Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές Τουρκία: «Κόλαφος» το Συμβούλιο της Ευρώπης για Ερντογάν - «Συνθήκες άνισου ανταγωνισμού του έδωσαν πλεονέκτημα»

Εκλογές Τουρκία: «Κόλαφος» το Συμβούλιο της Ευρώπης για Ερντογάν – «Συνθήκες άνισου ανταγωνισμού του έδωσαν πλεονέκτημα»

Οι εκλογές στην Τουρκία σημαδεύτηκαν από «μια όλο και περισσότερο εμπρηστική και μεροληπτική ρητορική» και «περιορισμούς» στην ελευθερία της έκφρασης.

Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, που οδήγησε σε νέα νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημαδεύτηκε από «μια όλο και περισσότερο εμπρηστική ρητορική» και «περιορισμούς» στην ελευθερία της έκφρασης, όπως εκτίμησε σε ανακοίνωση το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η ψηφοφορία «χαρακτηρίστηκε από μια όλο και περισσότερο εμπρηστική και μεροληπτική ρητορική στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου», ανέφερε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΚΣΕ), που συμμετείχε μαζί με τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), σε αποστολή παρατηρητών στις εκλογές.

«Η μεροληψία των μέσων ενημέρωσης συνέβαλε στη δημιουργία αδικαιολόγητου πλεονεκτήματος»

«Η μεροληψία των μέσων ενημέρωσης και οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης», εξάλλου, «δημιούργησαν συνθήκες άνισου ανταγωνισμού και συνέβαλαν στη δημιουργία αδικαιολόγητου πλεονεκτήματος» για τον Ερντογάν παρότι η ψηφοφορία «διεξήχθη ομαλά και έδωσε στους εκλογείς τη δυνατότητα να διαλέξουν ανάμεσα σε πραγματικά εναλλακτικές πολιτικές επιλογές», αναφέρει ακόμη η ΚΚΣΕ.

«Ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών όρισε σαφώς νικητή», εκτίμησε ο Γερμανός Φρανκ Σβάμπε, μέλος της αντιπροσωπείας της ΚΚΣΕ, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

«Ωστόσο αυτός ο δεύτερος γύρος διεξήχθη επίσης σε ένα περιβάλλον το οποίο, από πολλές απόψεις, δεν προσφέρει τις συνθήκες για τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών», πρόσθεσε.

Κάλεσε την Άγκυρα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και, κυρίως, να απελευθερώσει τον Οσμάν Καβαλά και τον Σελαχατίν Ντεμιρτάς, μαικήνα και στέλεχος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών), αντίστοιχα, και αντιπάλους του Ερντογάν που βρίσκονται τώρα στη φυλακή.

Η αποστολή παρατηρητών για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών στην Τουρκία ανέπτυξε 232 παρατηρητές από 31 χώρες, σύμφωνα με την ΚΣΣΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024