Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 2023: Κόκκινο πανί στην προεκλογική αρένα προγράμματα και φόροι - Αμβλύνεται η κεντροαριστερή σύγκρουση;

Εκλογές 2023: Κόκκινο πανί στην προεκλογική αρένα προγράμματα και φόροι – Αμβλύνεται η κεντροαριστερή σύγκρουση;

Συνεχίζονται οι προεκλογικές συγκρούσεις με επίκεντρο τα προγράμματα των κομμάτων και τα μέτρα που προτείνουν για τη φορολογία. Το στοιχείο που έχει αλλάξει.

Η προεκλογική σύγκρουση γύρω από τα προγράμματα των κομμάτων, καθώς και τα φορολογικά μέτρα που προτείνουν, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Τελευταίο επεισόδιο σε αυτό το σίριαλ είναι η κόντρα ανάμεσα στον γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Δουδωνή και τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκη Σκέρτσου μετά την τοποθέτηση του πρώτου σχετικά με το ΦΠΑ και τη στάση της ΝΔ γύρω από αυτό το ζήτημα.

Η συγκεκριμένη κόντρα εντάσσεται στη συνολικότερη και πιο έντονη αντιπαράθεση που υπάρχει ανάμεσα στα δύο κόμματα στη δεύτερη προεκλογική περίοδο. Όπως στην πρώτη προεκλογική περίοδο η ΝΔ είχε στοχοποιήσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της κοστολόγησής του, τώρα η Πειραιώς έχει στραφεί και απέναντι στη Χαριλάου Τρικούπη.

Από την ώρα που ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Παραστατίδης μίλησε για τον ΕΝΦΙΑ και την αύξηση των άμεσων φόρων, η ΝΔ δεν έχει σταματήσει να το επισημαίνει.

Η αντιπαράθεση Δουδωνή – Σκέρτσου

«Η απάτη της Νέας Δημοκρατίας στο αποκορύφωμά της: το 2019 στο προεκλογικό τους πρόγραμμα έταζαν μείωση ΦΠΑ κατά δυο μονάδες στους δυο βασικούς συντελεστές. Σήμερα, μετά από πληθωριστική κρίση που εκτοξεύει την ακρίβεια και πλήττει τα νοικοκυριά καταγγέλλουν την πρότασή μας για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη. Κι όλα αυτά για να δίνουν τα κάθε λογής pass για εκλογικούς λόγους. Καθαρή απάτη», έγραψε στο Twitter ο Παναγιώτης Δουδωνής.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Κρυφή ατζέντα ποιος έχει; Έχει ένα κόμμα, το οποίο αλαζονικά κινείται πλησίστιο προς μία επιδιωκόμενη παντοδυναμία. Τί σημαίνει αυτό; Να μας πει η Νέα Δημοκρατία δύο πράγματα. Τι λέει η μελέτη που ανέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών στο ΙΟΒΕ, το Νοέμβριο, για την άγρια φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και δεν έχουμε μάθει τα συμπεράσματά της;».

Στη συνέχεια ο κ. Δουδωνής έθεσε ένα δεύτερο ερώτημα στη ΝΔ: «Τι λέει η επιτροπή Πισσαρίδη για την ενσωμάτωση των εισοδημάτων σε ενιαία κλίμακα φορολογίας; Όπως έχει πει η Νέα Δημοκρατία, το σχέδιο ‘Ελλάδα 2.0’ είναι το Ευαγγέλιό της για θέματα φορολογίας».

Τέλος, ο Παναγιώτης Δουδωνής σημείωσε ότι όσον αφορά στην κοστολόγηση των προγραμμάτων, «ό,τι και να λέει η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι λόγια του αέρα. Η ουσία είναι να πάμε σε μία ανεξάρτητη, αδιάβλητη αρχή, όπως είναι το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής».

«Αν η Οξφόρδη κάνει τέτοιο λαϊκισμό, τι να πει η Κουμουνδούρου;»

Στο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ απάντησε με ανάρτησή του ο Άκης Σκέρτσος.

«Αντί να μας υβρίζετε για τη μείωση 50 φόρων -7 δις ευρώ στην τετραετία, x2 ανάπτυξη από ΕΕ, αύξηση μισθών 20%, ρεκόρ 20ετίας άμεσων ξένων επενδύσεων και εξαγωγών, μείωση ρεκόρ στην ΕΕ δημοσίου χρέους κατά 36 μονάδες και μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, πείτε μας γιατί το σοσιαλιστικό ΠΑΣΟΚ θέλει να επιδοτήσει κατανάλωση πλουσίων και τουριστών με οριζόντια περικοπή ΦΠΑ; Τα φορολογικά μέτρα πρέπει να είναι δίκαια και αποτελεσματικά. Μείωση ΦΠΑ ανοίγει τρύπα στα ταμεία 1,5 δις και μπαίνει στην τσέπη μεσαζόντων. Ακόμη κι αν έφτανε ένα μέρος της στο τελικό προϊόν θα ωφελούνταν περισσότερο οι έχοντες. Για ποια φορολογική δικαιοσύνη μιλάμε ακριβώς;», έγραψε στο Facebook ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

Στην ίδια ανάρτηση ο κ. Σκέρτσος σημείωσε: «Η Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο 2023 εμφανίζει τον 4ο χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων μεταξύ 34 ευρωπαϊκών χωρών στο μισό του πληθωρισμού ΕΕ-Ευρωζώνης. Η Ισπανία που μηδένισε ΦΠΑ τρέχει με υψηλότερο πληθωρισμό. Με τη στοχευμένη στήριξη εργαζομένων, ανέργων, συνταξιούχων, των πραγματικά ευάλωτων, δείχνουμε ότι εμείς είμαστε η παράταξη που στηρίζει όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Όχι μεσάζοντες ούτε πλούσιους. Περισσότερη υπευθυνότητα, αντί να πετάτε λεφτά που δεν έχετε από το παράθυρο».

Τέλος, ο κ. Σκέρτσος αναρωτήθηκε: «αν και η Οξφόρδη κάνει τέτοιο λαϊκισμό τότε τι να πει η Κουμουνδούρου; Λίγη αυτοσυγκράτηση δε βλάπτει».

Πέφτουν οι τόνοι ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ;

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι περιοδείες των πολιτικών αρχηγών, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραμένει για την ώρα «φυλακισμένος» στο σπίτι του λόγω κοροναϊού. Βέβαια, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έχει σταματήσει να ανεβάζει βίντεο στο TikTok και να δίνει συνεντεύξεις.

Ένα από τα στοιχεία που έχουν αλλάξει σε σχέση με την πρώτη προεκλογική περίοδο είναι ότι φαίνεται να έχουν πέσει οι τόνοι ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Όχι ότι δεν υπάρχουν αναφορές στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών των δύο κομμάτων, αλλά και οι δύο επιχειρούν να δείξουν ότι ο κύριος αντίπαλος είναι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Άλλωστε, θυμίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι: «Δεν πρόκειται να σηκώσουμε το γάντι που μας πετούν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ. Εμείς σε μικροκομματικούς εμφύλιους, που ευνοούν μόνο τη Δεξιά, δεν πρόκειται να συμβάλουμε και να εμπλακούμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι θα γυρίζουμε και το άλλο μάγουλο στις επιθέσεις».

Αν κάποιος εξετάσει τη δομή των ομιλιών του Νίκου Ανδρουλάκη, αυτές ξεκινούν με επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ, ειδικά από τη στιγμή που η Πειραιώς έριξε τα βέλη της για το οικονομικό πρόγραμμα της Χαριλάου Τρικούπη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφήνει στο απυρόβλητο τον Αλέξη Τσίπρα αφού του καταλογίζει ότι είναι ο «χρυσός» χορηγός της ΝΔ, σε μια από τις κλασικές εκφράσεις που χρησιμοποιεί στις τοποθετήσεις του. Ωστόσο, είναι φανερή η αλλαγή που υπάρχει στη ρητορική του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς και να παλέψεις»

Από τη δική του μεριά ο Αλέξης Τσίπρας σε όλες τις τελευταίες του ομιλίες εκτός από την αυτοκριτική που κάνει για την ήττα στις πρώτες κάλπες, επιμένει να λέει ότι «Όλα είναι πιθανά, ακόμα και η ανατροπή στην κάλπη», όπως χαρακτηριστικά είπε σήμερα στην Εύβοια.

Παραδέχθηκε και πάλι ότι το αποτέλεσμα στις εκλογές στις 21 Μαΐου ήταν σοκ για όλους, ωστόσο είπε ότι «επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς και να παλέψεις».

Συνομιλώντας με τους πολίτες στην Εύβοια ρώτησε ρητορικά: «Τι θέλει ο κ. Μητσοτάκης αυτή την ώρα; Θέλει ακόμη και όσοι δεν τον ψηφίσουν – γιατί ναι μεν πήρε το 40%, αλλά το 60% δεν τον ψήφισε – να μην επιλέξουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Να επιλέξουν μικρότερα κόμματα. Το μόνο που δεν θέλουν, ακόμη και αν νικήσουν, είναι ένα κόμμα που να τους κοιτάζει στα μάτια και να τους αποτρέπει να υλοποιήσουν το σχέδιό τους.

Πρέπει λοιπόν να απευθυνθούμε στους πολίτες, όχι μόνο στους νεοδημοκράτες, αλλά σε εκείνους που πιστεύουν ότι δεν αλλάζει το αποτέλεσμα, ότι όλα έχουν κριθεί και είτε δεν πάνε στην κάλπη, είτε θα επιλέξουν μικρότερα κόμματα. Μα ακριβώς αυτό θέλει το σύστημα και η ΝΔ, να είναι ανεξέλεγκτοι αύριο».

«Να αποτρέψουμε την παντοδυναμία τους»

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε: «Να απευθυνθούμε σε αυτούς και να τους πούμε ότι, παρά τις διαφωνίες, τις επιφυλάξεις και ακόμη και τον θυμό απέναντί μας, όλοι αυτή την ώρα έχουμε μία ευθύνη: να αποτρέψουμε την παντοδυναμία τους. Γιατί αν την επόμενη ημέρα είναι ανεξέλεγκτοι, θα έρθουν με 180 βουλευτές – όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης – να αλλάξουν μόνοι τους το Σύνταγμα. Γιατί θέλουν να επιβάλλουν την λογική της κερδοσκοπίας και στο Σύνταγμα της χώρας. Θέλουν όχι μόνο ιδιωτικά πανεπιστήμια και ιδιωτικά νοσοκομεία, θέλουν ιδιωτική ενέργεια, ιδιωτικό το νερό, να μην υπάρχουν δικαιώματα.

Ο μόνος που μπορεί αυτό να το αποτρέψει είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είτε με την ανατροπή στην κάλπη – γιατί όλα είναι πιθανά – είτε με την σημαντική του ενίσχυση, ώστε να αποτελεί την επόμενη ημέρα την ισχυρή δύναμη που θα τους κοιτάζει τα μάτια για να αποτρέψει την κοινωνική λεηλασία. Η ιστορία του τόπου έχει για όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ήττες και νίκες. Πρέπει να προσεγγίσουμε τους ανθρώπους και να τους πείσουμε ότι σε αυτή την κάλπη κρίνεται η ζωή μας. Δώστε μας δύναμη για την υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ θα τους βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης βρέθηκε σήμερα στη Ρόδο και στην ομιλία του τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, ότι το ΠΑΣΟΚ θα ξαναγίνει η ισχυρή αντιπολίτευση.

Αναλυτικότερα, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ σε λίγα χρόνια θα είναι ξανά ο ισχυρός αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας και η πραγματική εναλλακτική προοδευτική παράταξη που χρειάζεται η χώρα.

«Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου σε μια κυβέρνηση λαϊκιστών με γραβάτες, που περιφρονεί τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού και τα πραγματικά προβλήματά του, αυξάνοντας καθημερινά τις ανισότητες εις βάρος της μεσαίας τάξης», συμπλήρωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

«Η αγωνία τους δεν είναι η μεσαία τάξη, αλλά οι ελάχιστοι που τους στηρίζουν», είπε για τη ΝΔ.

Ο κ. Ανδρουλάκης εξαπέλυσε πυρά και κατά του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι άλλαξε τη στάση του για τη φορολόγηση των υπερκερδών και των μερισμάτων. «Αποδεικνύεται περίτρανα ποιοι έχουν σταθερές θέσεις και ποιοι είναι οι χορηγοί της Νέας Δημοκρατίας και είναι οι υπεύθυνοι που πήρε 40% ο κ. Μητσοτάκης», πρόσθεσε, ακολουθώντας το μοτίβο που περιγράψαμε παραπάνω.

«Η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ θα τους βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι, γιατί λέμε τα πράγματα με το όνομά τους», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024