Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς οι νομοταγείς αδελφοί Ντάλτον έγιναν θρυλικοί παραβάτες της Άγριας Δύσης

Πώς οι νομοταγείς αδελφοί Ντάλτον έγιναν θρυλικοί παραβάτες της Άγριας Δύσης

Η συμμορία Ντάλτον κατάφερε μια σειρά από επιτυχημένες ληστείες στην «Παλιά Δύση», μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 1892, όταν προσπάθησαν να ληστέψουν δύο τράπεζες στο Coffeyville του Κάνσας, μέρα μεσημέρι.

Η ιστορία της Άγριας Δύσης είναι γεμάτη από συμμορίες και συμπλοκές. Παράνομοι όπως ο Τζέσε Τζέιμς, ο Μπίλι ο Κιντ και ο Τζόνι Ρίνγκο άφησαν το αιματηρό σημάδι τους στην αμερικανική ιστορία με τη βίαιη ζωή τους – και τους βίαιους θανάτους τους. Η συμμορία Ντάλτον δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

Αλλά ενώ άλλοι παράνομοι της Άγριας Δύσης μπορεί να είναι περισσότερο γνωστοί για τις επιτυχημένες ληστείες τους, η Συμμορία Ντάλτον είναι πιο διάσημη για την αποτυχημένη ληστεία τράπεζας που έκαναν. Το 1892, προσπάθησαν μοιραία να ληστέψουν δύο τράπεζες μέρα μεσημέρι.

Τα πράγματα πήγαν τόσο άσχημα που σχεδόν ολόκληρη η συμμορία σκοτώθηκε. Αυτή είναι η ιστορία τους.

Photo: Wikimedia Commons

Πώς οι αδελφοί Ντάλτον έγιναν από νομοταγείς παραβάτες

Η συμμορία Ντάλτον αποτελούνταν κυρίως από αδέλφια: Μπομπ, Γκρατ, Μπιλ και Έμετ Ντάλτον. Γεννημένοι από τον Τζέιμς Λιούις Ντάλτον James και την Αντελίν Λι Γιάνγκερ – στα ανίψια των οποίων συμπεριλαμβανόταν ο παράνομος της Άγριας Δύσης Κολ Γιάνγκερ- οι αδελφοί Ντάλτον πέρασαν τα παιδικά τους χρόνια τρέχοντας άγρια στη Δύση.

Η οικογένειά τους ξεκίνησε από το Μιζούρι προτού μετακομίσει στην επικράτεια της Οκλαχόμα και πέρασε κάποιο διάστημα κοντά στη μικρή πόλη Coffeyville του Κάνσας. Και παρόλο που πολλοί από τους αδελφούς Ντάλτον θα γίνονταν τελικά γνωστοί ως παράνομοι, ξεκίνησαν από τη «σωστή πλευρά του νόμου».

Photo: Wikimedia Commons

Το είχαν στο αίμα τους το πιστολίδι

Όπως σημειώνει η Εγκυκλοπαίδεια Ιστορίας και Πολιτισμού της Οκλαχόμα, ο μεγαλύτερος αδελφός τους Φρανκ υπηρέτησε ως αναπληρωτής σερίφης των ΗΠΑ για το Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο του Δυτικού Αρκάνσας στο Φορτ Σμιθ από το 1884. Όταν εκείνος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από «αλογοκλέφτες και εμπόρους ουίσκι» το 1887, ο Γκρατ και ο Μπομπ Ντάλτον ακολούθησαν τα βήματά του και υπηρέτησαν ως αναπληρωτές σερίφηδες των ΗΠΑ.

Ακόμα και τότε, όμως, οι αδελφοί Ντάλτον έδειχναν κάποιες τάσεις παρανομίας. Σε όλο το Κάνσας, την Οκλαχόμα και το Μιζούρι, ο Μπομπ άφησε αρκετά πτώματα στο πέρασμά του. Οι φήμες έλεγαν ότι ένας ύποπτος κατέληξε με τη σφαίρα του Μπομπ στο κρανίο του επειδή είχε προσπαθήσει να αποπλανήσει τη φίλη του.

Και το 1890 τόσο ο Μπομπ όσο και ο Γκρατ είχαν προβλήματα με το νόμο. Ο Μπομπ κατηγορήθηκε για πώληση ουίσκι στο έθνος των Οσάγε- ο Γκρατ για κλοπή αλόγων. Η ειρωνεία της τύχης τους οδήγησε να γίνουν τα ίδια καθάρματα που είχαν σκοτώσει τον αδελφό τους.

Από εκεί, ο Γκρατ, ο Μπομπ και ο Έμετ Ντάλτον πήραν το δρόμο για την Καλιφόρνια, όπου συναντήθηκαν με τον νομοταγή -ακόμα- αδελφό τους, τον Μπιλ. Τα αδέρφια Ντάλτον ήταν και πάλι μαζί. Και σύντομα, θα χτυπούσαν τον πρώτο τους μεγάλο στόχο.

Δείτε το βίντεο

Η ακμή της συμμορίας Ντάλτον

Η εγκληματική ζωή της συμμορίας Ντάλτον φέρεται να ξεκίνησε στις 6 Φεβρουαρίου 1891, όταν τέσσερις μασκοφόροι άνδρες λήστεψαν το τρένο του Southern Pacific στην Αλίλα της Καλιφόρνια. Σύμφωνα με το Legends of America, ο ένας άνδρας – που πιστεύεται ότι ήταν ο Μπιλ – πυροβόλησε πάνω από τα κεφάλια των επιβατών, ενώ οι άλλοι ανάγκασαν τον μηχανοδηγό να τους οδηγήσει στο βαγόνι που μετέφερε τα μετρητά. Μέσα στη φασαρία, οι ληστές πυροβόλησαν και σκότωσαν τον μηχανοδηγό, αλλά ο άνδρας που φύλαγε τα μετρητά ανάγκασε τους ληστές να υποχωρήσουν.

Στη συνέχεια, ο Μπομπ και ο Έμετ διέφυγαν, αλλά ο Γκρατ και ο Μπιλ συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη. Ενώ ο Μπιλ αθωώθηκε, ο Γκρατ κρίθηκε ένοχος τον Ιούλιο του 1891 και καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση (παρόλο που δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι βρισκόταν σε ξενοδοχείο του Φρέσνο κατά τη διάρκεια της ληστείας).

Photo: Wikimedia Commons

Η παράνομη δράση

Σύντομα όμως ο Γκρατ θα πραγματοποιούσε μια τολμηρή απόδραση. Εκείνο τον Σεπτέμβριο, έκλεψε με κάποιο τρόπο το κλειδί των χειροπέδων του ενώ μεταφερόταν στη φυλακή και πήδηξε από το κινούμενο τρένο στον ποταμό Σαν Χοακίν. Στη συνέχεια, επέστρεψε στην Οκλαχόμα, όπου ενώθηκε ξανά με τη συμμορία του Ντάλτον.

Ακόμη και πριν ο Γκρατ φτάσει σε αυτούς, ο Έμετ και ο Μπομπ -εργαζόμενοι μαζί με άλλους παράνομους- είχαν απασχοληθεί ληστεύοντας τρένα στην Ινδιάνικη Επικράτεια. Με τον Γκρατ ξανά ανάμεσά τους, συνέχισαν το εγκληματικό τους όργιο, διαφεύγοντας με 17.000 δολάρια από ένα τρένο που λήστεψαν στο Pryor Creek τον Ιούλιο του 1892. Η συμμορία του Ντάλτον απέφυγε επίσης οριακά τη σύλληψη, αφού αποφάσισε να μη ληστέψει ένα σκοτεινό τρένο, το οποίο, όπως έμαθαν αργότερα, ήταν υπό αυστηρή φρούρηση και μετέφερε 70.000 δολάρια.

Μέχρι τότε, ο νόμος είχε καταλάβει την πράξη των Ντάλτον. Κάθε μέλος της συμμορίας Ντάλτον είχε επικηρυχθεί με 5.000 δολάρια για το κεφάλι του και οι Αμερικανοί σερίφηδες πλησίαζαν. Αλλά ο αδελφός Ντάλτον δεν έδειχνε να πτοείται. Αντί να κρυφτούν, σχεδίασαν τη μεγαλύτερη ληστεία τους.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου, ο Μπομπ Ντάλτον ήθελε να αφήσει το σημάδι του στην Άγρια Δύση. Δήλωσε ότι η συμμορία θα «ξεπερνούσε οτιδήποτε έκανε ποτέ ο Τζέσε Τζέιμς – θα λήστευε δύο τράπεζες ταυτόχρονα, μέρα μεσημέρι».

Για να κάνουν τα πράγματα πιο ριψοκίνδυνα, θα επιχειρούσαν να ληστέψουν την τράπεζα C. M. Condon & Company Bank και την First National Bank στο Coffeyville – τη γενέτειρά τους.

Η Τράπεζα στο Coffeyville / Photo: Wikimedia Commons

Η πόλη που σταμάτησε τους Ντάλτονς

Στις 5 Οκτωβρίου 1892, η συμμορία των Ντάλτον – αποτελούμενη από τους Μπομπ, Γκρατ και Έμετ, καθώς και δύο παράνομους ονόματι Ντικ Μπρόντγουελ και Μπιλ Πάουερς – εκτέλεσε την παράτολμη ληστεία τους. Αλλά σχεδόν τίποτα δεν θα πήγαινε όπως είχε σχεδιαστεί.

Καθώς η συμμορία βάδιζε στην πόλη, το Legends of America αναφέρει ότι ένας κάτοικος του Coffeyville, ο Άλεκ ΜακΚίνα, αναγνώρισε τους Ντάλτονς. Καθώς η συμμορία χωρίστηκε – οι Μπομπ και Έμετ Ντάλτον κατευθύνθηκαν προς την First National Bank και οι Grat Dalton, Broadwell και Powers κατευθύνθηκαν προς την Condon Bank – ο ΜακΚίνα είδε τη λάμψη ενός όπλου. Φώναξε: «Ληστεύουν την τράπεζα!».

Καθώς η συμμορία Ντάλτον ξεκίνησε τη διπλή ληστεία της τράπεζας, η είδηση άρχισε να διαδίδεται σε όλη την πόλη. Στην τράπεζα Condon Bank ένας ταμίας με γρήγορη σκέψη είπε ψέματα στον Γκρατ και στους συνεργούς του ότι το θησαυροφυλάκιο ήταν κλειδωμένο, πράγμα που σήμαινε ότι δεν θα άνοιγε για άλλα δέκα λεπτά. Στην First National Bank, ένοπλοι κάτοικοι της πόλης περίμεναν στην είσοδο της τράπεζας καθώς ο Μπομπ και ο Έμετ Ντάλτον γέμιζαν χρήματα σε σάκους με σιτηρά.

Όταν ο Μπομπ και ο Έμετ προσπάθησαν να διαφύγουν, δέχτηκαν ένα χαλάζι από σφαίρες. Γύρισαν και βγήκαν από την πίσω πόρτα της τράπεζας, μόνο και μόνο για να βρεθούν παγιδευμένοι σε ένα σοκάκι. Εν τω μεταξύ, ο Γκρατ, ο Μπρόντγουελ και ο Πάουερς βρέθηκαν επίσης αντιμέτωποι με ένοπλους ντόπιους. Έτρεξαν και αυτοί στο σοκάκι – και γρήγορα περικυκλώθηκαν από οργισμένους και οπλισμένους ντόπιους του Coffeyville και από τις δύο πλευρές.

Σε εκείνο το σημείο, η συμμορία Ντάλτον ήταν σχεδόν καταδικασμένη. Ο Μπομπ και ο Γκρατ σκοτώθηκαν, όπως και οι Μπρόντγουελ και Πάουερς, καθώς και τέσσερις ντόπιοι. Ο Έμετ Ντάλτον πυροβολήθηκε 20 φορές, αλλά κατάφερε να επιβιώσει.

«Η συμμορία Ντάλτον δεν υπάρχει πια, και οι ταξιδιώτες που διασχίζουν την Ινδιάνικη Επικράτεια μπορούν πλέον να προχωρούν χωρίς φόβο» έγραψε θριαμβευτικά η Coffeyville Journal στις 7 Οκτωβρίου. «Η χώρα, και ειδικά οι σιδηρόδρομοι και οι εταιρείες ταχυμεταφορών, μπορούν να αναπνεύσουν πιο εύκολα τώρα που οι Ντάλτον εξοντώθηκαν. Η χώρα έχει απαλλαγεί από την απελπισμένη συμμορία, αλλά η απαλλαγή κόστισε στο Coffeyville λίγο από το καλύτερο αίμα της».

Photo: Wikimedia Commons

Η συμμορία των Ντάλτον συνεχίζει να ζει

Οι νομοταγείς πολίτες σε ολόκληρη την Άγρια Δύση γιόρτασαν την εξαφάνιση της συμμορίας Ντάλτον. Αλλά η ιστορία της δεν τελείωσε στο Coffeyville.

Το 1893, ο Μπιλ Ντάλτον ένωσε τις δυνάμεις του με τον παλιό του φίλο Μπιλ Ντούλιν, σχηματίζοντας τη συμμορία Ντούλιν-Ντάλτον, γνωστή και ως Wild Bunch. Συνέχισε να τρομοκρατεί τη Δύση μέχρι που ένα απόσπασμα τον σκότωσε στις 8 Ιουνίου 1894. Εν τω μεταξύ, ο Έμετ Ντάλτον -ο οποίος είχε επιζήσει από την αποτυχημένη ληστεία τράπεζας στο Coffeyville- έλαβε χάρη από την ποινή του για ισόβια το 1907. Στη συνέχεια, έκανε μια νέα αρχή στο Χόλιγουντ ως συγγραφέας και σεναριογράφος και πέθανε σε ηλικία 66 ετών.

Τον τελευταίο αιώνα, η συμμορία Ντάλτον έχει απεικονιστεί σε δεκάδες ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές. Οι ταινίες «Η περιοχή του κακού» (1946) και «Η επιστροφή των κακών» (1948) χρησιμοποίησαν στοιχεία της ιστορίας της συμμορίας Ντάλτον, όπως και οι ταινίες «Η τελευταία μέρα» (1975) και «Η τελευταία βόλτα της συμμορίας Ντάλτον» (1979).

Πιο γνωστοί, βέβαια, έγιναν μέσα από τα σκίτσα του Λούκι Λούκ με τους Αδερφούς Ντάλτον.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Μπομπ Ντάλτον πραγματοποίησε την επιθυμία του: Να τον θυμούνται.

Ο Έμετ Ντάλτον / Photo: Wikimedia Commons

Photo: Wikimedia Commons

Sports in

Στη «χρυσή βίβλο» της UEFA o Ολυμπιακός!

Η ομάδα του Πειραιά φιγουράρει πια δίπλα στα μεγαθήρια της Ευρώπης μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024