newspaper
Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023
weather-icon 21o
Εκλογές Τουρκία: «Ο Ογάν στήριξε τον Ερντογάν γιατί του έταξε κυβερνητική θέση» - Βγήκαν τα «μαχαίρια» στη συμμαχία ΑΤΑ

Εκλογές Τουρκία: «Ο Ογάν στήριξε τον Ερντογάν γιατί του έταξε κυβερνητική θέση» – Βγήκαν τα «μαχαίρια» στη συμμαχία ΑΤΑ

Η συνάντηση και η συμφωνία του Ογάν με τον Ερντογάν έφερε ρήξη και ένα βήμα πριν τη διάλυση την ακροδεξιά και εθνικιστική Προγονική Συμμαχία (ΑΤΑ).

Ένα βήμα πριν τη διάλυση φαίνεται πως είναι η ακροδεξιά και εθνικιστική Προγονική Συμμαχία (ΑΤΑ), μετά την απόφαση του υποψήφιου προέδρου της, Σινάν Ογάν να στηρίξει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του δεύτερου γύρου των τουρκικών εκλογών.

Μάλιστα στη συμμαχία έχουν «βγει τα μαχαίρια» με κάποια από τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτήν να κατηγορούν τον Ογάν για «ανατολίτικα παζάρια» πιστεύοντας ότι πήρε ανταλλάγματα για να στηρίξει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αντιτίθενται στην απόφασή του.

Η ακροδεξιά συμμαχία ΑΤΑ περιλαμβάνει τέσσερα κόμματα, το κόμμα της Νίκης (Zafer Partisi), το κόμμα της Δικαιοσύνης (Adalet Partisi), το κόμμα Χώρα μου (Ülkem Partisi) και το κόμμα Συμμαχίας της Τουρκίας (Türkiye İttifakı Partisi), με τα περισσότερα να εκφράζουν αντιρρήσεις για την απόφαση του Ογάν.

«Ο Ερντογάν έταξε στον Ογάν κυβερνητική θέση»

Συγκεκριμένα το πρώτο κόμμα που αντέδρασε στην απόφαση του υποψήφιου προέδρου που στήριξε η συμμαχία ΑΤΑ, ήταν το κόμμα της Δικαιοσύνης, το οποίο αποφάσισε να στηρίξει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, υποστηρίζοντας πως ο Ογάν έλαβε ανταλλάγματα για να πάρει θέση υπέρ του Ερντογάν.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του κόμματος, Βετζντέτ Οζ, υποστήριξε πως ο Ερντογάν έταξε στον Ογάν κάποια κυβερνητική θέση για τη στήριξή του. «Ρώτησα τον λόγο που ο Ογάν θα ήθελε να στηρίξει τον Ερντογάν και μου είπε ‘ο Ερνογάν έλαβε το 49,5% των ψήφων. Εάν τον στηρίξουμε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επανεκλεγεί. Μόνο μερικές από τις ψήφους μας θα εξασφαλίσουν ότι θα έρθουν στην εξουσία ξανά. Μπορούμε να είμαστε στο εκτελεστικό επιτελείο, μπορούμε να είμαστε στη διοίκηση’», είπε ο Οζ στην Cumhuriyet.

«Του απάντησα πως ‘οι πολιτικές εναντιώνονται στο AKP, είμαστε στην αντιπολίτευση. Θα τους στηρίξουμε επειδή μας δίνουν μία θέση; Αυτό δεν συμφωνεί με την πολιτική ηθική μου’», προσέθεσε.

Προς το παρόν εκτός από το κόμμα της Δικαιοσύνης το οποίο έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως θα στηρίξει τον Κεμάλ Κιλιτσντάτογλου και το κόμμα Συμμαχίας της Τουρκίας που συντάσσεται με την απόφαση του Ογάν, τα άλλα δύο κόμματα, δηλαδή το κόμμα της Νίκης, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα της συμμαχίας και έλαβε το 2,23% των ψήφων (περίπου 1,5 εκατομμύριο) και το κόμμα Χώρα μου δεν έχουν ξεκαθαρίσει τι θα πράξουν και αν θα στηρίξουν τον υποψήφιο της Λαϊκής Συμμαχίας ή τον υποψήφιο της Εθνικής Συμμαχίας.

Διαβουλεύσεις Κιλιτσντάτογλου με το κόμμα της Νίκης

Μάλιστα ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη, Ουμίτ Οζντάγ έχει από την Τρίτη εκτενείς συζητήσεις και συνεχείς διαβουλεύσεις με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου χωρίς προς το παρόν να έχουν καταλήξει σε επίσημη συμφωνία.

Σύμφωνα πάντως με τον αρθρογράφο της εφημερίδας Sözcü, Ισμαήλ Σαϊμάζ, ο Οζντάγ θα στηρίξει τον υποψήφιο της Εθνικής Συμμαχίας στον δεύτερο γύρο των εκλογών καθώς συμφώνησε με τον Κιλιτσντάρογλου το βράδυ της Τρίτης σε ένα μνημόνιο κατανόησης επτά σημείων.

Τα συγκεκριμένα σημεία αφορούν κάποιες αλλαγές σε άρθρα του Συντάγματος αλλά το σημαντικό σημείο είναι πως περιλαμβάνει δύο μέλη του κόμματος του Οζντάγ να έχουν ενεργό ρόλο στην αποτελεσματική μετανάστευση και στις πολιτικές ασφαλείας.

Αυτά τα σημεία είναι και τα πιο κρίσιμα στο μνημόνιο κατανόησης καθώς περιλαμβάνουν την αλλαγή στάσης στο μεταναστευτικό με τους δύο αρχηγούς των κομμάτων να φέρονται να έχουν συμφωνήσει να σταλούν όλοι οι πρόσφυγες στις πατρίδες μέσα σε έναν χρόνο, κάτι που αποτυπώνει και στην πράξη την αλλαγή ρητορικής του Κιλιτσντάρογλου.

Ακόμα στα μέτρα περιλαμβάνεται μία αποτελεσματική μάχη κατά της τρομοκρατίας, αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς και προσλήψεις στο δημόσιο με αξιοκρατικά κριτήρια.

Πάντως ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου σε συνέντευξή του στο Habertürk, υποστήριξε ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία λέγοντας πως «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και όταν υπάρξει συμφωνία θα τη μοιραστούμε με τον λαό», παραπέμποντας στις επίσημες ανακοινώσεις το πρωί της Τετάρτης.

«Ο Ογάν άλλαξε μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν»

Τέλος όσον αφορά τη στάση του τέταρτου κόμματος της συμμαχίας ΑΤΑ, του κόμματος Χώρα Μου, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιον θα στηρίξει, ωστόσο ο επικεφαλής του Νεσέτ Ντογάν είχε συναντήσεις με τον υποψήφιο της Εθνικής Συμμαχίας, ενώ σε δηλώσεις του μετά τη συμφωνία Ερντογάν – Ογάν, υποστήριξε πως ο υποψήφιος της συμμαχίας ΑΤΑ άλλαξε μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο.

«Ο Ογάν άλλαξε μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν», είπε αρχικά. «Έχουμε ασκήσει κριτική στη Λαϊκή Συμμαχία μέχρι τώρα γιατί φτιάξαμε τη συμμαχία αν ήταν να στηρίξουμε την κυβέρνηση;».

Only in

Ο David McCallum, o «καρδιοκατακτητής κατάσκοπος», πέθανε στα 90 του χρόνια

Έμπειρος ηθοποιός χαρακτήρων, απέκτησε φήμη τη δεκαετία του 1960 ως ο αινιγματικός Illya Kuryakin του «Ο άνθρωπος της U.N.C.L.E» και ξανά τη δεκαετία του 2000 ως εκκεντρικός ιατροδικαστής στο «NCIS».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Εργασιακά – Ασφαλιστικά

ΕΦΚΑ: Στα 1.038,23 ευρώ οι μέσοι μισθοί

ΕΦΚΑ: Στα 1.038,23 ευρώ οι μέσοι μισθοί

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023