Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερντογάν για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Αιώνια τουρκική πατρίδα η Ανατολία

Ερντογάν για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης: Αιώνια τουρκική πατρίδα η Ανατολία

Πανηγύρια στελεχών του AKP και συνεργατών του Ερντογάν για τη συμπλήρωση 570 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Σε νεοθωμανικό παροξυσμό βρίσκεται μετά τη νέα εκλογική του νίκη ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που επέστρεψε στα γνωστά παραληρήματα εθνικισμού και μεγαλοϊδεατισμού.

Μετά τα προεκλογικά σποτ στα οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίαζε τον εαυτό του ως «Πορθητή του 21ου αιώνα» και στα οποία εμφανιζόταν ως «ελευθερωτής» της Αγίας Σοφίας, ο Τούρκος πρόεδρος με αφορμή τη συμπλήρωση 570 χρόνων από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ξεκίνησε τις εθνικιστικές «κορώνες» χαρακτηρίζοντας την Ανατολία «αιώνια τουρκική πατρίδα».

Υπενθυμίζεται πως σε προεκλογικές του ομιλίες λίγες ημέρες πριν τη νίκη του στις εκλογές ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οραματιζόταν να πανηγυρίσει τη νίκη του μαζί με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου.

«Συγχαίρω την 570η επέτειο από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, που έχει χαραχθεί στην ιστορία και επισφραγίζει το γεγονός ότι η Ανατολία θα παραμείνει ως η αιώνια τουρκική πατρίδα. Θυμάμαι τον Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν και τον ηρωικό στρατό του, που ευλογήθηκαν με τα καλά νέα του Προφήτη μας, που άνοιξε και έκλεισε την εποχή, με έλεος», αναφέρει ο Τούρκος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter, στην οποία θριαμβολογεί.

Θριαμβολογούν συνεργάτες του Ερντογάν

Σε ανάλογο ύφος και άλλοι συνεργάτες του Τούρκου προέδρου, ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν και πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί που ευχήθηκε η «570η επέτειος της κατάκτησης μας να είναι ευλογημένη».

«Εύχομαι o Αλλάχ o Παντοδύναμος να έχει πάντα καλά τον ευλογημένο σουλτάνο μας Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν, τους ηρωικούς στρατιώτες μας που έλαβαν μέρος στην κατάκτηση, τους έντιμους προγόνους μας και τους αγαπημένους μας μάρτυρες, που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία κάνοντας την Κωνσταντινούπολη τη μεγαλύτερη τουρκική πόλη στον κόσμο. Εύχομαι οι ψυχές τους να αναπαυθούν εν ειρήνη και οι θέσεις τους να είναι στον Παράδεισο. Εύχομαι η 570η επέτειος της κατάκτησης μας να είναι ευλογημένη».

Τσαβούσογλου: «Θα προστατεύσουμε την κληρονομιά που άφησαν οι πρόγονοί μας και θα συνεχίσουμε»

Ανάλογο πανηγυρικό ύφος και τόνο πανηγυρισμών έχει και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος μάλιστα σε ανάρτησή του στο Twitter κάνει αναφορές και στον Αιώνα της Τουρκίας.

«Ευτυχισμένη 570η επέτειος από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, μια από τις πιο ένδοξες νίκες της ένδοξης ιστορίας μας! Εορτάζω τη μνήμη του νικητή διοικητή Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ Χαν και των ηρωικών προγόνων μας, που άνοιξαν μια νέα εποχή, άλλαξαν τον ρου της ιστορίας και έκαναν την Οθωμανική Αυτοκρατορία παγκόσμιο κράτος. Στο Αιώνα της Τουρκίας, θα προστατεύσουμε την κληρονομιά που άφησαν οι πρόγονοί μας και θα συνεχίσουμε τη χώρα μας παίρνοντας δύναμη από την εύνοια και τη θέληση του έθνους μας», γράφει χαρακτηριστικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Χρόνια πολλά για τα 570 έτη από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης»

Παρόμοιες και οι αναφορές και από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας που αναφέρεται και στο επίτευγμα του σουλτάνου Μωάμεθ Β’ (Φατίχ Μεχμέτ Χαν) που κατάφερε να μεταφέρει πολεμικά πλοία του στην ξηρά, γύρω από το Γενοβέζικο οικισμό του Γαλατά και στη βόρεια ακτή του Κερατίου Κόλπου.

«Χρόνια πολλά για τα 570 έτη από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Τιμούμε τον σουλτάνο Φατίχ Μεχμέτ Χαν και όλους τους ένδοξους προγόνους μας με σεβασμό και ευγνωμοσύνη, που πέτυχαν το αδύνατο παίρνοντας τα πλοία από την ξηρά και πέτυχαν μια ένδοξη νίκη που θα άνοιγε και θα έκλεινε την εποχή», αναφέρει σε ανάρτησή του το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Στην προσευχή στην Αγία Σοφία ο Σοϊλού

Νωρίτερα, ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, εμφανίστηκε στην Αγία Σοφία, συμμετέχοντας στην πρωινή προσευχή. Η προσευχή έγινε από τον πρόεδρο της υπηρεσίας θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας και ανώτατο ιμάμη της χώρας, Αλί Ερμπάς.

Σε σχετική ανάρτηση στο Twitter ο Σοϊλού δημοσίευσε φωτογραφίες και έγραψε: «Το πρωινό της νίκης του αιώνα, στην επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, κάναμε την πρωινή μας προσευχή στο τζαμί της Αγίας Σοφίας».

Στη συνέχεια έκανε και νεότερη ανάρτηση στο Twitter με αναφορές στην Άλωση της Κωνσταντινούπολης. «Στην 570η επέτειο από την άλωση της Κωνσταντινούπολης μας, τιμούμε με έλεος και ευγνωμοσύνη τον μεγάλο διοικητή της μεγάλης νίκης Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ και τους στρατιώτες μας. Με την προσευχή θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη των προγόνων μας και να τη μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές», έγραψε χαρακτηριστικά.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024