Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Nvidia: Κοντά στο 1 τρισ. η χρηματιστηριακή αξία χάρη στην ΑΙ

Nvidia: Κοντά στο 1 τρισ. η χρηματιστηριακή αξία χάρη στην ΑΙ

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο κατάφερε να αυξήσει την κεφαλαιοποίησή του έως και 29% στις συναλλαγές πριν το άνοιγμα των αγορών

Έτοιμη να σπάσει το ρεκόρ της Αpple όσον αφορά την αύξηση της κεφαλαιοποίησης σε μια ημέρα είναι η εταιρεία Nvidia. Και αυτό χάρη στην αλματώδη ανάπτυξη που καταγράφει η αγορά των ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο κατάφερε να αυξήσει την κεφαλαιοποίησή του έως και 29% στις συναλλαγές πριν το άνοιγμα των αγορών. Εάν το κέρδος διατηρηθεί, η αξία του θα αυξηθεί κατά 219 δισεκατομμύρια δολάρια στο ιστορικό υψηλό των 974 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ξεπερνάει το ρεκόρ της Apple

Αυτό θα ξεπερνούσε την επίδοση που κατέγραψε η Apple, αυτή των 191 δισεκατομμυρίων δολαρίων το περασμένο Νοέμβριο. Παρά το τελευταίο άλμα, η εταιρεία εξακολουθεί να παραμένει εκτός του κλάμπ του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, όπου βρίσκονται η Apple και η Amazon.

Σε τροχιά κεφαλαιοποίησης 1 τρισ.

Σύμφωνα με τους FT πάντως, η Nvidia είναι σε τροχιά να καταστεί η πρώτη εταιρεία κατασκευής τσιπ με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Δεν είναι τυχαίο πως και οι προμηθευτές τσιπ συμπεριλαμβανομένου του Ταϊβανέζου κατασκευαστή TSMC και της Ολλανδικής κατασκευάστριας εξοπλισμού ASML ανέφεραν τα μεγαλύτερα κέρδη, αυξημένα κατά 3,5% και 5% αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα της Τετάρτης ενίσχυσαν τον ισχυρισμό της Nvidia ότι είναι η μόνη εταιρεία της οποίας η τεχνολογία είναι ικανή να καλύψει τη ζήτηση από όλη τη βιομηχανία για να δημιουργήσει τεχνητή νοημοσύνη με συστήματα ικανά να δημιουργούν περιεχόμενο που μοιάζει με άνθρωπο. Ο όμιλος επισήμανε την «εκθετική αύξηση» της ζήτησης για υπολογιστική ισχύ από εταιρείες cloud και internet, καθώς και από τους κλάδους της αυτοκινητοβιομηχανίας, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, της υγειονομικής περίθαλψης και των τηλεπικοινωνιών.

Προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου του πιο ισχυρού επεξεργαστή H100 της Nvidia, έχουν γίνει περιζήτητα, όχι μόνο από εταιρείες Big Tech, αλλά και από ένα κύμα νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης, όπως το OpenAI και το Anthropic, που έχουν συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια σε επιχειρηματική χρηματοδότηση τους τελευταίους μήνες.

Ανοδος της τεχνητής νοημοσύνης

«Βλέπουμε προφανώς μια τεράστια άνοδο στη ζήτηση τεχνητής νοημοσύνης και η Nvidia βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτού»,  δήλωσε ο Geoff Blaber, διευθύνων σύμβουλος της CCS Insight, μιας εταιρείας συμβούλων τεχνολογίας, περιγράφοντας τα τσιπ και τα συναφή εργαλεία λογισμικού της ως «επιλογές» μιας «αλλαγής γενεών στην τεχνητή νοημοσύνη». «Βρίσκονται χωρίς αμφιβολία στην pole position γιατί παρέχουν μια πολύ ολοκληρωμένη αλυσίδα εργαλείων που καμία άλλη εταιρεία δεν μπορεί να παράξει αυτή τη στιγμή».

Μίνι ράλι μετοχών

Η AMD, η οποία, όπως και η Nvidia, κάνει τα εξειδικευμένα τσιπ να ταιριάζουν καλύτερα στην εκπαίδευση τεράστιων συνόλων δεδομένων για τεχνητή νοημοσύνη, ανέβηκε 9% στις συναλλαγές πριν ανοίξουν οι αγορές, ενώ η Micron, ο αμερικανός προμηθευτής τσιπ μνήμης που αντιμετωπίζει νέους εμπορικούς περιορισμούς στην Κίνα εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων με τις ΗΠΑ, σημείωσε άλμα 4% πριν από το άνοιγμα. Οι μετοχές της Microsoft και της Google αυξήθηκαν επίσης.

Αρκετοί προμηθευτές εξοπλισμού από ΗΠΑ και Ιαπωνία σε κατασκευαστές τσιπ επίσης κινούνται ανοδικά. Η Tokyo Electron ανέβηκε 3%, ενώ η Advantest με έδρα το Τόκιο, που κατασκευάζει κιτ δοκιμών ημιαγωγών, σημείωσε άνοδο 16%. Στις ΗΠΑ, οι Applied Materials και Lam Research κινήθηκαν ελαφρώς υψηλότερα.

Ωστόσο, η Intel – που οι επενδυτές εκτιμούν ότι βρίσκεται πίσω στην τεχνητή νοημοσύνη – έπεσε 1%, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επιτάχυνε μια θεμελιώδη αλλαγή στην τεχνολογία των κέντρων δεδομένων σε παρόχους cloud, όπως η Microsoft, η Amazon και η Google

«Εκρηξη» της Nvidia

Ακόμη και πριν από την Πέμπτη, οι μετοχές της Nvidia είχαν διπλασιαστεί το 2023, καθώς οι περσινές ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση των δαπανών στο cloud μετά από μια υπερβολή της Big Tech στην εποχή της πανδημίας έδωσαν τη θέση τους στον φρενήρη ενθουσιασμό για μια νέα γενιά AI, με επικεφαλής τα chatbots όπως το OpenAI’s ChatGPT και Google’s Bard.

Παρόλο που οι Amazon, Google, Meta και Microsoft επενδύουν στα δικά τους προσαρμοσμένα τσιπ για τεχνητή νοημοσύνη, οι αναλυτές είπαν ότι λίγες εταιρείες θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στο τεχνολογικό πλεονέκτημα της Nvidia.

Ο Jensen Huang, διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, δήλωσε στην τηλεφωνική επικοινωνία της Τετάρτης με αναλυτές ότι 15 χρόνια επενδύσεων και επέκτασης της παραγωγικής ικανότητας έφεραν τη Nvidia «στο σωστό μέρος την κατάλληλη στιγμή» όταν το ChatGPT ξεκίνησε έναν ακόμη μεγαλύτερο κύκλο επενδύσεων από τις πλουσιότερες εταιρείες του κόσμου.

«Με τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη να γίνεται ο πρωταρχικός φόρτος εργασίας των περισσότερων από τα κέντρα δεδομένων του κόσμου που παράγουν πληροφορίες, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο προϋπολογισμός ενός κέντρου δεδομένων θα μετατοπιστεί πολύ δραματικά προς την επιτάχυνση των υπολογιστών, και το βλέπετε τώρα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: OT.gr

Sports in

Άγριο ξύλο ανάμεσα σε μαθήτριες Γυμνασίου στον Πύργο

Το επεισόδιο έγινε μπροστά στα μάτια των υπόλοιπων μαθητών οι οποίοι όχι μόνο παρακολουθούν αμέτοχοι, αλλά με επευφημίες και επιφωνήματα βιντεοσκοπούν το συμβάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024