Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η στρατηγική απεγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Η στρατηγική απεγκλωβισμού του ΣΥΡΙΖΑ

Η Κουμουνδούρου έχει ως στρατηγική της την κατοχύρωση στο πολιτικό σκηνικό ως του εναλλακτικού πόλου απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.

Θα είναι εύκολο να χαράξει ο ΣΥΡΙΖΑ έναν αυτόνομο προγραμματικό λόγο; Οι λίγες εβδομάδες που απομένουν για την κάλπη της 25ης Ιούνη θα το δείξουν.

Το βέβαιο είναι πως η Κουμουνδούρου έχει ως στρατηγική της την κατοχύρωση στο πολιτικό σκηνικό ως του εναλλακτικού πόλου απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Εδώ υπάρχει ένα πρώτο δύσκολο σημείο στην Κουμουνδούρου. Μελετώντας και αποκωδικοποιώντας τις κινήσεις του Μητσοτάκη εντοπίζουν πώς η αντίπαλη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας είναι να τους εγγράψει στο κοινό κάδρο με τον Νίκο Ανδρουλάκη και με το ΠΑΣΟΚ.

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν απολύτως ενδεικτική της παραπάνω στρατηγικής -λένε στον ΣΥΡΙΖΑ -και με αφορμή τις φερόμενες ως κρυφές φορολογικές ατζέντες τον ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Βεβαίως η πρώτη εβδομάδα της επιτροπής εκλογικού αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμήθηκε και αποτιμήθηκε θετικά και λόγω των χαμηλών τόνων του κόμματος αλλά και λόγω μιας ολικής επαναφοράς στην προγραμματική αντιπαράθεση με τη Νέα Δημοκρατία.

Και εδώ θεωρήθηκε ότι αποκρούστηκε επιτυχώς σε πρώτη φάση η κατηγορία για κρυφή φορολογική ατζέντα του κόμματος. Οι επιτελείς του Αλέξη Τσίπρα θεωρούν επίσης ότι το επόμενο διάστημα η Νέα Δημοκρατία θα συνεχίσει να αποδίδει έναν ρόλο στο κόμμα τους, θα συνεχίσει να ποντάρει στον φόβο των μεσαίων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτόνομος προγραμματικός και πολιτικός βηματισμός

Η ξεδίπλωση των προγραμματικών θέσεων του κόμματος, ο σοβαρός θεσμικός λόγος και η επιστροφή στα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα μέσω των περιοδειών του Αλέξη Τσίπρα, είναι ένα τρίπτυχο που θα ακολουθηθεί με βεβαιότητα από την Κουμουνδούρου όλο το επόμενο διάστημα μέχρι και την κάλπη.

Το γεγονός πως επίσης πάμε σε εκλογές για τις οποίες δεν θα ισχύει πια η απλή αναλογική αλλά το ενισχυμένο πλειοψηφικό δίνει τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα από τη μία να μην εγκλωβίζεται εκ νέου -όπως και ο ίδιος παραδέχθηκε ότι έπραξε -στη λογική των προγραμματικών συγκλίσεων και από την άλλη δίνει τη δυνατότητα στον ΣΥΡΙΖΑ να χαράξει ένα αυτόνομο προγραμματικό και πολιτικό βηματισμό.

Έτσι κι αλλιώς τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην επόμενη μέρα των εκλογών, στον τρόπο που θα ανασυνταχθεί το κόμμα, στα νέα πρόσωπα που θα το στελεχώνουν και βέβαια στο βαθύ και ιδιαίτερα καυτό ζήτημα του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα και των δικών του κινήσεων σε σχέση με τον πολιτικό χώρο του.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024