Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: «Ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα - Πυρ ομαδόν κατά Παπαδημούλη - Ανοίγει τα χαρτιά του ο Τσίπρας

ΣΥΡΙΖΑ: «Ηλεκτρισμένη» ατμόσφαιρα – Πυρ ομαδόν κατά Παπαδημούλη – Ανοίγει τα χαρτιά του ο Τσίπρας

Η βαριά ήττα στις εκλογές της 21ης Μαΐου έφερε στην επιφάνεια συγκρούσεις που μπορεί να προϋπήρχαν, αλλά δεν είχαν εκφραστεί σε τέτοιο βαθμό.

Η βαριά ήττα και η εκλογική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές όχι μόνο δεν ήταν αναμενόμενη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά έφερε στην επιφάνεια συγκρούσεις που μπορεί να προϋπήρχαν, αλλά δεν είχαν εκφραστεί πριν από τις κάλπες της 21ης Μαΐου – τουλάχιστον σε αυτόν τον βαθμό.

Η σύγκρουση που έχει απασχολήσει περισσότερο είναι αυτή μετά τη δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη περί αξιοποίησης νέων στελεχών γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα που άφηνε διάφορα περιθώρια ερμηνείας.

Τα δύο γνωστότερα στελέχη που αντέδρασαν με πιο σκληρό τρόπο ήταν η Ρένα Δούρου και ο Νίκος Παππάς. Και οι δύο όχι μόνο υπερασπίστηκαν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, τόνισαν ότι τέτοιες δηλώσεις εν όψει των δεύτερων εκλογών αποτελούν «αυτογκόλ», ενώ η πρώτη άφησε αιχμές ακόμα και για «άλλα πολιτικά σχέδια».

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος (στις 17:00) που θα ξεκινήσει με ομιλία του.

Πάντως, εντύπωση έκανε χθες και η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού που μετά από ερώτηση για τις εσωκομματικές διαδικασίες σημείωσε ότι «Δεν είναι ταμπού το θέμα της ηγεσίας» και ότι θεωρεί ότι «όλα θα τεθούν στο τραπέζι».

Η επίμαχη δήλωση Παπαδημούλη

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είχε δηλώσει: «Πιστεύω ότι πρέπει να επενδύσουμε στη συλλογικότητα – το αρχηγικό πρότυπο δεν ταιριάζει στον χώρο μας. Επίσης θα ήταν χρήσιμο, κατά την προσωπική μου γνώμη, να αξιοποιήσουμε μερικά στελέχη της νέας γενιάς δίπλα στον Τσίπρα που τα ανέδειξε η λαϊκή ψήφος, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος και να χτίσουμε ως αντιπολίτευση αξιοπιστία με ένα σχέδιο πιο σαφές γιατί στο 2023, δεν είναι 2015».

Η σφοδρή αντίδραση της Ρένας Δούρου

Στον Δημήτρη Παπαδημούλη έσπευσε να απαντήσει η Ρένα Δούρου. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής είπε αρχικά: «Εγώ ξαφνιάστηκα. Ο κ. Παπαδημούλης εδώ και πολύ καιρό θορυβωδώς είπε ότι δεν συμμετέχει και όντως δεν συμμετέχει στα συλλογικά όργανα και προτίμησε τον τηλεοπτικό χρόνο για να υποδείξει στα συλλογικά όργανα και στον Αλέξη Τσίπρα τι πρέπει να κάνει. Αυτά δεν τιμούν ούτε την πορεία του, ούτε το γεγονός ότι ο κόσμος τον έχει τιμήσει και τον έχει στείλει στην Ευρωβουλή αλλά κοντός ψαλμός αλληλούια θα τα πούμε και αυτά».

Η ίδια συνέχισε ρωτώντας «το θυμάστε εκείνο το «Γιώργο άλλαξέ τα όλα»;» και πρόσθεσε: «Δεν πήγε και πάρα πολύ μακριά. Εγώ ισχυρίζομαι ότι βεβαίως τα πρόσωπα παίζουν ρόλο αλλά οι αιτίες του αποτελέσματος αυτού δεν είναι μόνο θέμα προσώπων, είναι και θέμα πολιτικών. Διότι τα καλύτερα πρόσωπα να έχεις τα πιο δημοφιλή, αν η πολιτική σου και αν αυτά τα οποία μάχεσαι δεν είναι αυτά τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας το να αλλάξεις τα πρόσωπα θα παίξεις τις μουσικές καρέκλες».

«Αηδιαστικές»

«Για αυτό επανέρχομαι στις δηλώσεις του κ. Παπαδημούλη που στην καλύτερη περίπτωση είναι αηδιαστικές για να μην αποδώσω άλλα πολιτικά σχέδια. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή στο μέσο της μάχης και στο μέσο μιας δύσκολης μάχης που έχουμε ένα διπλό μέτωπο όχι στενά για το κόμμα αλλά για τον τόπο, δηλαδή να σταθούμε δυνατό ανάχωμα στην παντοδυναμία και την αλαζονεία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και να μην κάνουμε το χατίρι όσων απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ να δουν τον Αλέξη Τσίπρα να αποσύρεται να μπαίνουν κάποιοι σε ονοματολογία. Θεωρώ ότι είναι ατυχείς αυτές οι δηλώσεις ιδίως όταν δεν γίνονται μέσα στα συλλογικά όργανα», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια η κ. Δούρου τόνισε ότι: «Αύριο (σ.σ. σήμερα) έχουμε Κεντρική Επιτροπή, αν κάποιος θεωρεί αυτό ότι είναι προς συζήτηση πρέπει να το βάλει στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, είτε παραφράζουμε και εξηγούμε και ερμηνεύουμε πολιτικές μας για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες όπως έκανε ο κ. Κατρούγκαλος, είτε θέλουμε αλλαγές σε πρόσωπα εγώ έχω μάθει τόσα χρόνια να τα λέω εκεί που πρέπει (…). Δεν θα βάλουμε κάτω το κεφάλι και τα πόδια ψηλά».

Για ανοησίες μίλησε ο Νίκος Παππάς

Τις δηλώσεις Παπαδημούλη δεν άφησε ασχολίαστες και ο Νίκος Παππάς. Ο πρώην υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι «για τη δήλωση του Δημήτρη Παπαδημούλη θα έπρεπε κανένας να υπολογίσει ότι σε στιγμές δύσκολες για το κόμμα μας και την παράταξή μας, ο κόσμος που μας ψήφισε και σκέφτεται να μας ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές, περιμένει σοβαρότητα και όχι ανοησίες. Αυτή είναι η ουσία».

Ο ίδιος τόνισε ότι η άποψη του επικεφαλής της ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωβουλή «είναι μία πολιτική άποψη, που είναι τελείως άστοχη και εκτός τόπου και χρόνου».

«Ο Τσίπρας την έχει νικήσει τη Δεξιά στο παρελθόν ξανά και ξανά. Είναι μία προσωπικότητα με διεθνή εμβέλεια. Είναι ένας άνθρωπος που, για τον ΣΥΡΙΖΑ τον ίδιο, έχει χαρακτηριστικά ιδρυτή. Κατάφερε να κάνει το κόμμα από μικρό μεγάλο. Ως εκ τούτου, είναι πάρα πολύ λογική η στόχευση συγκεκριμένων συμφερόντων, αλλά και πολιτικών κέντρων να θέλουν να βγάλουν τον Τσίπρα από τη μέση», υποστήριξε, μάλιστα, ο Νίκος Παππάς, υπερασπιζόμενος τον Αλέξη Τσίπρα, όπως έκανε και η Ρένα Δούρου.

Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Παππάς τόνισε ότι «ο Τσίπρας δεν είναι ένας άνθρωπος που παρέλαβε ένα κόμμα στον ρόλο, ας πούμε, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το έφερε μία φορά στην κυβέρνηση, έχασε τις εκλογές και οπότε, όπως γίνεται στη ΝΔ, όταν χάνει κάποιος αποχωρεί. Δεν συνέβη αυτό. Ο Τσίπρας παρέλαβε ένα κόμμα με χίλια προβλήματα. Του έκαναν ιστορικά στελέχη διασπάσεις. Κατάφερε να επανενώσει όλη την ιστορική Αριστερά, πλην του ΚΚΕ, να συγκεράσει πάρα πολλά ρεύματα στον ΣΥΡΙΖΑ».

Κάλεσε τον κόσμο «να ψηφίσει τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ» και υπογράμμισε ότι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα «είναι αυτή που μπορεί να εγγυηθεί ότι μπορούμε να επανακάμψουμε σε ποσοστά μίας ισχυρής δύναμης και να προκαλέσουμε ένα μείζον πολιτικό γεγονός στις εκλογές που έρχονται».

Αυτοκριτική και στροφή αριστερά

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θα τοποθετηθεί αναλυτικότερα για το αποτέλεσμα των εκλογών και για τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ, μετά τις πρώτες τοποθετήσεις του, το βράδυ των εκλογών και μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου έστειλε δύο μηνύματα.

Πρώτον, ότι αναλαμβάνει προσωπικά ακέραια την ευθύνη για το αποτέλεσμα, ζητώντας συγνώμη, αλλά και σημειώνοντας ότι θα μείνει για να δώσει τη μάχη.

Δεύτερον, ότι κεντρικός στόχος είναι «να παραμείνει η Αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, βασικός κορμός και εκφραστής των λαϊκών αγώνων και διεκδικήσεων».

Θεωρείται δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή να δώσει το σύνθημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ενισχυθεί στις δεύτερες κάλπες και όχι απλώς να κρατήσει τη δεύτερη θέση μπροστά από το ΠΑΣΟΚ, καθώς έτσι θα μπορεί να υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι σε ένα πρωθυπουργό που θα θεωρεί ότι είναι «παντοδύναμος» και «ανεξέλεγκτος», όπως τον χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να εντοπίσει τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ερωτηματικό είναι αν θα επαναλάβει με τον ίδιο έντονο τρόπο την επίθεση απέναντι στην υπόλοιπη αντιπολίτευση. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, αυτή είχε στοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και «έκαψε» την απλή αναλογική, αντί να χτυπά πολιτικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως και να έχει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να απευθυνθεί περισσότερο προς τον κόσμο της Αριστεράς, κυρίως αυτούς που δεν επέλεξαν τα ψηφοδέλτια του κόμματος, έτσι ώστε να κερδίσει το μεγαλύτερο τμήμα από την αντιδεξιά ψήφο που κατευθύνθηκε σε μια σειρά άλλα ψηφοδέλτια στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024