Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Μάγισσες» αθωώθηκαν 370 χρόνια μετά

«Μάγισσες» αθωώθηκαν 370 χρόνια μετά

Απόγονοι μαγισσών προσπαθούν χρόνια να «καθαρίσουν» το όνομα των δικών τους ανθρώπων αιώνες αργότερα.

Πάνω από 370 χρόνια μετά την καταδίκη τους για μαγεία στην αποικιακή Αμερική, δώδεκα μάγισσες αθωώθηκαν από βουλευτές της Γερουσίας στο Κονέκτικατ.

Έντεκα εξ αυτών είχαν καταδικαστεί σε απαγχονισμό μετά από νομική διαδικασία που σήμερα αναγνωρίστηκε ως «κακοδικία».

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από μακροχρόνιο αγώνα απογόνων τους να «καθαρίσουν» τα ονόματα γυναικών που κατηγορήθηκαν άδικα ως μάγισσες. Τον 17ο αιώνα στις ΗΠΑ έγιναν δεκάδες εκτελέσεις μαγισσών.

Την Πέμπτη, όπως αναφέρει το BBC, η Γερουσία του Κοντέκτικατ ψήφισε με 33-1 υπέρ της αθώωσης όσων μαγισσών καταδικάστηκαν σε δίκες που έγιναν μέχρι τα τέλη του 1600.

Ποιος είναι ο μοναδικός βουλευτής που καταψήφισε

Ο Rob Sampson είναι ο μοναδικός γερουσιαστής που καταψήφισε την κίνηση. Όπως λέει θεωρεί άστοχο «να υπαγορεύουμε τι ήταν σωστό ή λάθος για περιόδους του παρελθόντος που δεν έχουμε επαρκή γνώση».

«Δεν συμφωνώ με νομοσχέδια που δικαίως ή αδίκως προσπαθούν να παρουσιάσουν την Αμερική ως ένα κακό μέρος με κακή ιστορία» υποστήριξε, σύμφωνα με το Associated Press. «Προτιμώ να επικεντρωνόμαστε στο μέλλον».

«Είμαστε ευγνώμονες για την απόφαση» λένε απόγονοι των καταδικασμένων μαγισσών

Το ψήφισμα έρχεται μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες πίεσης από το Witch Trial Exoneration Project, μια ομάδα που ιδρύθηκε το 2005 από απογόνους των κατηγορουμένων ως «μαγισσών».

«Είμαστε ενθουσιασμένοι και ευγνώμονες σε όλους όσους πάλεψαν μέχρι να βγει αυτή η απόφαση» λένε τα μέλη του γκρουπ και σχολιάζουν ότι η συμβολική και σημαντική αυτή απόφαση έρχεται παραμονές της 376ης επετείου του πρώτου απαγχονισμού μάγισσας στη Νέα Αγγλία – της Alice Young.

Ορισμένα μέλη της οργάνωσης ανακάλυψαν τους οικογενειακούς τους δεσμούς με «μάγισσες» κάνοντας τεστ DNA και υποστηρίζουν ότι οι αθωώσεις είναι ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να διδαχθούμε από τα λάθη του παρελθόντος.

Το Witch Trial Exoneration Project ελπίζει ότι εκτός από τη διόρθωση των αδικιών του παρελθόντος, θα ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για «το θανάσιμο κυνήγι μαγισσών που εξακολουθεί να συμβαίνει σε πολλά μέρη του κόσμου λόγω του φόβου, του μισογυνισμού και της δεισιδαιμονίας».

Δικαίωση για τις μάγισσες του Σάλεμ και η συγγνώμη της Νίκολα Στέρτζον

Μία από τις πιο γνωστές δίκες μαγισσών, αυτή του Σάλεμ –στη Μασαχουσέτη- είχε οδηγήσει στον θάνατο 25 άτομα. Τον περασμένο Αύγουστο, αθωώθηκε επίσημα η Elizabeth Johnson, η τελευταία που είχε καταδικαστεί κατά τη διάρκεια αυτών των δικών. Η Elizabeth είχε καταδικαστεί σε θάνατο αλλά της δόθηκε αναστολή και πέθανε τελικά στα 77 της χρόνια. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι είχε νοητική υστέρηση.

Και άλλες χώρες έχουν προσπαθήσει να δικαιώσουν όσου διώχθηκαν άδικα για μαγεία. Για παράδειγμα, πέρυσι, η τότε πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, ζήτησε συγγνώμη σε 4.000 ανθρώπους –κυρίως γυναίκες- που κατηγορήθηκαν για μαγεία μεταξύ 1563 και 1736. Σχεδόν 2.500 από αυτές εκτελέστηκαν.

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024