Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 2023: Ένταση μεταξύ Βούλτεψη και Σπίρτζη για την κοστολόγηση των προγραμμάτων

Εκλογές 2023: Ένταση μεταξύ Βούλτεψη και Σπίρτζη για την κοστολόγηση των προγραμμάτων

«Οι 20 μονάδες διαφορά δείχνουν την αλαζονεία που εχει δημιουργηθεί στην ΝΔ» ανέφερε ο κ. Σπίρτζης

Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, κατά την νέα προεκλογική περίοδο, βρίσκονται οι προγραμματικές θέσεις των κομμάτων.  Η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ, Σοφία Βούλτεψη, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης και η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Μπατζελή μίλησαν στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για τα προγράμματα και την κοστολόγησή τους, για την φορολογία αλλά και για την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσουν την επόμενη 4ετία.

Στην αρχή, η κ. Βούλτεψη αναφέρθηκε στην κοστολόγηση των προγραμμάτων των κομμάτων και την διαμάχη που έχει ξεσπάσει γύρω από αυτό το θέμα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. «Την κοστολόγηση είμαστε εμείς εκείνοι που την ζητήσαμε. Τώρα ακούω αυτό το παράδοξο από τον κ. Τσίπρα. Εμείς έχουμε πει πρώτοι να πάμε τα προγράμματά μας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να τα κοστολογήσουμε. Έγινε μία κοστολόγηση στο δικό μας πρόγραμμα, και έγινε μέσα από υπηρεσίες.

«Δεν θα βάζει όρους ο κ. Τσίπρας»

Στις 30 Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας που μίλησε σε τηλεοπτικό σταθμό είπε για την κοστολόγηση ότι αυτό είναι κάτι υποτιμητικό. Στις 31 Μαΐου είπε πως δεν θα πάνε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ότι θα πάμε στις κάλπες. Στις 2 Ιουνίου είπε να πάμε να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας με όρο το debate.

Δεν θα βάζει όρους ο κ. Τσίπρας. Τι σχέση έχει το debate με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους; Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε όλο αυτό διάστημα να μας βρίζει και να μας επιτίθεται, αντί να τον αξιοποιήσει αυτόν τον χρόνο και να φτιάξει ένα καλό πρόγραμμα, πήγε με βρισιές. Πιστεύει κάποιος ότι χωρίς να κάνει τίποτα και μόνο να βρίζει ότι θα πάει να πάρει τις εκλογές. Πήραν την απάντηση τους ότι αυτό δεν γίνεται», ανέφερε η κ. Βούλτεψη.

Τι ανέφερε ο κ. Σπίρτζης

Ο κ. Σπίρτζης από την πλευρά του, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στην ήττα στις εκλογές της 21ης Μαΐου, την φορολογική πολιτική αλλά και για το γεγονός ότι δεν στρέφεται ο ΣΥΡΙΖΑ σε ζητήματα καθημερινότητας.

«Είναι γεγονός ότι στις προηγούμενες εκλογές δεν έγινε κανένας διάλογος στο πρόγραμμα του κόμματος. Ήταν η απλή αναλογική, η κύρια συζήτηση ήταν με ποιον θα κυβερνήσουμε και αυτό ήταν μεγάλο λάθος γιατί δεν ήταν οι πολιτικές συνθήκες ώστε να υπάρχουν συγκλίσεις. Τώρα, εμείς έχουμε μια διαφορετική, ρεαλιστική πρόταση για τη διακυβέρνηση της χώρας. Σε σχέση με το πώς θα χειριστούμε το ΕΣΠΑ και ρο Ταμείο Ανάκαμψης που είναι 70 δις.

Το πρόγραμμα της ΝΔ είναι για «αεριτζήδες». Εάν δείτε τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αυτά που παρουσιάζουν ως ανάπτυξη, είναι ακόμα και οι πλειστηριασμοί και τα funds. Αυτό το μοντέλο δεν πάει κάπου. Εμείς θέλουμε να στηρίξουμε την παραγωγή στη χώρα για να πατήσει ο ελληνικός λαός στα δικά του πόδια και όχι μία πλαστή εικόνα δήθεν ανάπτυξης που έχει δημιουργήσει η ΝΔ και θα την πληρώσει πάλι ο ελληνικός λαός», είπε αρχικά.

Και συμπλήρωσε ο κ. Σπίρτζης: «Σε σχέση με τις ανακολουθίες και τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη, δεν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να πάει σε debate. Οι 20 μονάδες διαφορά δείχνουν την αλαζονεία που εχει δημιουργηθεί στην ΝΔ και όλοι βγάζουμε τα συμπεράσματά μας. και όλοι βγάζουμε τα συμπεράσματά μας αν συνεχιστεί αυτή η διαφορά και δεν υπάρχει μία αξιωματική αντιπολίτευση από τον ΣΥΡΙΖΑ που να μπορεί να διεκδικήσει την εφαρμογή μίας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης.

Τόσο στο debate όσο και στο να καταθέσουμε τα προγράμματα στο Γενικό Λογιστήριο, δεν το θέλει γιατί εκτός από το μεσοπρόθεσμο, υπάρχει και η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκεί θα φανεί ότι ό,τι εξαγγελία έκανε ο Κυριακός Μητσοτάκης προεκλογικά, και θα τους μισθούς και για την υγεία, κόβεται από την έκθεση της Ευρωπαϊκής επιτροπής. Κόβονται οι επιδοτήσεις στην ενέργεια χωρίς να έχουν πέσει οι τιμές. Το πρόγραμμά μας κοστίζει 5,5 δις».

Τι ανέφερε η κ. Μπατζελή

Η κ. Μπατζελή τοποθετήθηκε σχετικά με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την φορολογία και για τη συζήτηση που γίνεται αναφορικά με την αύξηση των φόρων. «Ο κ. Μητσοτάκης έχει εξελιχθεί να έχει μία αγάπη στο ψέμα και ειδικά σε προεκλογική περίοδο. Για ό,τι αφορά στην κοστολόγηση, το ΠΑΣΟΚ, είχε πει ότι θα πρέπει να γίνει μια κοστολόγηση είτε από τη Δημοσιονομική Αρχή, είτε από το Λογιστήριο του Κράτους. Κανένα κόμμα δεν προχώρησε σε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση με αποτέλεσμα μία βδομάδα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου να καλεί τα κόμματα να καταθέσουν τα προγράμματά τους για κοστολόγηση, κραδαίνοντας το δικό τους. για το σήμερα: έχουμε ένα σύστημα εκλογικών υποσχέσεων το οποίο το ΠΑΣΟΚ είχε πει πως υποσχέσεις παροχολογίας δεν θα κάνει και θα προχωρήσει σε μεταρρύθμισες που είναι αναγκαίες σε υγεία, παιδεία, απασχόληση.

Το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει στους στόχου του το επόμενο διάστημα να είμαστε μία χώρα της πλήρους απασχόλησης και όχι της μερικής κι των 500 ευρώ. Την επόμενη τριετία έχουμε στόχο την πρόσληψη 100.000 νέων ανθρώπων στον ιδιωτικό τομέα, 50.000 από τους ανέργους, και 500.000 που θα ενισχύσουν την μισθολογική τους βαθμίδα δίνοντας διευκόλυνση φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων τόσο στους εργοδότες όσο και στους ίδιους ή καλυπτόμενα», υπογράμμισε η κ. Μπατζελή.

«Στο πρόγραμμα της ΝΔ αναφέρονται προτάσεις που δεν υπάρχει η πηγή εσόδων. Τα δήθεν κοστολογημένα μέτρα εξαιρούνται από το μεσοπρόθεσμο. Για τα ζητήματα της πλήρους απασχόλησης, την πρώτη χρονιά, για να προσληφθούν οι νέοι άνθρωποι είναι από τα διαρθρωτικά ταμεία, χρησιμοποιώντας τα ε τα κοινοτικά προγράμματα. Για ό,τι αφορά στα συνταξιοδοτικά, είναι 1,1 δις τον χρόνο. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη και η πλήρης απασχόληση», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024