Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Μπορώ απλά να ξεκουραστώ;» - Ενοχές για την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας

«Μπορώ απλά να ξεκουραστώ;» – Ενοχές για την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας

Καθώς η υποστήριξη για την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας αυξάνεται, παλεύουμε με την κουλτούρα των επιτευγμάτων και της πλήρους απασχόλησης, καθώς και με τα αισθήματα ενοχής και ευθύνης.

Τα κατακάθια του καφέ λερώνουν τη βάση ενός ζευγαριού φλιτζανιών. Τα μπολ με τα δημητριακά είναι στοιβαγμένα στο νεροχύτη. Ο ήχος των βημάτων μου στο διάδρομο αναπηδά μέσα στο σπίτι και τα κλειδιά χτυπούν στα συρτάρια σαν κύμβαλο. Όλοι έχουν φύγει. Στη δουλειά, στο σχολείο. Εκτός από μένα.

Αυτά γράφει η Celina Ribeiro σε ένα άρθρο της στην Guardian σχετικά με την ιδέα της τετραήμερης εργασίας, η οποία γίνεται πράξη σιγά-σιγά.

»Δουλεύω μια τετραήμερη εβδομάδα και σήμερα είναι η πέμπτη μέρα μου. Η μέρα που δεν δουλεύω. Και τι κάνω τώρα;» συνεχίσει.

Σε όλο τον κόσμο, η τετραήμερη εβδομάδα πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής. Για πολλούς, ζω το όνειρο της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ζω σε κάποιο επικείμενο ουτοπικό μέλλον στο οποίο, σε αντάλλαγμα για δεκαετίες αυξανόμενης παραγωγικότητας με σχετικά μικρή αύξηση των αμοιβών και υπό το πρίσμα μιας παγκόσμιας επιδημίας άγχους, η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας γίνεται η επόμενη μεγάλη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο δομούμε την εργασία και τον ελεύθερο χρόνο.

Αυτό είναι εντάξει, λένε οι οικονομολόγοι και οι εργοδότες, επειδή στην πραγματικότητα η παραγωγικότητα δεν μειώνεται όταν οι χώροι εργασίας αλλάζουν.

Με την αλλαγή ψυχολογίας τι γίνεται;

Και από αυτή την πλευρά της τετραήμερης εβδομάδας, αναφέρω: Είναι καλό. Πραγματικά είναι. Αλλά είναι περίπλοκο.

Διότι καθώς ανοίγει αυτή η πέμπτη ημέρα, αρχίζει κανείς να αισθάνεται το βάρος των άπειρων δυνατοτήτων της και τα ερωτήματα αρχίζουν να συσσωρεύονται. Τι θα πετύχετε εκείνη την πέμπτη μέρα; Μπορείς να δικαιολογήσεις τη μη-εργασία σε μια καθημερινή ημέρα; Μπορείς να σταματήσεις τη δουλειά να ρέει εκείνη την ημέρα;

Ή μήπως μπορώ απλά να ξεκουραστώ;

Μέχρι τον Φεβρουάριο, δούλευα τετραήμερη εβδομάδα για να εξυπηρετήσω τη φροντίδα των παιδιών. Η πέμπτη μέρα μου ήταν εργασία – εργασία φροντίδας. Δεν θεωρούσα την ημέρα αυτή ως «εργασία», όχι πραγματικά, αλλά το να της αποδώσω αυτή τη λέξη διευκόλυνε να εξηγήσω γιατί απέφευγα την εργασία-δουλειά εκείνη την ημέρα.

Καθώς το μικρότερο παιδί μου ετοιμαζόταν να ξεκινήσει το σχολείο, μιλούσα με μια φίλη της οποίας το μικρότερο παιδί ξεκινούσε το σχολείο μαζί με την κόρη μου. Κι εκείνη δούλευε μια τετραήμερη εβδομάδα. Τι θα κάνω, με ρώτησε; Μια επιπλέον ημέρα ρεπό φάνταζε κάπως λάθος. Εγωιστικό και αντιπαραγωγικό.

Πριν από λίγο καιρό, το να μπορείς να επιδιώκεις ή να απολαμβάνεις τον ελεύθερο χρόνο για τον εαυτό σου ήταν δείκτης της ανώτερης θέσης σου στην κοινωνική ιεραρχία. Τώρα η πολυπραγμοσύνη μας, οι απαιτήσεις του χρόνου μας, γράφει ο κοινωνιολόγος Jonathan Gershuny, έχει γίνει βασικό σημάδι της κοινωνικής θέσης.

Η έννοια του ελεύθερου χρόνου έχει αλλάξει

Ενώ σε πολλές θρησκείες υπαγορεύονται περίοδοι ανάπαυσης και οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι εκθείαζαν τον ελεύθερο χρόνο και την ελευθερία ως κλειδί για μια ενάρετη ζωή, σήμερα έχουμε φτάσει να υποφέρουμε όχι τόσο από την «αυταπάτη της αγάπης για την εργασία» που περιέγραψε ο Paul Lefargue το 1883 όσο από την πεποίθηση ότι ο εργαζόμενος εαυτός μας είναι ο οριστικός εαυτός μας.

Πριν από ογδόντα χρόνια ο φιλόσοφος Bertrand Russell, ζητώντας την καθιέρωση μιας τετράωρης εργάσιμης ημέρας, υποστήριξε ότι «στον σύγχρονο κόσμο προκαλείται μεγάλη ζημιά από την πίστη στην αρετή της εργασίας».

Προσθέστε σχεδόν έναν αιώνα ραγδαίων τεχνολογικών και κοινωνικών εξελίξεων και την εργασιοποίηση του ελεύθερου χρόνου και φτάνουμε σε ένα σημείο όπου, όπως το έθεσε η συγγραφέας Jenny Odell (σε μια ομιλία του 2017 που έδωσε το έναυσμα για ένα είδος που αφορά την ανάπαυση), «είναι δυνατόν να κατανοήσουμε την πρακτική του να μην κάνεις τίποτα αποκλειστικά ως μια αυτοϊκανοποιητική πολυτέλεια».

Το πείραμα

Στο Βέλγιο, το 2019, μια γυναικεία οργάνωση γύρισε το προσωπικό της στην τετραήμερη εβδομάδα. Στην αρχή, το γυναικείο εργατικό δυναμικό ήταν αισιόδοξο. Περισσότερες από τέσσερις στις πέντε επιθυμούσαν να δώσουν προτεραιότητα στον προσωπικό τους χρόνο και το 60% ήθελε περισσότερο χρόνο με τον σύντροφο και τα παιδιά τους και να ζουν πιο υγιεινά.

Μια ομάδα ερευνητών παρακολούθησε τις εργαζόμενες, οι οποίες συμπλήρωναν ημερολόγια χρόνου.

Ένα χρόνο μετά την αλλαγή, λίγο περισσότεροι από δύο στους πέντε δήλωσαν ότι αισθάνονται ότι έχουν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό τους και το 25% ανέφερε ότι αισθάνεται ότι έχει περισσότερο χρόνο με τον σύντροφό του. Ο χρόνος που απελευθερώθηκε από τη λιγότερη αμειβόμενη εργασία ήταν, όπως διαπίστωσε η μελέτη, «ως επί το πλείστον αφιερώθηκε σε οικιακές εργασίες».

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι μη αμειβόμενες ώρες εργασίας αντιστάθμισαν τις αμειβόμενες- οι συνολικές ώρες εργασίας αυτών των γυναικών μειώθηκαν. «Οι εργαζόμενες βίωσαν λιγότερο άγχος στο νοικοκυριό, λιγότερη πίεση στον ελεύθερο χρόνο και καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής», διαπιστώθηκε στην έκθεση και ότι με τη μείωση των ωρών εργασίας μειώθηκαν οι πιθανότητες να εισβάλει η εργασία στην οικογενειακή ζωή.

Ένας ανίκητος φόβος μαζί με ενοχή

Μόλις αποφάσισα να τηρήσω την τετραήμερη εβδομάδα, αυτό που ακολούθησε ήταν ένας συνεχής νοητικός υπολογισμός για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει αυτή η ημέρα. Ο μεγαλύτερος φόβος μου ήταν ότι η μέρα θα μπορούσε να εξαφανιστεί – σε δουλειές του σπιτιού, όπως οι Βέλγοι, ή με κάποιο τρόπο σε χίλια μικρά κομμάτια ασήμαντης δουλειάς. Φοβόμουν ότι δεν θα ξεκουραζόμουν και φοβόμουν ότι θα ξεκουραζόμουν πάρα πολύ.

Η ιδέα της ξεκούρασης συνοδεύονταν από το φάντασμα της ενοχής. Μια μελέτη του 2019, The Rest Test, με επικεφαλής την ψυχολόγο και ραδιοφωνική παρουσιάστρια του BBC Claudia Hammond, διαπίστωσε ότι για πολλούς ανθρώπους η προοπτική της ξεκούρασης συνδεόταν με άγχος και ενοχές.

Και έτσι, σχεδίασα την ημέρα μου με ακρίβεια. Το πρωί, καθώς επιστρέφω σε ένα άδειο σπίτι, ξεκινώ τουλάχιστον δύο ώρες και όχι περισσότερο από δύο ώρες και 45 λεπτά δουλειές του σπιτιού. Είναι ακριβές. Βάζω ξυπνητήρι. Σφουγγαρίζω ή ξεσκονίζω ή αλλάζω σεντόνια ή ασχολούμαι με όλες τις άλλες εργασίες που κατά τα άλλα καταναλώνουν το υπόλοιπο της εβδομάδας. Το πάτωμα αστράφτει. Αυτή είναι η ασφάλειά μου κατά των ενοχών.

Και έτσι, βάσει προγράμματος πάει και η υπόλοιπη μέρα. Με ακρίβεια και χωρίς παρεκκλίσεις.

Δείτε το βίντεο

Ο χρόνος είναι ένα κοινωνικό ζήτημα (και ταξικό)

Το κυρίαρχο θέμα είναι η ενασχόληση με τον χρόνο σε μια κοινωνία όπου πολλοί αισθάνονται ότι δεν έχουμε αρκετό. Μια ενασχόληση με την ανάπαυση και τον ελεύθερο χρόνο σε μια κουλτούρα που θεωρεί τη χαμηλή παραγωγικότητα ως οικονομική και ατομική αποτυχία. Και ίσως, ένα απότοκο μιας πανδημίας κατά την οποία για πολλούς από εμάς, ο χρόνος επιβραδύνθηκε, η εργασία μεταμορφώθηκε, η τεχνολογία βάδισε και έπρεπε να αντιμετωπίσουμε το ερώτημα τι είναι αυτό που πραγματικά εκτιμούμε.

Η αίσθηση που κυριαρχεί είναι ότι διεκδικούμε το «δικαίωμά μας να είμαστε τεμπέληδες» – που πρωτοεμφανίστηκε από τον Lafargue το 1883 και αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό έκτοτε – ή τουλάχιστον ότι απελευθερωνόμαστε από την ανάγκη να είμαστε παραγωγικοί και να επιδεικνύουμε αυτή την παραγωγικότητα. Μια αίσθηση αγανάκτησης, σχεδόν, για την ειρωνεία ότι σε μια εποχή πρωτοφανούς πλούτου και πρόσβασης στον ελεύθερο χρόνο, τόσοι πολλοί από εμάς αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε τίποτα από τα δύο.

«Πρέπει να εργαστούμε για να αρπάξουμε και να αναδιανείμουμε τον πλούτο που είναι ο χρόνος», γράφει ο Liming. «Όταν το κάνουμε αυτό, πρέπει να δεσμευτούμε στο έργο της επιστροφής του ο ένας στον άλλο».

Να καταφέρουμε, εν ολίγοις, να δούμε τον χρόνο μας ως δικό μας.

*Με στοιχεία από theguardian.com

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024