Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Κοστίζει 45 δισ. στην τετραετία» - Στην «πρέσα» της ΝΔ το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τα μάτια των κεντρώων

«Κοστίζει 45 δισ. στην τετραετία» – Στην «πρέσα» της ΝΔ το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τα μάτια των κεντρώων

Μερίσματα, γονικές παροχές και μεγάλες επιχειρήσεις βαθαίνουν το ρήγμα ανάμεσα στο πρώτο και στο τρίτο κόμμα – Νέα επίθεση από τον Άκη Σκέρτσο.

Μέχρι πρότινος ήταν η προσπάθεια της ΝΔ σχεδόν να ταυτίζει τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά τα τελευταία 24ωρα το γαλάζιο στρατόπεδο επιλέγει να ανοίξει και ξεχωριστό μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με αιχμή το πρόγραμμά του. Η οικονομία μπαίνει ανάμεσα στο πρώτο και στο τρίτο κόμμα, βαθαίνοντας κι άλλο το ήδη μεγάλο ρήγμα.

Μερίσματα, γονικές παροχές και μεγάλες επιχειρήσεις σέρνουν τον χορό της αντιπαράθεσης για τα μάτια – προφανώς – του κεντρώου ακροατηρίου. Η ΝΔ κατηγορεί τόσο την Κουμουνδούρου όσο και τη Χαριλάου Τρικούπη (η οποία πάντως πρώτη είχε ανακοινώσει το οικονομικό πρόγραμμά της) για ασαφή έως «επικίνδυνα» προγράμματα.

Ενδεικτική η νέα κίνηση του Άκη Σκέρτσου, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, να εξαπολύσει νέα επίθεση προς το πράσινο στρατόπεδο. «Το ΠΑΣΟΚ σηκώνει σημαία ευκαιρίας» είπε ο εκπρόσωπος της ΝΔ και εκ νέου χρέωσε στον πολιτικό αντίπαλο ότι έχει ένα πρόγραμμα «παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και χειρότερο».

«Αυτά κοστίζουν 12 δισ. ετησίως»

Κατά τον Σκέρτσο το πασοκικό σχέδιο «περιέχει κυρίως ευχές» ενώ «δεν μπορεί να κοστολογηθεί εύκολα καθώς υπάρχουν ερωτηματικά». Ο ίδιος όμως έκανε το βήμα παραπέρα («κάναμε την άσκηση», όπως είπε) της… κοστολόγησης. «Το βρήκαμε στα 45 δισ. για την τετραετία αν και υπάρχουν πολλά κενά με μέτρα που δεν έχουν εξειδίκευση».

Στο πλαίσιο αυτό η ΝΔ ρωτά το ΠΑΣΟΚ για τη χρηματοδότηση έξι μέτρων που, κατά τους γαλάζιους, κοστίζουν 12 δις ευρώ ετησίως. Τα ερωτήματα έθεσε ο Σκέρτσος: «Πως θα χρηματοδοτήσουν την αύξηση μισθών; Την αύξηση δαπανών στο ΕΣΥ; Την επαναφορά ΕΚΑΣ και την κατάργηση προσωπικής διαφοράς; Το κούρεμα στις ρυθμίσεις της εφορίας; Το μηνιαίο επίδομα παιδιού; Τη μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα και στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα;»

Οι πασοκογενείς

Από τη ΝΔ επιμένουν ότι η αύξηση του φόρου στα μερίσματα και η έκτακτη φορολόγηση μεγάλων επιχειρήσεων είναι προβληματικές καθώς απειλούν την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Αυτό που επιδιώκουν είναι να κρατούν την οικονομία στην πρώτη γραμμή, καλλιεργώντας στα μάτια των μετριοπαθών ψηφοφόρων – των πασοκογενών, ιδίως – την εικόνα ότι το γαλάζιο πρόγραμμα είναι το μόνο συνεκτικό και κοστολογημένο.

Είναι σαφές ότι η Πειραιώς θα επιμείνει στις διαχωριστικές γραμμές της από την Χαριλάου Τρικούπη με συνέχεια στα ανοίγματα προς τους κεντρογενείς και με το βλέμμα στην κάλπη της 25ης Ιουνίου στην οποία η κεντροδεξιά παράταξη δεν θα ήθελε να δει διαρροές ψηφοφόρων. Εξού και πέραν της ατζέντας της οικονομίας στην οποία ρίχνει βάρος η ΝΔ, εκπέμπεται το μήνυμα (και προσωπικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη) ότι στις επικείμενες εκλογές «ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση».

Ο φόβος της ΝΔ είναι τυχόν αποσυσπείρωσή της μέσω μιας πιο χαλαρής ψήφου σε τέσσερις εβδομάδες στο φόντο της συζήτησης που εξελίσσεται για τη μάχη της Κεντροαριστεράς. Με λίγα λόγια στο στόχαστρο της ΝΔ είναι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι στράφηκαν στη ΝΔ τόσο το 2019 όσο και το 2023, αλλά ενδέχεται να στραφούν στις βάσεις τους, υπό τη σιγουριά του εκλογικού αποτελέσματος στις 25 Ιουνίου – όπως συζητούν στο γαλάζιο στρατόπεδο.

«Τους αφήνουμε να διαγκωνίζονται για τα πρωτεία στην αντιπολίτευση και για το ποιος θα πάρει το ρετιρέ της «κεντροαριστερής πολυκατοικίας» ήταν η χθεσινή αιχμή του Μητσοτάκη για Τσίπρα και Ανδρουλάκη από την Κρήτη.

«Καταδικαστέες οι αναφορές Ψαριανού»

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Γρηγόρη Ψαριανού για τους καθηγητές, σημειώνοντας ότι είναι καταδικαστέες.

«Έχει κληθεί, έχει δώσει εξηγήσεις. Το αφήνουμε εδώ» τόνισε ο κ. Σκέρτσος, υπογραμμίζοντας ότι ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ «δεν στοχοποίησε ανθρώπους, στοχοποίησε συμπεριφορές».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024