Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 2023: Κινούμενη άμμος το εκλογικό τοπίο - Πού βάζουν τον πήχη τα κόμματα εν όψει της 25ης Ιουνίου

Εκλογές 2023: Κινούμενη άμμος το εκλογικό τοπίο – Πού βάζουν τον πήχη τα κόμματα εν όψει της 25ης Ιουνίου

Οι προεκλογικές συγκρούσεις συνεχίζονται, ωστόσο όλα τα κομματικά επιτελεία στέλνουν ένα κοινό μήνυμα στους ψηφοφόρους τους, να μην υπάρξει εφησυχασμός στις δεύτερες κάλπες.

Κανένας δεν προέβλεψε, και ίσως να μην μπορούσε να το κάνει, το μέγεθος της διαφοράς ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Με τις ημέρες να έχουν περάσει και με τα κόμματα να έχουν ήδη ξεκινήσει τις προεκλογικές καμπάνιες εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου, ένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την περίοδο που διανύουμε είναι σίγουρα η αβεβαιότητα.

Μπορεί το αποτέλεσμα των πρώτων εκλογών να μη θεωρείται πιθανό να ανατραπεί, τουλάχιστον αναφορικά με τη σειρά των κομμάτων, ωστόσο όλα τα κομματικά επιτελεία συμφωνούν σε ένα πράγμα: δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Όλοι φοβούνται την αποχή, έστω και για διαφορετικούς λόγους.

Πόσοι σκέφτονται να αλλάξουν την ψήφο τους

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» στην οποία υπήρχε το ερώτημα εάν οι ψηφοφόροι σκέφτονται να αλλάξουν την επιλογή τους στις επερχόμενες εκλογές.

Οι απαντήσεις ενισχύουν το συμπέρασμα ότι η αβεβαιότητα είναι καθοριστικό στοιχείο της περιόδου που διανύουμε, όχι μόνο της προεκλογικής αλλά συνολικά, με τα κόμματα να χρειάζεται να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους αυτή την παράμετρο. Το εκλογικό τοπίο θυμίζει κινούμενη άμμο.

Αναλυτικότερα, στο ερώτημα αν σκέφτεστε να αλλάξετε την ψήφο σας, να ψηφίσετε δηλαδή διαφορετικό κόμμα στις δεύτερες εκλογές από αυτό που ψηφίσατε την πρώτη φορά, το 23,2% απαντά στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση ναι ή μάλλον ναι.

Συγκεκριμένα, το 11,7% των ερωτηθέντων απάντησε ναι, ενώ το 11,5% μάλλον ναι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει τι απαντούν οι ψηφοφόροι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το πώς θα κινηθούν στις δεύτερες κάλπες.

Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 78,3% λέει πως δεν πρόκειται να ψηφίσει άλλο κόμμα, το ποσοστό για τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που θα παραμείνει σταθερό στην επιλογή του φτάνει το 65,4% ενώ το αντίστοιχο για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ φτάνει στο 47,5%.

Ναι ή μάλλον ναι στην προοπτική αλλαγής κόμματος, λέει το 11,7% των ψηφοφόρων της ΝΔ, το αντίστοιχο ποσοστό στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 23,6% και σε αυτό του ΠΑΣΟΚ το 25%.

Οι συσπειρώσεις των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Ενδιαφέρον έχει και ο πίνακας της δημοσκόπησης που δείχνει τις συσπειρώσεις των κομμάτων. Η Νέα Δημοκρατία φτάνει το 80,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 79,9%, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο 71,1%.

Επιμένει η ΝΔ στην ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση – Όχι σε τρίτες κάλπες

Από τη μεριά της Νέας Δημοκρατίας, επιμένουν σε κάθε τοποθέτηση τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και των υπολοίπων στελεχών ότι το μεγάλο στοίχημα για τις κάλπες της 25ης Ιουνίου είναι μια ισχυρή και αυτοδύναμη «γαλάζια» κυβέρνηση.

Αυτόν τον τόνο τον έχει δώσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από τις πρώτες ώρες μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως όλες οι τοποθετήσεις που γίνονται από τη μεριά των υποψήφιων βουλευτών της ΝΔ αποκλείουν το ενδεχόμενο να πάμε σε τρίτες κάλπες.

Ενδεικτική ήταν η σημερινή τοποθέτηση του Στέλιου Πέτσα που, ανάμεσα σε άλλα, τόνισε ότι: «Δεν υπάρχει ενδεχόμενο τρίτης κάλπης. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός, με το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, έδειξε ότι έχει αλλάξει σελίδα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι «εχθρός μας είναι ο εφησυχασμός, πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, να είμαστε κοντά στην κοινωνία, με ταπεινότητα, με σοβαρότητα, να εξηγούμε την πολιτική μας πρόταση ώστε να επαναληφθεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου για να έχουμε μία ισχυρή, αυτοδύναμη, κυβέρνηση».

«Σηκώνουν» το θέμα της Ροδόπης

Τις τελευταίες ώρες η Πειραιώς «σηκώνει» και το θέμα της Ροδόπης, δηλαδή της μοναδικής εκλογικής περιφέρειας όπου ηττήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τόσο ο Άκης Σκέρτσος, όσο και ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Τάσος Χατζηβασιλείου έβαλαν στο στόχαστρό τους τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από τη μειονότητα, Οζγκιούρ Φερχάτ, ενώ στο θέμα αναφέρθηκε σε συνέντευξή του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Στη Ροδόπη υπήρξε όντως ανοιχτή παρέμβαση του τουρκικού Προξενείου υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου. Και αυτό είναι πρόβλημα. Δεν γίνεται μια ξένη χώρα να παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων που αναφέρονται στο τουρκικό Προξενείο κι όχι στην ελληνική συνταγματική έννομη τάξη. Είναι θέμα που πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως το κόμμα που τον επέλεξε, καθώς καθίσταται συμμέτοχο στην ανάμειξη ενός άλλου κράτους στα εσωτερικά της Ελλάδας. Και προσοχή: δεν μιλώ για όλους τους μειονοτικούς βουλευτές, ούτε για όλη τη μουσουλμανική μειονότητα».

Για ανατροπή των συσχετισμών μιλά ο Τσίπρας

Μετά από την «παγωμάρα» των πρώτων ημερών από τη μεγάλη πτώση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει σαλπίσει την αντεπίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα να λέει σήμερα χαρακτηριστικά από την Εύβοια ότι «η ανατροπή των συσχετισμών είναι εφικτή».

Στην ίδια ομιλία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι στις εκλογές στις 25 Ιουνίου αντιπαρατίθενται δύο σχέδια, ενώ η Κουμουνδούρου τόσο με τοποθετήσεις υποψηφίων, όσο και με ανακοινώσεις επιδιώκει να αναδείξει ότι η Νέα Δημοκρατία έκανε πίσω στην κοστολόγηση των προγραμμάτων, ένα θέμα που «έπαιξε» πολύ στην προεκλογική περίοδο πρις τις 21 Μαΐου, ενώ επανέρχεται στο θέμα του debate.

«Έλεγε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοστολογημένο. Να πάμε λοιπόν στο ΓΛΚ, να πάμε όπου θέλει. Πάμε μαζί! Πάμε μαζί στο ΓΛΚ, όπου θέλετε. Να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας. Με μία προϋπόθεση. Μην το βάλετε στα πόδια. Πάμε στο ΓΛΚ και την επομένη να πάμε σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση οι δύο μας να συζητήσουμε τα προγράμματα. Μην λιποτακτήσετε άλλη μία φορά», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας σε ομιλία του στη δυτική Αθήνα, όταν χθες επισκέφθηκε τους Αγίους Αναργύρους και το Χαϊδάρι.

«Στις εκλογές πρέπει να μιλήσουμε με τον προγραμματικό μας λόγο, τις θέσεις μας και να εξηγήσουμε ότι δεν κρίνονται πρόσωπα. Κρίνεται η ζωή μας για τα επόμενα 4 χρόνια. Κρίνεται με ποιο πρόγραμμα και ποιοι θα κυβερνήσουν», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα να επιχειρεί να αναδείξει όλες τις τελευταίες ημέρες τις προγραμματικές του θέσεις, κάτι που στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι δεν το έκαναν αποτελεσματικά πριν τις πρώτες κάλπες.

Συνεχίζει τον διμέτωπο αγώνα το ΠΑΣΟΚ

Από τη δική του μεριά το ΠΑΣΟΚ, που είδε τη Νέα Δημοκρατία να στοχοποιεί και το δικό του πρόγραμμα μετά από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει τις επιθέσεις τόσο απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Χαριλάου Τρικούπη στοχεύει στη διατήρηση του ποσοστού που πήρε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές που προηγήθηκαν και σποτάρει περιοχές που το κόμμα θεωρεί ότι έχει περιθώριο να αυξήσει κι άλλο τις δυνάμεις του όπως η Κρήτη.

Πηγή φωτογραφίας: ertnews.gr

Η περιοδεία του Νίκου Ανδρουλάκη αυτές τις μέρες στο νησί δεν είναι τυχαία. Ούτε τυχαίο είναι το μήνυμα που έστειλε σήμερα από τον Μυλοπόταμο στο Ρέθυμνο: «Αγωνιζόμαστε από άκρη σε άκρη της Κρήτης για να πάρει το νησί μας το πολιτικό χρώμα που του ταιριάζει, το πράσινο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της εθνικής αξιοπρέπειας, το πράσινο της ελπίδας και της προοπτικής».

Ο κ. Ανδρουλάκης, στην ίδια ομιλία έκανε νέα προσωπική αναφορά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι: «… έχουμε άλλες αγωνίες από τον κύριο Μητσοτάκη. Όπως βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες, το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να μην φορολογήσουμε τα υπερκέρδη των ολιγαρχών».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι: «Αλγεινή εντύπωση μου έχει προκαλέσει και η αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ που πια δεν μιλάει για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών».

Μάλιστα, σε άλλη ομιλία του χθες στη Σητεία, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε ξανά τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι είναι ο «χρυσός χορηγός της ΝΔ».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024