Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσερνόμπιλ: Η τρομακτική σκηνή που ελικόπτερο συντρίβεται στον αέρα του πυρηνικού εργοστασίου

Τσερνόμπιλ: Η τρομακτική σκηνή που ελικόπτερο συντρίβεται στον αέρα του πυρηνικού εργοστασίου

Εικόνες από μία περίοδο που ο θάνατος είχε διαχυθεί στην ατμόσφαιρα

Τριάντα επτά χρόνια μετά το μεγαλύτερο πυρηνικό δυστύχημα που έχει βιώσει η ανθρωπότητα, με τις εικόνες να συνεχίζουν να σοκάρουν ακόμη και σήμερα, ένα νέο βίντεο βγήκε στη δημοσιότητα, δείχνοντας για ακόμη μία φορά το μέγεθος της καταστροφής.

Το οπτικό υλικό μάς έρχεται από το «μαύρο έτος» του 1986 που σημειώθηκε η πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, στην Ουκρανία, συγκεκριμένα στον Πυρηνικό Σταθμό Παραγωγής Ενέργειας.

Το βίντεο που βλέπουμε σήμερα δείχνει ένα ελικόπτερο να πετά πάνω από έναν πυρηνικό αντιδραστήρα και έπειτα από λίγα δευτερόλεπτα να πέφτει σαν ένα κομμάτι χαρτιού.

Τα συγκλονιστικά πλάνα τραβήχτηκαν από το έδαφος του Τσερνόμπιλ και δείχνει το ελικόπτερο να ρίχνει κάποιο είδος υγρού συστατικού πάνω από τον πυρηνικό αντιδραστήρα.

Υπήρξαν αμέτρητες καταστροφές και θύματα  μετά την έκρηξη του 1986 στον πυρηνικό σταθμό, όταν απελευθερώθηκαν τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

Η επιχείρηση για την παύση της  διαρροής ακτινοβολίας συνεχίστηκε για μήνες μετά το συμβάν, και κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών ήταν που ένα ελικόπτερο MI-8 Hip πέταξε πάνω από την τοποθεσία.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, το ελικόπτερο φαίνεται να φτάνει πολύ κοντά σε έναν γερανό που βρισκόταν πάνω από τον αντιδραστήρα και συνετρίβη, με την πρόσκρουση να αναγκάζει το αεροσκάφος να αναποδογυρίσει πριν πέσει στα υπολείμματα του αντιδραστήρα.

Οι έλικες έσπασαν κατά τη σύγκρουση και όλοι όσοι επέβαιναν σκοτώθηκαν.

Ο Ουκρανός σκηνοθέτης Βλαντιμίρ Σεφτσένκο, που επιμελήθηκε τη μίνι σειρά Chernobyl του HBO, απέκτησε πρόσβαση στα ερείπια του σταθμού προκειμένου να τραβήξει πλάνα, μαζί με την Δρ Claire Corkhill, ειδικό στην απόρριψη των πυρηνικών αποβλήτων.

Η σκηνή διαδραματίστηκε και στη σειρά, φυσικά.

Η Corkhill βλέποντας τα πλάνα με τη συντριβή του ελικοπτέρου σχολίασε: «Έμοιαζε να συνέβη επειδή πέταξε σε ένα σύννεφο ραδιενέργειας, αλλά στην πραγματικότητα αυτό συνέβη αρκετές εβδομάδες αργότερα, όταν οι έλικες ενός ελικοπτέρου έκοψαν έναν γερανό και στη συνέχεια συνετρίβη. Η συντριβή συνέβη, αλλά συνέβη σε διαφορετική στιγμή».

Το ελικόπτερο που φαίνεται στο βίντεο ήταν ένα από τα πολλά που χρησιμοποιήθηκαν μετά την πυρηνική καταστροφή, με τα πληρώματα έκτακτης ανάγκης να βασίζονται στο αεροσκάφος για να ρίξουν άμμο και βόριο στον αντιδραστήρα.

Η άμμος προοριζόταν για το σβήσιμο της φωτιάς και το βόριο για την αποτροπή περαιτέρω απελευθέρωσης ραδιενεργού υλικού από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024