Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι επενδυτές τιμώρησαν σκληρά την Ντόρτμουντ

Οι επενδυτές τιμώρησαν σκληρά την Ντόρτμουντ

Βουτιά στο Χρηματιστήριο μετά το Βατερλώ στο πρωτάθλημα

Βουτιά που έφτασε και το -31,46% πραγματοποίησε σήμερα, Δευτέρα 29 Μαΐου, η μετοχή της Ντόρτμουντ στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης μετά την αποτυχία της να νικήσει το Σάββατο τη Μάιντς και να στεφθεί πρωταθλήτρια Γερμανίας ύστερα από 11 χρόνια. Το γράφημα της μετοχής του γερμανικού συλλόγου τις τελευταίες ημέρες μοιάζει με καρδιογράφημα σε φάση ταχυκαρδίας. Την περασμένη Δευτέρα, όταν οι Βεστφαλοί πέρασαν πρώτοι στη βαθμολογία και οι πιθανότητες να κόψουν το νήμα εκτοξεύτηκαν, οι επενδυτές έσπευσαν να τοποθετηθούν στη μετοχή τους η οποία ανέβηκε κατά 32% πλησιάζοντας τα έξι ευρώ. Σήμερα άνοιξε στα 4,03 ευρώ αλλά στη συνέχεια ανέκαμψε πάνω από τα 4,30 ευρώ.

Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο η υπερευαισθησία των ποδοσφαιρικών μετοχών στα εξωτερικά ερεθίσματα όπως μεγάλες νίκες ή αντίστοιχα ήττες, μεταγραφές διάσημων άσων, κατακτήσεις τίτλων ή υποβιβασμούς.

Στην περίπτωση της Ντόρτμουντ οι επενδυτές πόνταραν στην κατάκτηση του τίτλου και η τιμωρία που επιφύλαξαν στον σύλλογο της Βεστφαλίας ήταν ανάλογη του μεγέθους της αποτυχίας.

Η γερμανική ομάδα πέρασε το κατώφλι της χρηματαγοράς το 2000 με την τιμή της μετοχής της να εκτιμάται στα 11 ευρώ. Τέσσερα χρόνια αργότερα η Ντόρτμουντ έφτασε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής και η μετοχή της κατρακύλησε στα δύο ευρώ. Η πρώτη φορά που κατάφερε να επιβραβεύσει τους μετόχους με διανομή μερίσματος ήταν το 2013 όταν έφτασε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ όπου ηττήθηκε από την Μπάγερν.

Επίθεση

Στις 11 Απριλίου 2017 το λεωφορείο που μετέφερε την αποστολή της Ντόρτμουντ για τον αγώνα με τη Μονακό στο Τσάμπιονς Λιγκ δέχτηκε επίθεση κατά την οποία τραυματίστηκε ο ισπανός αμυντικός Μπαρτρά. Ενας αυστριακός φίλαθλος και επενδυτής της Ντόρτμουντ παρατήρησε πως πριν από την επίθεση υπήρξαν περίεργες κινήσεις με put options (δικαιώματα πώλησης) μετοχών. Ο δράστης Sergei W.  ήθελε να χρησιμοποιήσει την επίθεση στο λεωφορείο για να γκρεμίσει τη μετοχή της Ντόρτμουντ και με τα δικαιώματα πώλησης να βγάλει τεράστια κέρδη. Τον Νοέμβριο του 2018 ο Sergei W. καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλάκιση.

Αυτή τη στιγμή στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης διαπραγματεύονται οι μετοχές 14 ποδοσφαιρικών συλλόγων. Ανάμεσά τους είναι αυτές των Αγιαξ, Μπρέντμπι, Σέλτικ, Κοπεγχάγη, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά και της Γιουβέντους.

Όταν πριν από πέντε χρόνια ανακοινώθηκε από τη Βέκια Σινιόρα η απόκτηση του Κριστιάνο Ρονάλντο από τη Ρεάλ Μαδρίτης σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η τιμή της μετοχής της αυξήθηκε κατά 180%.

Στα τέλη Ιουνίου του 2018 η μετοχή της διαπραγματευόταν στα 0,65 ευρώ και μετά την απόκτηση του πορτογάλου σούπερ σταρ, στις 10 Ιουλίου, η μετοχή έφτασε ακόμα και τα 1,79 ευρώ.

Λίγους μήνες αργότερα όταν έγινε γνωστό πως ο CR7 εμπλέκεται σε σκάνδαλο σεξουαλικής επίθεσης η μετοχή της Γιούβε υποχώρησε από τα υψηλά κατά 49% φτάνοντας ακόμα και τα 0,91 ευρώ.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024