Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές 2023: Πώς θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες κάλπες - Οι δύο επιτροπές, ο ρόλος της Πόπης Τσαπανίδου και το μήνυμα Τσίπρα

Εκλογές 2023: Πώς θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες κάλπες – Οι δύο επιτροπές, ο ρόλος της Πόπης Τσαπανίδου και το μήνυμα Τσίπρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου επιδιώκει να ανασυνταχθεί και να δώσει τη δεύτερη εκλογική μάχη με καλύτερους όρους. Τα πρόσωπα - κλειδιά.

Με δύο επιτροπές, μία εκλογική και μία οργανωτική, θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ προς τις δεύτερες κάλπες, με τα ονόματα των συμμετεχόντων να ανακοινώνονται σήμερα Σάββατο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει να ανασυνταχθεί, τόσο οργανωτικά όσο και πολιτικά, με ένα από τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Εκτελεστικό Γραφείο να είναι ότι το Γραφείο Τύπου του κόμματος θα αποφασίζει για το ποιοι θα εμφανίζονται στα τηλεοπτικά και άλλα πάνελ.

Η συγκεκριμένη επιλογή έχει προκαλέσει την αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκη Σκέρτσου που κάνει λόγο για λογοκρισία στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική ήττα της 21ης Μαΐου.

Ωστόσο, είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη απόφαση λογοδοτεί στο ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα επιτρέψουν μπροστά στις νέες κάλπες να παρουσιαστεί άλλη απόκλιση από το πρόγραμμα του κόμματος, όπως, για παράδειγμα, είχε γίνει στην περίπτωση του Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Έχουμε υποχρέωση και ευθύνη να αποτιμήσουμε γρήγορα τα λάθη μας και να χαράξουμε μία καθαρή γραμμή», ήταν, άλλωστε, αυτό που είχε υπογραμμίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή.

Μάλιστα, παρά τις πρόσφατες φήμες περί παραίτησης της Πόπης Τσαπανίδου τις οποίες η ίδια διέψευσε, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτή που θα επιλέγει σε ποια πάνελ θα εμφανιστεί ποιος.

Οι δύο επιτροπές – Ποιοι θα συμμετέχουν

Όπως προαναφέραμε, στον ΣΥΡΙΖΑ συγκροτούνται δύο επιτροπές, μία οργανωτική και μία εκλογική. Η πρώτη, που θα έχει έναν ρόλο «task force», θα αναλάβει την επικοινωνία με τις οργανώσεις του κόμματος σε ολόκληρη τη χώρα, για να περνάει χωρίς προβλήματα η «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ και να μην υπάρχουν παραφωνίες.

Η συγκεκριμένη επιτροπή θα «σποτάρει» περιοχές όπου η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μεγαλύτερη στις πρώτες εκλογές.

Ωστόσο, θα επιχειρήσει και να αυξήσει την επιρροή του κόμματος σε περιοχές όπου τα αποτελέσματα ήταν καλά, θα «πατήσει» δηλαδή πάνω σε γερές βάσεις για να ισοφαρίσει «χασούρα» σε περιοχές που θεωρούνται πιο δύσκολες.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Διάνα Βουτυράκου, Δημήτρης Τζανακόπουλος και Κώστας Ζαχαριάδης είναι ορισμένα από τα στελέχη της άτυπης «task force» του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα βγει μπροστά μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η νέα εκλογική επιτροπή θα συνεδριάσει τη Δευτέρα υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εκλογική επιτροπή θα συμμετέχουν και αρκετοί νέοι βουλευτές και στελέχη του κόμματος, έτσι ώστε να δίνεται προς τα έξω το μήνυμα της ανανέωσης.

Επίσης, το Εκτελεστικό Γραφείο υπό διευρυμένη σύνθεση θα βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Τέλος, στη νέα προεκλογική περίοδο αναμένεται να υπάρξει αξιοποίηση του «think tank» του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που στην Κουμουνδούρου συζητούν ότι δεν είχε συμβεί πριν από τις πρώτες κάλπες – τουλάχιστον στον βαθμό που σχεδιάζουν να το πράξουν τώρα.

Το στοίχημα του νέου αφηγήματος

Εκτός από τις οργανωτικές αλλαγές, το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να πείσει για το νέο αφήγημά του, ιδιαίτερα για την κυβερνητική του πρόταση. Στο συγκεκριμένο θέμα αναφέρθηκε συγκεκριμένα ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ΜEGA.

«Έχουμε 30 μέρες για την εκλογική μάχη, να μιλήσουμε με προσοχή στους ανθρώπους που απογοητεύσαμε, να τους ακούσουμε με σεβασμό και μαζί να προσπαθήσουμε να ανατρέψουμε την εικόνα», είπε χαρακτηριστικά.

«Το πρώτο βασικό είναι ότι είχαμε ένα αφήγημα που δεν κατάφερε να πείσει τον κόσμο, όχι στο πρόγραμμα, αλλά στο ποια είναι η κυβερνητική πρόταση. Δεν πείσαμε ότι μπορεί να υπάρξει ένα κυβερνητικό σχήμα που θα μπορεί να προκύψει από την απλή αναλογική», πρόσθεσε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κόμμα εξουσίας», συμπλήρωσε, λέγοντας πως «θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, να μιλήσουμε σε κόσμο που απογοητεύσαμε και να αναλάβουμε την ευθύνη για την ανατροπή αυτής της εικόνας», ενώ σημείωσε ότι το κόμμα έχει ξανακάνει ανατροπές.

«Η ευθύνη για το κακό αποτέλεσμα είναι δική μας, όχι των ανθρώπων που δεν μας επέλεξαν», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος, δίνοντας τον τόνο για το πώς θα κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή την προεκλογική περίοδο.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024