Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

To oρεσίβειο ενδημικό ον της Κρήτης έβαλε σημάδι στο Βόλο

Ο μεγαλύτερος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Ο μεγαλύτερος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Ο Θ. Πάγκαλος και κρίσιμες στιγμές για την Ελλάδα

Ο Θ. Πάγκαλος υπήρξε χωρίς αμφιβολία ο μεγαλύτερος, ο σημαντικότερος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (1981) μέχρι σήμερα, παρά τις περιστασιακές του εκρήξεις. Υπήρξα (μαζί με τη Ν. Κοκκώνη) ο στενότερος συνεργάτης του από τη στιγμή που ανέλαβε ως υφυπουργός Εξωτερικών (1984) τα ευρωπαϊκά θέματα (αν και η γνωριμία μου μαζί του χρονολογείται από την εποχή των Λαμπράκηδων). Ηταν ο υπουργός που καταλάβαινε σε βάθος την Ευρώπη, που αγαπούσε την Ευρώπη και πίστευε στην ομοσπονδιακή της προοπτική. Στα Συμβούλια Υπουργών, ιδιαίτερα στη δεκαετία του 1980 όπου συμμετείχαν προσωπικότητες-γίγαντες όπως ο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, ο Ρ. Ντιμά, ο Τζ. Αντρεότι, ο Τζέφρι Χάου κ.ά., ο Πάγκαλος στεκόταν ισοϋψής, ισότιμα, συμβολίζοντας έτσι την Ελλάδα ως ισότιμη χώρα-μέλος του ευρωπαϊκού συστήματος. Ο ρόλος του υπήρξε καθοριστικός στη διαδικασία περάσματος της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ από την απορριπτική στη φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση.

Χωρίς τον Θ. Πάγκαλο δεν θα υπήρχαν ίσως τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ) που με την υιοθέτησή τους τον Μάρτιο 1985 σε μια ιστορική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με συμμετοχή του Πάγκαλου (χωρίς τον Α. Παπανδρέου) έκλεισαν τον κύκλο της ευρωπαϊκής αμφισβήτησης. Υπήρξε επίσης (μαζί με τον Κ. Σημίτη και τον Γ. Κρανιδιώτη) ένας από τους πρωταγωνιστές για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εκανε τρεις προεδρίες στην Ενωση, στην τρίτη το 1994 υπήρξε αυτός που πέτυχε τους δύσκολους διαπραγματευτικούς συμβιβασμούς για την ένταξη της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Αυστρίας στην Ενωση.

Δεινός διαπραγματευτής, με απαράμιλλο χιούμορ, βαθύς γνώστης της μουσικής, της όπερας, της ζωγραφικής, βωμολόχος βέβαια αλλά και πολύ ευαίσθητος. Ενας χαρισματικός άνθρωπος υψηλής παιδείας που κινούνταν άνετα ανάμεσα στις ταβέρνες της Ελευσίνας και τα σαλόνια της Ευρώπης. Ενα ιστορικό κεφάλαιο έκλεισε. Οπως προανήγγειλε ο ίδιος, πήγε να βρει τον άλλο μεγάλο, τον φίλο του Μ. Θεοδωράκη…

Ο καθηγητής Π.Κ. Ιωακειμίδης είναι πρώην πρεσβευτής – σύμβουλος ΥΠΕΞ και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΕΛΙΑΜΕΠ

Only in

Ο Αχιλλέας Μπέος χτύπησε πλημμυροπαθή μετά από λογομαχία [Βίντεο]

Αφορμή η διαμαρτυρία των κατοίκων για το μπάζωμα ρέματος στην περιοχή

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2023