στην τρυφερή ηλικία των 4 ετών.

«Ο Χατζιδάκις μίλησε μόνο για εμένα»

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Open, ο Γιάννης Φλωρινιώτης κάνοντας μία αναδρομή στα πρώτα χρόνια της σταδιοδρομίας του, αναφέρθηκε φυσικά και στον Μάνο Χατζιδάκι.

«Όταν με κάλεσε ο Χατζιδάκις, με ρωτούσαν τότε οι δημοσιογράφοι αν μου έκανε καλό αυτή η εκπομπή ή κακό. Έλεγα ‘μα γιατί ρωτάνε;’. Ο Χατζιδάκις δεν μίλησε για κανέναν άλλον τραγουδιστή, ούτε για Καζαντζίδη, ούτε για Βοσκόπουλο, ούτε για Νταλάρα, μόνο για μένα».

Παραδέχτηκε επίσης πως μετά την πολυσυζητημένη τότε συνέντευξη δέχτηκε «σαμποτάζ». Είπε πως τα παρέβλεψε όλα και έκανε υπομονή με τη δουλειά του.

«Έκανα αυτό που ήθελα. Παρότρυνα τα παιδιά μου να ασχοληθούν και το πρώτο που τους έλεγα είναι ότι θα τα έχετε καλά με τον κόσμο, θα τον αγαπάτε και θα τον σέβεστε. Οι εταιρείες καλές είναι, αλλά μια εταιρεία μπορεί να σε πάρει, να σου κάνει έναν δίσκο και μετά, να σε στύψει και να σε πετάξει. Αν τα έχεις καλά με τον κόσμο, θα σε αγαπά και θα σε κρατά μέχρι τώρα» είχε πει χαρακτηριστικά ο τραγουδιστής.

Ο Γιάννης Φλωρινιώτης απεβίωσε την Τρίτη 6 Ιουνίου 2023.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024