Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η κόρη μου διαγνώστηκε με άνοια και είναι μόλις 19 - «Νιώθω απλώς χαμένη»

Η κόρη μου διαγνώστηκε με άνοια και είναι μόλις 19 – «Νιώθω απλώς χαμένη»

Η μητέρα της ήταν πεπεισμένη πως τα αρχικά συμπτώματα αφορούσαν τη Long - Covid.

Όταν η 19χρονη Gianna Cabo άρχισε να βιώνει κενά μνήμης και να αποτραβιέται από την οικογένεια και τους φίλους της, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως πρόκειται για σημάδια άνοιας.

Η μητέρα της μάλιστα ήταν σχεδόν βέβαιη πως επρόκειτο για συμπτώματα Long-Covid.

«Ένιωσα σαν κάποιος να με γρονθοκόπησε στην καρδιά. Έμεινα εκεί έκπληκτη» δήλωσε η μητέρα της Gianna.

«Νόμιζα ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, είναι μόλις 19. Ποτέ δεν πίστευα ότι μπορεί να είναι άνοια – ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα» πρόσθεσε.

Η  ίδια θυμάται πως παρατήρησε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με την έξυπνη και δραστήρια κόρη της, τον Σεπτέμβριο του 2020, όταν από αριστούχος της τάξης κατέληξε να ζορίζεται να παρακολουθεί τα μαθήματα.

Η Gianna και η μητέρα της, είχαν μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά το 2019 καθώς ενεπλάκησαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που άφησε την 50χρονη μητέρα της με σοβαρή διάσειση.

Ύστερα το 2020 η Gianna νόσησε με Covid.

Μήνες αργότερα, υπέφερε με κενά μνήμης και την ανικανότητα να εκτελεί απλές εργασίες, όπως να χειριστεί ένα ανοιχτήρι κονσέρβας.

Όταν η 19χρονη άρχισε να απομακρύνεται από τις παρέες της, να μην ολοκληρώνει τις σχολικές της εργασίες και να κοιμάται με το που επέστρεφε σπίτι, η μητέρα της αποφάσισε να αναζητήσει ιατρική βοήθεια.

«Δεν θυμάμαι»

«Καθώς περνούσαν οι εβδομάδες, άρχισε να έχει περισσότερα προβλήματα στο σχολείο. Η απάντηση σε οποιαδήποτε ερώτηση άρχισε να είναι ‘δεν θυμάμαι’. Αν τη ρωτούσαν γιατί δεν είχε κάνει την εργασία της, θα έλεγε ότι δεν θυμόταν» αναφέρει η μητέρα της.

Η ίδια σκέφτηκε πως η κόρη της υπέφερε από ψυχικό στρες λόγω της πανδημίας και έτσι τον Ιούνιο του 2021 της συνταγογραφήθηκαν αντικαταθλιπτικά. Επίσης, η Gianna άρχισε να επισκέπτεται έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ωστόσο η κατάστασή της συνέχισε να επιδεινώνεται.

Η 50χρονη μητέρα της νεαρής θυμάται να την καλούν οι καθηγητές της και να της λένε πως δεν είναι πλέον το πρότυπο μαθήτριας και απλά κάθεται στην τάξη και χαζεύει έξω από το παράθυρο.

πηγή: https://www.instagram.com/giannacabo/

Η Gianna με τους φίλους της

«Απλώς νιώθω χαμένη»

«Έγινε όλο και πιο αποστασιοποιημένη και απαθής. Μου είπε, ‘απλώς νιώθω χαμένη’» εξηγεί η μητέρα της.

Σημειώνει πως η απώλεια μνήμης της επιδεινώθηκε όταν αποφοίτησε από το λύκειο. Τη στιγμή που οι συμμαθητές της συζητούσαν για το μέλλον τους, η ίδια πάλευε να ακολουθήσει.

«Τα μάτια της γέμισαν δάκρυα. Με ρώτησε: ‘δεν πρέπει να είμαι ενθουσιασμένη;’ Αλλά δεν ένιωθε τίποτα» θυμάται η μητέρα της.

Η Gianna επισκέφτηκε νευρολόγο τον Νοέμβριο του 2022 και μετά από μία σειρά εξετάσεων οι γιατροί ανακάλυψαν ότι δεν υπήρχε ηλεκτρική δραστηριότητα στον δεξιό κεντρικό λοβό.

Είχε μόλις διαγνωστεί με άνοια.

Όπως λέει η μητέρα της, πλέον δεν είναι σε θέση να θυμάται ούτε τα χαρούμενα παιδικά της χρόνια.

«Τη ρώτησα ποια ήταν η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής σου και μου φαινόταν μπερδεμένη και είπε: ‘Δεν θυμάμαι’».

Χαρακτηριστική είναι η στιγμή που η Gianna είχε ανοίξει όλα τα άλμπουμ με τις παιδικές της φωτογραφίες. Όταν η μητέρα της, την ρώτησε γιατί το έκανε, της απάντησε πως δεν θυμάται να έχουν τραβηχτεί.

«Είναι σα να χάνεται και κανείς δεν ξέρει τι να κάνει» δηλώνει χαρακτηριστικά η μητέρα της.

«Προσεύχομαι να υπάρχει μία θεραπεία»

«Απλώς προσεύχομαι να υπάρχει μια θεραπεία εκεί έξω που μπορεί να μου δώσει λίγη ελπίδα» λέει. «Δεν γελάει πια. Δεν σηκώνεται από το κρεβάτι. Ό,τι και να τη ρωτήσεις, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας, λέει απλώς ‘δεν θυμάμαι’».

Τονίζει πως το χειρότερο είναι πως αυτό που συμβαίνει δεν ενοχλεί τη Gianna, η οποία είναι πλήρως απαθής.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Childhood Dementia Initiative, η παιδική άνοια προκύπτει έπειτα από προοδευτική εγκεφαλική βλάβη και έχει συνδεθεί με περισσότερες από 70 σπάνιες γενετικές διαταραχές.

Δεν υπάρχει θεραπεία, ωστόσο υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης όπως φαρμακευτική αγωγή και ειδική διατροφή.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024