Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η διαφορά του Τζόκοβιτς με το μπιζέλι και η μπίζνα ενός αυτοκόλλητου

Η διαφορά του Τζόκοβιτς με το μπιζέλι και η μπίζνα ενός αυτοκόλλητου

Αθλητίατρος αποδομεί το έμπλαστρο που μετατρέπει τον σέρβο τενίστα σε Iron Man

«Απλά μπίζνες» χαρακτηρίζει γάλλος αθλητίατρος το μυστήριο αυτοκόλλητο που τοποθετεί ο Νόβακ Τζόκοβιτς στο στήθος του, όταν αγωνίζεται και τον κάνει νοιώθει ως Iran Man.

«Όταν ήμουν παιδί μου άρεσε πολύ ο Iron Man. Η ομάδα μου χρησιμοποιεί φανταστική νανοτεχνολογία που μου επιτρέπει να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Αυτό είναι το μυστικό της καριέρας μου», ήταν η απάντηση που έδωσε ο διάσημος σέρβος τενίστας όταν ρωτήθηκε σχετικά με το μυστήριο αυτοκόλλητο στο στήθος του που παρουσίασε σε κοινή θέα μετά την τελευταία του νίκη επί του Μάρτον Φούκσεβιτς στο Ρολάν Γκαρός.

Το μυστικό που κρύβεται κάτω από το συγκεκριμένο έμπλαστρο και σχεδιάστηκε από τον ιταλό γιατρό Φάμπιο Φοντάνα υποτίθεται πως βελτιώνει την ισορροπία, τη στάση σώματος, την ενεργοποίηση των μυών αλλά και τη συγκέντρωση και αποκατάσταση.

Ο αθλητίατρος Μπαπτίστ Μενιέ, μέλος της συλλογικότητας NoFakeMed η οποία ενημερώνει και προειδοποιεί για τους κινδύνους της ψευδοΐατρικής, τονίζει πως το συγκεκριμένο αυτοκόλλητο είναι άχρηστο. «Σύμφωνα με τον πωλητή, στέλνει φωτόνια στα κύτταρά μας κάτι που θα τα βοηθούσε να επικοινωνούν καλύτερα. Ωστόσο, τα ανθρώπινα κύτταρά μας δεν λειτουργούν με φωτόνια, γιατί τα φωτόνια είναι φως», εξήγησε ο Μενιέ στο franceinfo:sport.

«Εγιναν δοκιμές αυτού του επιθέματος σε μπιζέλια και λειτούργησε. Υπάρχει όμως διαφορά μεταξύ του Νόβακ Τζόκοβιτς και ενός μπιζελιού, όπως μπορείτε να φανταστείτε».

«Είναι άχρηστο»

Ο δρ. Μενιέ παρομοιάζει τον τρόπο που διεξήχθησαν οι μελέτες με τη μεθοδολογία του γνωστού γιατρού Ντιντιέ Ραούλ. «Συνολικά, δεν είναι άχρηστο, είναι επιχείρηση».

Θεωρεί πως το επίθεμα του Τζόκοβιτς μπορεί να περιοριστεί στο φαινόμενο placebo, το οποίο κατά τον Μενιέ είναι πολύ ισχυρό. «Μπορεί να βελτιώσει την απόδοση κατά 25% με 30%. Αλλά αυτό το επίθεμα δεν μπορεί να ξεπεράσει το φαινόμενο placebo. Επιστημονικά δεν έχει νόημα. Είναι απλώς δεισιδαιμονία».

Ερωτηθείς για την ιατρική πιστοποίηση που χορηγήθηκε από τις ιταλικές Αρχές για τη συγκεκριμένη συσκευή, ο δρ. Μενιέ διευκρινίζει πως αυτό συνέβη για να αποδειχτεί πως δεν είναι επικίνδυνη. «Εχει πιστοποιηθεί ως αβλαβές. Είναι όμως αποτελεσματικό; Όχι. Είναι απλά επικίνδυνο για το πορτοφόλι», λέει τονίζοντας το προφανές. Πως από τη στιγμή που το φορά ο Νόβακ Τζόκοβιτς πολλοί θα σπεύσουν να τον μιμηθούν γιατί όλα τα αθλητικά gadget έχουν μεγάλη απήχηση σε όλες τις ηλικίες. Θυμίζει πως πριν από 15 χρόνια είχαν γίνει της μόδας τα μαγνητικά βραχιόλια που υποτίθεται ότι βελτίωναν την ισορροπία. «Γνωρίζουμε πως ο Τζόκοβιτς είναι πολύ ευαίσθητος στη φυσικοπαθητική. Αυτό το έμπλαστρο είναι απλά ένα τυχερό παντελόνι», κατέληξε ο δρ. Μενιέ.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024