Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πούτιν: Ο Πριγκόζιν συνέλαβε Ρώσο συνταγματάρχη - «Εμφύλιος» στον στρατό

Πούτιν: Ο Πριγκόζιν συνέλαβε Ρώσο συνταγματάρχη – «Εμφύλιος» στον στρατό

Ο Πριγκόζιν μετά τη σημαντική αύξηση της δύναμής του από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία χρησιμοποιεί τα social media για να ασκήσει σκληρή κριτική στην ηγεσία του ρωσικού στρατού και του υπουργείου Άμυνας, κάτι όμως που έχει προκαλέσει οργή σε ορισμένα στοιχεία της ρωσικής ελίτ με πολλούς να πιστεύουν ότι πλέον μπορεί να κάνει ό,τι θέλει.

Διαστάσεις εμφυλίου παίρνει η κόντρα που έχει ξεσπάσει εδώ και αρκετό καιρό ανάμεσα στον ιδρυτή και επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν και στην ηγεσία του ρωσικού στρατού.

Σε βίντεο που δημοσιεύθηκε στα social media του Πριγκόζιν διακρίνονται στρατιώτες της Wagner να έχουν πιάσει αιχμάλωτο αξιωματικό του ρωσικού στρατού.

Συγκεκριμένα άνδρας που παρουσιάζεται ως Ρομάν Βενεβίτιν, συνταγματάρχης της 72ης ταξιαρχίας της Ρωσίας, λέει στους ανακριτές του ότι ενώ ήταν μεθυσμένος διέταξε τα στρατεύματά του να ανοίξουν πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου που άνηκε στη Wagner.

Σε ερώτηση γιατί προέβη σε αυτήν την ενέργεια, ο Βενεβίτιν απαντάει πως το έκανε επειδή έχει προσωπικό μίσος και εχθρότητα για τη Wagner χωρίς να αιτιολογήσει όμως από πού πηγάζει αυτό το μένος.

Ακόμα υποστηρίζει ότι με μία ομάδα 10-12 στρατιωτών που είχε υπό τις διαταγές του ήθελε να αφοπλίσει την ομάδα της Wagner, ωστόσο στο τέλος του βίντεο ο συνταγματάρχης δείχνει να έχει μετανοήσει και δηλώνει ένοχος για τις πράξεις του, καθώς όταν ρωτήθηκε από τους ανακριτές αν το προσωπικό μίσος έχει θέση στον πόλεμο.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν έχει σχολιάσει το επίμαχο βίντεο, ωστόσο δύο μέλη της οικογένειας του Βενεβίτιν επιβεβαίωσαν στον Guardian ότι ο άνδρας που εμφανίζεται στο βίντεο είναι ο συνταγματάρχης.

O Πριγκόζιν κατηγόρησε τις φιλορωσικές δυνάμεις ότι επιχείρησαν να ανατινάξουν τους άνδρες του

Την περασμένη εβδομάδα ο Πριγκόζιν κατηγόρησε τις φιλορωσικές δυνάμεις ότι επιχείρησαν να ανατινάξουν τους άνδρες του, καθώς υποχωρούσαν από τη Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία όπου μαίνονται σφοδρές μάχες εδώ και μήνες.

Ο επιχειρηματίας που είναι γνωστός με το παρατσούκλι ο «σεφ του Πούτιν» επειδή έχει συμβόλαια κέτερινγκ με το Κρεμλίνο, υποστήριξε πως οι άνδρες του εντόπισαν εκρηκτικά, τα οποία τοποθετηθήκαν επίτηδες από ρωσικές δυνάμεις.

Σε ανάρτησή του στο Telegram ο Πριγκόζιν ισχυρίστηκε ότι οι άνδρες του ανακάλυψαν δώδεκα σημεία στα μετόπισθεν όπου στελέχη του υπουργείου Άμυνας είχαν τοποθετήσει διάφορους εκρηκτικούς μηχανισμούς, μεταξύ των οποίων και εκατοντάδες αντιαρματικές νάρκες. Όταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο, του είπαν ότι αυτή ήταν η εντολή που έλαβαν από τους ανωτέρους τους.

«Δεν ήταν αναγκαίο να τοποθετήσουν αυτά τα εκρηκτικά για να αποτρέψουν τον εχθρό αφού (η περιοχή αυτή) ήταν στα μετόπισθεν. Επομένως, μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτά τα εκρηκτικά προορίζονταν για τις προωθούμενες μονάδες της Wagner», υποστήριξε.

Κανένας από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς δεν πυροδοτήθηκε και κανείς δεν τραυματίστηκε, διευκρίνισε, προσθέτοντας: «Υποθέτουμε ότι αυτή ήταν μια προσπάθεια δημόσιου μαστιγώματος».

Τα μέλη της Wagner έχουν σχεδόν αποσυρθεί από την πόλη Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας, αφού κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της τον περασμένο μήνα, έχοντας υποστεί βαριές απώλειες. Παρέδωσαν τις θέσεις τους σε μονάδες του ρωσικού τακτικού στρατού.

Η σύλληψη ενός ανώτερου Ρώσου στρατιώτου από τη Wagner δείχνει ότι η επιρροή του Πριγκόζιν εντός του Κρεμλίνου μεγαλώνει

Η ενέργεια του επικεφαλής της Wagner να αιχμαλωτίσει αξιωματικό του ρωσικού στρατού καθώς και η συνεχής κριτική που ασκεί στην ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, όσο και το γεγονός ότι έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη θέση της Ρωσίας, ισχυριζόμενος ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τμήμα του οικισμού Μπερχίβκα, βόρεια της Μπαχμούτ, δείχνουν ότι βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα στον Πριγκόζιν και στην ηγεσία της Μόσχα.

Μερικοί εθνικιστές σχολιαστές που τάσσονται υπέρ του πολέμου ανέφεραν ότι η σύλληψη ενός ανώτερου Ρώσου στρατιώτου από τη Wagner δείχνει ότι η επιρροή του Πριγκόζιν εντός του Κρεμλίνου μεγαλώνει.

«Στον Γεβγκένι Πριγκόζιν του οποίου οι υφιστάμενοι δημοσίευσαν ένα βίντεο όπου χλευάζουν έναν ανώτερο αξιωματικό και διοικητή μίας ολόκληρης ταξιαρχίας επιτρέπεται να κάνει ό,τι θέλει. Θεωρείται μέλος της ανώτερης κοινωνικής τάξης», έγραψε στο κανάλι του στο Telegram, ο απόστρατος Ρώσος αξιωματικός ειδικών επιχειρήσεων και δημοφιλής στρατιωτικός blogger, Ιγκόρ Στρελκόφ.

Η επιρροή του Πριγκόζιν θεωρείται ότι αυξήθηκε καθώς τα στρατεύματά του κατέλαβαν σταδιακά τη Μπαχμούτ τους τελευταίους μήνες, δίνοντας στη Μόσχα την πρώτη ξεκάθαρη νίκη στον πόλεμο στην Ουκρανία από το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Πριγκόζιν μετά τη σημαντική αύξηση της δύναμής του από την έναρξη του πολέμου χρησιμοποιεί τα social media για να ασκήσει σκληρή κριτική στην ηγεσία του ρωσικού στρατού και του υπουργείου Άμυνας, κάτι όμως που έχει προκαλέσει οργή σε ορισμένα στοιχεία της ρωσικής ελίτ.

Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα δεν δίστασε να τα βάλει και με τον Τσετσένο πολέμαρχο και στενό συνεργάτη τόσο του ίδιου όσο και του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ραμζάν Κνατίροφ, τον οποίο χαρακτήρισε «υστερικό blogger» που υπονομεύει την προσπάθεια της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Sports in

Η Φενέρ και τι συμφέρει τον Ολυμπιακό…

Ο βασικός στόχος των «καναρινιών», το πρόγραμμά τους μέχρι την διπλή μάχη με τον Θρύλο και τα παιχνίδια με Γαλατά και Καραγκιουμρούκ, που καλό για τον Ολυμπιακό θα είναι να μην μετατεθεί κανένα από τα δυο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024