Η συμπρόεδρος του HDP, Περβίν Μπουλντάν, δήλωσε πως θα ψηφίσουν την Κυριακή για να τελειώσει το «ενός ανδρός αρχή» του Ερντογάν στην Τουρκία.

Τα φιλοκουρδικά κόμματα της Τουρκίας επιβεβαίωσαν την Πέμπτη ότι θα υποστηρίξουν τον προεδρικό υποψήφιο της αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο των εκλογών της Κυριακής χωρίς να τον κατονομάζουν, μία ημέρα αφότου εξέφρασαν οργή για τη συμφωνία του με ένα ακροδεξιό κόμμα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κέρδισε άνετα τον πρώτο γύρο στις 14 Μαΐου, παρά την υποστήριξη του φιλοκουρδικού HDP στον Κιλιτσντάρογλου – αν και ο πρόεδρος δεν συγκέντρωσε για λίγες ψήφους το 50% των ψήφων που απαιτείτο προκειμένου να αποφύγει τον δεύτερο γύρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στα δικαστήρια οδηγείται η κόντρα Ερντογάν - Κιλιτσντάρογλου

Αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και της συμμάχου του Πράσινης Αριστεράς (YSP) δήλωσαν πως επιδίωξαν την αλλαγή στον δεύτερο γύρο και πως η θέση τους παραμένει η ίδια – όμως δεν ανέφεραν ονομαστικά τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Η συμπρόεδρος του HDP, Περβίν Μπουλντάν, δήλωσε πως θα ψηφίσουν την Κυριακή για να τελειώσει το «ενός ανδρός αρχή» του Ερντογάν.

«Να τελειώσει το τερατώδες καθεστώς Ερντογάν»

«Το σημερινό τερατώδες καθεστώς που δημιουργήθηκε από τον Ερντογάν και τους συνεργάτες του είναι η βασική αιτία των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Το ζητούμενο για τις εκλογές της 28ης Μαΐου είναι αν θα συνεχιστεί αυτό το τερατώδες καθεστώς», είπε χαρακτηριστικά η Μπουλντάν.

Επέκρινε επίσης την προεκλογική ρητορική, με την οποία οι μετανάστες χρησιμοποιούνται για πολιτικούς σκοπούς, καθώς και την πρακτική διορισμένων από το κράτος αξιωματούχων.

«Το προσφυγικό και μεταναστευτικό πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί μόνο με δυνατό αγώνα για ειρήνη ενάντια στις πολιτικές του πολέμου», είπε η Μπουλντάν.

Ο Μιτχάτ Σαντζάρ, συμπρόεδρος του HDP, κάλεσε τους εκλογείς, που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο, να πάνε στις κάλπες στον δεύτερο γύρο για να διώξουν τον Ερντογάν, που επιδιώκει να παρατείνει την 20ετή παραμονή του στην εξουσία.

Χθες Τετάρτη, ο Κιλιτσντάρογλου και το αντιμεταναστευτικό κόμμα ZP ανακοίνωσαν συμφωνία, με την οποία το ZP θα υποστηρίξει τον ηγέτη τις αντιπολίτευσης στον δεύτερο γύρο. Το ZP εξασφάλισε το 2,2% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές, που διεξήχθησαν ταυτόχρονα με τις προεδρικές.

Η συμφωνία προκάλεσε την οργή του HDP, λόγω ενός σημείου της που αναφέρει ότι θα υποστηρίξει την αντικατάσταση δημάρχων από άλλους διορισμένους από το κράτος, αν το δικαστήριο κρίνει ότι έχουν σχέσεις με την τρομοκρατία.

Οι περισσότεροι δήμαρχοι που εξελέγησαν με το HDP το 2019 αντικαταστάθηκαν από τέτοιους αξιωματούχους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr