Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο μαύρος φοιτητής που πλήρωσε με τη ζωή του την παρέα με την λευκή ελίτ

Ο μαύρος φοιτητής που πλήρωσε με τη ζωή του την παρέα με την λευκή ελίτ

Ο θάνατός του θεωρήθηκε αρχικά ως ένα «τραγικό ατύχημα».

Ο Σάντα Ντία είδε μια αδελφότητα ως μια πόρτα σε μια διαφορετική ζωή. Γιος ενός μετανάστη εργάτη, ήταν ένας φιλόδοξος 20χρονος Mαύρος φοιτητής σε ένα από τα πιο διάσημα πανεπιστήμια του Βελγίου. Η αδελφότητα, Reuzegom, ήταν το σπίτι των γόνων των λευκών ελίτ της Αμβέρσας.

Η πρόσβαση σε αυτόν τον σπάνιο κόσμο, αποφάσισε, άξιζε να υπομείνει το διαβόητο μοχθηρό τελετουργικό της αδελφότητας, ωστόσο αυτό που δεν γνώριζε είναι ότι ο εισιτήριο ήταν η ζωή του.

Αφού αναγκάστηκε να καταναλώσει υπερβολικό αλκοόλ, να φάει ιχθυέλαιο μέχρι να κάνει εμετό, να καταπιεί ζωντανά χρυσόψαρα και να σταθεί επί ώρα μέσα σε έναν παγωμένο λάκο, ο Ντία πέθανε τον Δεκέμβριο του 2018 από πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων. Ο θάνατός του θεωρήθηκε ως ένα «τραγικό ατύχημα».

Λίγο καιρό αργότερα ωστόσο έγινε γνωστό ότι τα μέλη της αδελφότητας είχαν χρησιμοποιήσει μια ρατσιστικό λεξιλόγιο καθώς διέταζαν τον Ντία να καθαρίσει μετά από ένα πάρτι. Μια φωτογραφία εμφανίστηκε που υποτίθεται ότι δείχνει ένα μέλος της αδελφότητας που φοράει ρόμπες Κου Κλουξ Κλαν. Μια ομιλία αδελφότητας αναφερόταν στον «καλό μας Γερμανό φίλο, τον Χίτλερ». Ένα βίντεο τους έδειχνε να τραγουδούν ένα ρατσιστικό τραγούδι.

A photo that Belgian reporters say was published on a fraternity member’s Facebook page, and later removed, purporting to show him and other students in Ku Klux Klan robes.

Πηγή: New York Times

Και τα διαγραμμένα μηνύματα WhatsApp, που ανακτήθηκαν από την αστυνομία, δείχνουν μέλη της αδελφότητας – γιος δικαστών, ηγετών επιχειρήσεων και πολιτικών – να προσπαθούν να καλύψουν τα ίχνη τους.

Οι λεπτομέρειες, που αποκαλύφθηκαν πρόσφατα σε μια σειρά από τοπικές ειδήσεις , ανάγκασαν την ολλανδόφωνη περιοχή του έθνους, τη Φλάνδρα, να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ρατσισμό και την ξενοφοβία, ακόμη και σε διάσημα πανεπιστήμια όπως αυτό, το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Leuven, τώρα γνωστό ως KU Leuven.

«Απλώς ένας μαύρος τύπος»

Τα βελγικά πανεπιστήμια, όπως και τα αμερικανικά πανεπιστήμια, θεωρούνται γενικά ως αριστερά. Αλλά οι πανεπιστημιουπόλεις και οι λέσχες εδώ αντικατοπτρίζουν και έχουν τροφοδοτήσει επίσης τον συντηρητισμό της Φλάνδρας, όπου ένα εθνικιστικό κίνημα είναι όλο και πιο ανοιχτά ρατσιστικό και αντιμεταναστευτικό – και αυξάνεται σε ισχύ.

«Σκέφτηκαν, »Είναι απλά ένας μαύρος τύπος»‘, είπε ο πατέρας του Ντία, στους New York Times. «Είμαστε ισχυροί και τίποτα δεν μπορεί να μας συμβεί».

Τα δεκαοκτώ μέλη της πλέον διαλυμένης αδελφότητας καταδικάστηκαν σε έως και 300 ώρες κοινωνικής εργασίας και πρόστιμο μόλις 400 ευρώ για τον ρόλο τους στην εξευτελιστική αντιμετώπιση και τον θάνατο του Ντία.

Κανένα από τα 18 μέλη του Reuzegom δεν κατονομάστηκε δημόσια. Σχεδόν όλες οι πληροφορίες σχετικά με τα μέλη της αδελφότητας αφαιρέθηκαν από το διαδίκτυο μετά το θάνατο του Ντία.

Δεν έχουν προκύψει στοιχεία ότι ο Ντία σκοτώθηκε εσκεμμένα. Αλλά από τους τρεις μαθητές που υποβλήθηκαν σε μύηση εκείνο το βράδυ, ήταν ο μόνος που ήταν Μαύρος και ο μόνος που πέθανε.

Το Reuzegom ήταν διαβόητο για τις θορυβώδεις τελετουργίες του, γνωστές ως «βαφτίσεις». Τον Οκτώβριο του 2018, ο Reuzegom διοργάνωσε ένα χορταστικό πάρτι σε ένα κτίριο φοιτητικού συλλόγου. Η αδελφότητα κατέστρεψε τον χώρο, προκαλώντας ζημιές αξίας χιλιάδων δολαρίων. Τα μέλη της αδελφότητας διέταξαν τον Ντία να καθαρίσει, αποκαλώντας τον «ρατσιστικό δόλωμα».

Το επιχείρημά τους ήταν ότι οι μαύροι πρέπει να εργάζονται για τους λευκούς, αντιμετωπίζοντας τον σαν αντικείμενο. Δύο μήνες αργότερα, ο Ντία ήταν νεκρός.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024