Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Starlink: Συμβόλαιο για διαδικτυακές υπηρεσίες στην Ουκρανία εξασφάλισε η SpaceX

Starlink: Συμβόλαιο για διαδικτυακές υπηρεσίες στην Ουκρανία εξασφάλισε η SpaceX

Οι δορυφορικές συνδέσεις είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνει online η εμπόλεμη Ουκρανία μετά τις ρωσικές επιθέσεις σε βασικές υποδομές.

Η διαστημική εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ εξασφάλισε συμβόλαιο του αμερικανικού Πενταγώνου για τη σύνδεση της Ουκρανίας στο Διαδίκτυο μέσω της δορυφορικής υπηρεσίας Starlink.

Μέχρι σήμερα,  το κόστος για τη χρήση του Starlink στην Ουκρανία καλυπτόταν από την ίδια την εταιρεία, από ιδιωτικές δωρεές και από ξεχωριστό συμβόλαιο αμερικανικής υπηρεσίας για την παροχή βοήθειας σε τρίτες χώρες.

Τον Οκτώβριο, ο διευθύνων σύμβουλος της SpaceX Έλον Μασκ είχε προειδοποιήσει ότι η εταιρεία δεν μπορεί να καλύπτει επ’ αόριστον το κόστος, το οποίο όμως είπε ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια δολάρια τον μήνα.

Οι δορυφορικές συνδέσεις είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνει online η εμπόλεμη Ουκρανία μετά τις ρωσικές επιθέσεις σε βασικές υποδομές.

Ουκρανός στρατιώτης στήνει δορυφορικό δέκτη Starlink κοντά στη γραμμή του μετώπου στην Κρεμίνα (Reuters)

«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με διεθνείς εταίρους για να εξασφαλίσουμε τις ανθεκτικές δορυφορικές και επικοινωνιακές δυνατότητες που χρειάζεται η Ουκρανλια. Οι δορυφορικές επικοινωνίες αποτελούν βασικό στρώμα του ευρύτερου δικτύου επικοινωνιών στην Ουκρανία» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Το Πεντάγωνο δεν διευκρίνισε ποιοι είναι οι όροι του συμβολαίου «για λόγους ασφάλειας και λόγω της ζωτικής φύσης αυτών των συστημάτων» ανέφερε το Bloomberg.

Παραμένει πάντως ασαφές αν το νέο συμβόλαιο επιτρέπει στον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιεί τους 4.000 δορυφόρους του Starlink σε επιχειρήσεις με drone κατά της Ουκρανίας, καθώς η πρόεδρος της SpaceX  Γκουίν Σότγουελ είχε δηλώσει τον Φεβρουαάριο ότι το Starkink δεν μπορεί να «μετατραπεί σε όπλο».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024