Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η επαναφορά του «κανονικού δικομματισμού»

Η επαναφορά του «κανονικού δικομματισμού»

Τι επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ, τι θα συζητηθεί στο Πολιτικο Συμβούλιο.

Η είσοδος του Νίκου Ανδρουλάκη στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ήταν ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ωστόσο ο πρόεδρος του κόμματος έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου της χαλάρωσης -«μπορείτε να χαρείτε για λίγο», είπε στους παριστάμενους, τονίζοντας την σημασία που έχει τις επόμενες τριάντα μέρες να μην γίνει κανένα λάθος.

Το στοίχημα του ΠΑΣΟΚ, τις μέρες που έρχονται, είναι να αντικαταστήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως κύριο αντίπαλο στη ΝΔ. Για τον Ανδρουλάκη, αυτό είναι το κλειδί «για να αποκτήσει το πολιτικό σύστημα την κανονικότητα ενός δημοσίου διαλόγου συγκρούσεων, συναινέσεων αλλά πάνω από όλα αντιπαράθεσης προς όφελος του ελληνικού λαού».

Παρά τα όσα συνέβησαν με τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος καθόταν στην άκρη της αίθουσας παρέα με τον Δημήτρη Ρέππα και έφυγε προτού τελειώσει η ομιλία του Ανδρουλάκη, η διάθεση στην συνεδρίαση ήταν αισιόδοξη -ακόμα και ανάμεσα σε όσους δεν εξελέγησαν. Η αίσθηση ότι το κόμμα έχει αποκτήσει μια νέα δυναμική ήταν έκδηλη και το σύνθημα της επαναφοράς στην μεταπολιτευτική κανονικότητα θεωρείται πολύ ισχυρό για τους προοδευτικούς ψηφοφόρους.

«Ο δικός μας αγώνας έχει ένα μέτωπο», τόνισε ο Ανδρουλάκης, στρέφοντας την προσοχή του στις διαφορές του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησε για διαφορές με το κόμμα του Αλέξη Τσιπρα που είναι «πολιτικές και έχουν εκφραστεί», για το τι είναι πραγματικά προοδευτικό και δημοκρατικό («δεν μας ενδιαφέρει η σύγκρουση με την Αριστερά για αδειανά πουκάμισα», σχολίασε), αλλά και για ιστορικές και ιδεολογικές διαφορές με τη ΝΔ, που αφορούν την πορεία της χώρας.

Ο Ανδρουλάκης έκλεισε ξανά το θέμα της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, αποδίδοντάς την συζήτηση σε προπαγάνδα από ΣΥΡΙΖΑ -«τι ψέμα έχει κοντά ποδάρια», σχολίασε χαρακτηριστικά. Στην προεκλογική καμπάνια βαρύνουσα σημασία θα παίξει και η αυτονομία του κόμματος, πάνω στην οποία στηρίζεται και το αφήγημα της επιστροφής ενός «κανονικού δικομματισμού».

Το «στίγμα» του Πολιτικού Συμβουλίου

Η σύγκλιση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος το μεσημέρι της Δευτέρας, έτσι ώστε να δοθούν οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου, αναμένεται να κινείται σε όμοιο περιεχόμενο με την ομιλία του Ανδρουλάκη στην Κεντρική Επιτροπή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιέγραψε ένα μοντέλο ανάπτυξης με ιδεολογικές διαφορές από αυτό της ΝΔ, σε τροχιά ρεαλιστική μεν, προοδευτική δε -με έμφαση στο κοινωνικό κράτος, το ΕΣΥ, την αναδιανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τις πολιτικές που μπορούν να ανακόψουν το δημογραφικό και να παρέχουν επιπλέον στήριξη στη νέα γενιά.

Σε οργανωτικό επίπεδο, σημασία δίνεται σε δύο περιοχές στις οποίες το κόμμα ήρθε τέταρτο και θέλει να ανεβάσει τα ποσοστά του: στην Μακεδονία, όπου είδε την πλάτη της Ελληνικής Λύσης, και στο Αττική, όπου ήρθε τέταρτο μετά το ΚΚΕ.

Στην πρώτη, τον πολιτικό σχεδιασμό αναλαμβάνει ο νέος βουλευτής Κιλκίς, Στέφανος Παραστατίδης, ενώ για το Λεκανοπέδιο έχουν γίνει ήδη οι πρώτες συσκέψεις με την συμμετοχή στελεχών που έχουν δυνάμεις σε κάθε περιοχή -πολλοί εξ αυτών θα «τρέξουν» και για το ενδεχόμενο να βγει μια έδρα παραπάνω.

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024