Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Barber pole: Η ιστορία του τρίχρωμου στύλου έξω από τα κουρεία ξεκινά από τον Μεσαίωνα

Barber pole: Η ιστορία του τρίχρωμου στύλου έξω από τα κουρεία ξεκινά από τον Μεσαίωνα

Τα κουρεία αποτελούν μέρος της ανδρικής κουλτούρας για πάρα πολλά χρόνια αλλά και ένας ιδιαίτερος κοινωνικός χώρος

Το barber pole ή αλλιώς ο στύλος του κουρέα αποτελεί το σήμα κατατεθέν κάθε γνήσιου κουρείου ανά τον κόσμο.

Πρόκειται για τον χαρακτηριστικό κύλινδρο που φέρει λευκές, κόκκινες και μπλε ρίγες.

Η πρώτη εμφάνισή του έξω από κουρείο έγινε τον Μεσαίωνα όταν οι κουρείς πέραν των καθιερωμένων υπηρεσιών τους πραγματοποιούσαν επίσης χειρουργικές επεμβάσεις ενώ προσέφεραν και οδοντιατρικές υπηρεσίες, όπως αφαίρεση δοντιών.

Η εκπαίδευσή τους παραδοσιακά γινόταν μέσω μαθητειών που μπορεί να διαρκούσαν έως και 7 χρόνια. Πολλοί από αυτούς δεν είχαν βασική εκπαίδευση και μερικοί ήταν ακόμη και αναλφάβητοι.

Οι κουρείς-χειρουργοί και οι χειρουργοί-ιατροί συνυπήρχαν ξεχωριστά έως το 1540 μ.Χ. όταν και ο βασιλιάς Ερρίκος ο VIII της Αγγλίας τους συνένωσε, μέσω της ίδρυσης της «Εταιρείας Κουρέων-Χειρουργών» (Barber–Surgeons Company).

Παρότι όμως ενώθηκαν, οι εντάσεις και προστριβές μεταξύ τους δεν σταμάτησαν έως το 1745, όταν και τελικά διαχωρίστηκαν οριστικά.

Οι κουρείς-χειρουργοί παρείχαν ποικίλες ιατρικές υπηρεσίες για τις κοινότητες τους. Επιπλέον, λόγω των διάφορων κοινωνικών υποβάθρων και των σχετικά φθηνών τιμών τους, απευθύνονταν σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων κατά την μεσαιωνική και νεώτερη περίοδο της Αγγλίας.

Κατά συνέπεια, ένα πρόσωπο ήταν πιθανότερο να επισκεφτεί έναν κουρέα-χειρουργό αντί έναν παθολόγο κατά την διάρκεια της ζωής του.

Τα καθήκοντα ενός κουρέα – χειρουργού

Οι υπηρεσίες ενός κουρέα – χειρουργού την τότε εποχή ξεκινούσαν από τα πιο απλά, όπως κόψιμο μαλλιών, περιποίηση γενειάδας και αφαίρεση ψειρών και έφταναν μέχρι τις χειρουργικές επεμβάσεις, τις εξαγωγές δοντιών και προπάντων των αφαιμάξεων.

Η αφαίμαξη αποτελεί και την επιτομή του στύλου.

Το αυθεντικό barber pole έχει μια χάλκινη σφαίρα στην κορυφή του, που συμβολίζει το δοχείο όπου κρατούσαν τις βδέλλες (για να κάνουν τις αφαιμάξεις) και το δοχείο όπου έπεφτε το αίμα του ασθενή.

Μάλιστα φέρεται πως ο εκάστοτε ασθενής κρατούσε σφιχτά τον στύλο κατά τη διάρκεια της αφαίμαξης, για να μπορεί ο κουρέας να εντοπίσει ευκολότερα τη φλέβα.

Όταν η διαδικασία ολοκληρωνόταν, αυτοί οι επίδεσμοι πλένονταν και κρεμιούνταν για να στεγνώσουν πάνω στο barber pole.

Ο αέρας στριφογύριζε τους επιδέσμους μαζί, σχηματίζοντας το γνωστό σπειροειδές σχέδιο που βλέπουμε στους στύλους των κουρέων σήμερα.

Μία άλλη ερμηνεία των χρωμάτων είναι ότι το κόκκινο συμβολίζει το αίμα, το μπλε τη φλέβα και το λευκό τους επιδέσμους.

Σήμερα, το barber pole είναι απλώς ένα σύμβολο που αναγνωρίζεται παγκοσμίως και συνδέεται με τα κουρεία, χωρίς να υποδηλώνει πλέον τις «ιατρικές» υπηρεσίες.

Τα barber shops έχουν μια μακρά ιστορία και παραδοσιακά θεωρούνται μέρος της ανδρικής κουλτούρας. Στα παλιά χρόνια, τα κουρεία διατηρούσαν στενές σχέσεις με τους πελάτες τους και ήταν ένας σημαντικός κοινωνικός χώρος, όπου οι άντρες μπορούσαν να συζητούν, να διαβάζουν τις εφημερίδες και να περνούν το χρόνο τους.

Συχνά, τα barber shops είναι διακοσμημένα σε μια πιο ιδιαίτερη αισθητική, με ξύλινα πατώματα, με κλασικά έπιπλα και αντικείμενα που αναφέρονται στην ιστορία της τέχνης του κουρέματος.

Το ενδιαφέρον για τα barber shops έχει αυξηθεί στην τελευταία δεκαετία, καθώς υπάρχει μια αυξανόμενη επιθυμία για παραδοσιακές υπηρεσίες και προϊόντα. Πολλά barber shops έχουν γίνει ακόμη και προορισμοί ταξιδιού, δεν είναι λίγοι αυτοί που ταξιδεύουν χιλιόμετρα ή ακόμα και από άλλες χώρες για να επισκεφτούν ένα στιλάτο κουρείο.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024