Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 2023: Με ένα... τηλεφώνημα λύνεται το ζήτημα της κοστολόγησης των προεκλογικών υποσχέσεων

Εκλογές 2023: Με ένα… τηλεφώνημα λύνεται το ζήτημα της κοστολόγησης των προεκλογικών υποσχέσεων

Με την κοστολόγηση των προεκλογικών προγραμμάτων να έχει αναχθεί - με μαεστρικό τρόπο από τη ΝΔ- σε μείζων ζήτημα το in απευθύνθηκε στους φορείς που στέλνει το ένα κόμμα το άλλο για «αξιολόγηση» προγράμματος

Στην πολιτική αρένα βρίσκονται οι προεκλογικές υποσχέσεις και το πινγκ πονγκ, ως προς το ποιος φορέας, θα κοστολογήσει τα προγράμματα τείνει να εξελιχθεί σε «τραγέλαφο». Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) προτείνουν τα τρία πρώτα κόμματα ως υποψήφιους «αξιολογητές», χωρίς όμως να ρωτήσουν τον «ξενοδόχο».

Ως προς το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, η πρόταση για κοστολόγηση δεν μπορεί να σταθεί νομοθετικά καθώς θα πρέπει να ψηφιστεί διάταξη από τη νέα Βουλή. Όπως απαντούν πηγές στο in, «το Γραφείο Προϋπολογισμού θα μπορούσε να αναλάβει την κοστολόγηση οικονομικών προγραμμάτων εφόσον υπάρχει σχετική νομοθετική πρόβλεψη».

Ως προς το ΓΛΚ, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, το κάθε κόμμα μπορεί να καταθέσει μέσω του υπουργού Οικονομικών αίτημα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το οικονομικό του πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι, μπορεί να περάσει από «εξέταση» κάθε κόμμα σε περίπτωση που γίνει αίτημα στον υπουργό Οικονομικών (στην εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου) και στην προκειμένη περίπτωση στον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Πελαγίδη.

Με όπλο το Μεσοπρόθεσμο

«Το πρόγραμμα της ΝΔ έχει μετρηθεί από το ΓΛΚ ήδη και είναι ενταγμένο στο Μεσοπρόθεσμο». Αυτό αναφέρουν πηγές της ΝΔ, στρίβειν δια Βρυξελλών. Να σημειωθεί ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2023-2026 έχει κατατεθεί στις 30 Απριλίου από την κυβέρνηση της ΝΔ στην Κομισιόν, βάσει της δέσμευσης των κρατών – μελών να στείλουν έως τότε τα σχέδια τους για έως το 2026. Περιλαμβάνει δαπάνες έσοδα και προβλέψεις.

Ωστόσο δεν έχουν ενταχθεί οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ, αν και έχουν ποσοτικοποιηθεί, με αποτέλεσμα να ασκηθεί κριτική τόσο από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

«Με την απάντησή του ο κ. Σκέρτσος επιβεβαίωσε πως το μόνο πρόγραμμα που δεν είναι κοστολογημένο τελικά είναι αυτό της ΝΔ», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ για το οικονομικό πρόγραμμα της Πειραιώς. Και τονίζει πως «μόλις ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συμφώνησε στην από κοινού προσφυγή σε ανεξάρτητο φορέα για την κοστολόγηση των δύο αντιπαρατιθέμενων πολιτικών προγραμμάτων (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), ο κ. Μητσοτάκης με υπεκφυγές τελικά το αρνήθηκε».

Η ΝΔ πάντως επιμένει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα ρίξει τη χώρα στα «βράχια» και πως το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει «φοροκαταιγίδα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη να πάνε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για «να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας και την επομένη να πάμε σε μία τηλεοπτική αντιπαράθεση».

Sports in

«Το όριο είναι η πείνα» – Διαδηλώσεις και επεισόδια στην Αργεντινή ενάντια στις πολιτικές λιτότητας του Μιλέι

Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με έναν πρώτο απολογισμό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024