Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μήνυμα Ανδρουλάκη: «Καμία συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία»

Μήνυμα Ανδρουλάκη: «Καμία συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία»

Τι είπε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του {LF}μετά τις κάλπες της Κυριακής - Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Χαριλάου Τρικούπη στον δρόμο για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου

«Η χώρα χρειάζεται ισχυρή αντιπολίτευση»: σε αυτή τη φράση του Νίκου Ανδρουλάκη, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής (Αnt1), συνοψίζεται η στρατηγική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για την κάλπη της 25ης Ιουνίου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, στοχεύοντας επί της ουσίας η παράταξή του να αναδειχθεί στον κυρίαρχο προοδευτικό αντιπολιτευτικό πόλο, συνεχίζει τον διμέτωπο με συγκεκριμένο τρόπο – θέτει το κόμμα του απέναντι στη ΝΔ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο συγκυβέρνησης σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, και παράλληλα ρίχνει τις ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα και τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για την ολική επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις προηγούμενες κάλπες.

«Η αυτοδυναμία Μητσοτάκη είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ»

«Τα παράλληλα νομίσματα του κ. Τσακαλώτου, οι θέσεις για τα εθνικά θέματα, τις «Πρέσπες του Αιγαίου» και τον φράχτη του Εβρου – η αυτοδυναμία του Μητσοτάκη είναι έργο της ηγετικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε χαρακτηριστικά, μιλώντας για το συριζαϊκό αφήγημα που αναδεικνύει την αξιωματική αντιπολίτευση ως τον «χρυσό χορηγό» της ΝΔ. «Στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για τις 26 Ιουνίου είναι να εκφράσει πλειοψηφικά τον προοδευτικό κόσμο της χώρας. Και του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, που λένε ότι δεν πάει άλλο η κατάσταση με τη Νέα Δημοκρατία και δεν νιώθουν ασφάλεια με την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ», εξήγησε. «Εμείς έχουμε χρέος, μέσα από το πρόγραμμά μας, τις θέσεις μας και το πολιτικό μας ήθος, να έρθουν κοντά μας και να κάνουμε μία πραγματικά γενναία, νέα αρχή».

Εκλεισε την πόρτα στη ΝΔ

Πού θα βασιστεί το επόμενο διάστημα η Χαριλάου Τρικούπη; Στο επιχείρημα πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπορεί». Και θα το κάνει περιγράφοντας το «προσβλητικό αφήγημα» που έφτιαξε η ΝΔ περί κυβέρνησης ηττημένων, ξεκαθαρίζοντας πως μία από τις διαφορές μεταξύ των δύο προοδευτικών κομμάτων είναι πως το ένα, σε αντίθεση με το άλλο, «δεν έπαιξε ποτέ τη χώρα στα ζάρια». Το πεδίο κριτικής θα παραμείνει προς την πλευρά του πρώτου κόμματος, ενώ μετά το μπέρδεμα (και τις αντιδράσεις από την πλευρά της Κουμουνδούρου) που προκάλεσαν οι δηλώσεις της νεοεκλεγείσας Μιλένας Αποστολάκη στο Mega για ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με τους όρους της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης ο Ανδρουλάκης «έκλεισε» το θέμα της πιθανότητας συγκυβέρνησης με τη ΝΔ, αν δεν επιτευχθεί η αυτοδυναμία. «Δεν υπάρχει πολιτική με «αν»», ανέφερε ο Ανδρουλάκης. «Οπως ψήφισε ο λαός την Κυριακή, δεν υπήρχε περιθώριο προγραμματικών συγκλίσεων», ξεκαθάρισε. «Αν ο κ. Μητσοτάκης χάσει τη μεγάλη πλειοψηφία, θα το πληρώσει στην κάλπη. Θα κάνει κυβέρνηση είτε μόνος του είτε με άλλο κόμμα».

Κάλεσμα στους προοδευτικούς πολίτες

Με αυτόν τον τρόπο ο Ανδρουλάκης επιχειρεί να δώσει ένα σήμα στους προοδευτικούς πολίτες που ανησυχούν από τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα, σκεφτόμενοι την κυριαρχία του, προσφέροντάς τους μια διαφορετική εναλλακτική. Κλείνοντας το περιθώριο συνεργασίας και αποδίδοντάς το στο εκλογικό αποτέλεσμα που «έδειξε» ισχυρό ΠΑΣΟΚ, διεκδικεί επιστροφές παραδοσιακών πασοκογενών ψηφοφόρων, προτάσσοντας και την αυτονομία της παράταξης. Επί της ουσίας, ο Ανδρουλάκης αναγνώρισε πως υπήρξαν ψηφοφόροι που μετακινήθηκαν προς τη ΝΔ, υπήρξαν όμως και αρκετοί που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ενώ μέχρι το 2019 επέλεγαν τον ΣΥΡΙΖΑ – γεγονός που δίνει στα κεντροαριστερά στελέχη ελπίδα πως μπορούν να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τις συγκεκριμένες εκροές. Τα μηνύματα, ειδικά από την περιφέρεια, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, ενώ έχει αρχίσει και η οργανωτική προσπάθεια για την Αττική, στην οποία θεωρείται πως υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ενίσχυση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024