Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο Μάρτιν Σκορτσέζε δεν έχει γυρίσει ποτέ μια ταινία όπως το Killers of the Flower Moon

Ο Μάρτιν Σκορτσέζε δεν έχει γυρίσει ποτέ μια ταινία όπως το Killers of the Flower Moon

Η νέα ταινία του σπουδαίου σκηνοθέτη, με πρωταγωνιστή των Λεονάρντο Ντι Κάπριο, παρουσιάστηκε στις Κάννες και απέσπασε φοβερές κριτικές.

Κατά τη διάρκεια μιας ιστορικής καριέρας, ο σκηνοθέτης Μάρτιν Σκορτσέζε έχει χρησιμοποιήσει τους γκάνγκστερ -ιδιαίτερα αυτούς που συνδέονται με τη Μαφία- ως έναν τρόπο να μιλήσει για την Αμερική. Το Goodfellas ή το Casino είναι ομοιώματα της απληστίας της χώρας, της μανιακής της υπερβολής, της περίτεχνης ιστορίας της βίας. Αν και έχει γυρίσει κι άλλου είδους ταινίες, ο Σκορτσέζε επιστρέφει ξανά και ξανά στο εγκληματικό περιθώριο, αδυνατώντας φαινομενικά να αποτινάξει την έλξη του για τη σκοτεινή οικονομία της Αμερικής.

Με το The Irishman του 2019, φάνηκε ότι ίσως ο Σκορτσέζε έκλεινε έναν κύκλο, φιλοτεχνώντας ένα «χειμωνιάτικο πορτρέτο» ενός γκάνγκστερ στο τέλος του. Αλλά για την επόμενη πράξη του, ο σκηνοθέτης απλώς πήγε πιο πίσω στο χρόνο για να εξετάσει μια άλλη οργανωμένη κτηνωδία. Με το Killers of the Flower Moon, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών, ο Σκορτσέζε διασκευάζει το μη μυθοπλαστικό μπεστ σέλερ του Ντέιβιντ Γκραν, ένα χρονικό των δολοφονιών της ινδιάνικης φυλής Osage στην Οκλαχόμα της δεκαετίας του 1920. Σε τρεισήμισι ώρες, ο Σκορτσέζε χαρτογραφεί μια εκτεταμένη αδικία, προσθέτοντας άλλο ένα κομμάτι στο μεγάλο κολάζ του για τη σκληρότητα ενός έθνους.

Photo: YouTube

Καστ αστέρων και αποκορύφωμα ερμηνειών

Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο υποδύεται τον Έρνεστ Μπέρκχαρτ, έναν βετεράνο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου με απλούς στόχους, ο οποίος έχει φτάσει στην κομητεία Osage για να δουλέψει για τον θείο του, τον Γουίλιαμ Χέιλ, έναν πλούσιο και αξιοσέβαστο κτηνοτρόφο που υποδύεται με ανατριχιαστική γλίτσα ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο. Ο Χέιλ δεν ασχολείται με το πετρέλαιο, αλλά περιβάλλεται από τον πλούτο του. Οι κάτοικοι του Osage έχουν ανακαλύψει πετρέλαιο στη γη τους και τους έχει παραχωρηθεί πρόσβαση σε μεγάλο μέρος των κερδών του. Η πατρίδα τους είναι ένα από τα πιο πλούσια μέρη ανά κάτοικο στον κόσμο, οι κάτοικοί της μεταφέρονται με πολυτελή αυτοκίνητα, στολισμένοι με ωραίες γούνες και κοσμήματα, καθώς πηγαίνουν από και προς τα καλά εξοπλισμένα σπίτια τους.

Η άνθηση του πετρελαίου Osage ήταν μια σπάνια περίπτωση που οι ιθαγενείς Αμερικανοί βρέθηκαν να ελέγχουν τους πόρους, κάτι που φυσικά ήταν ανάθεμα για πολλούς από τους λευκούς που συνέρρεαν στην κομητεία για να δουλέψουν στα κοιτάσματα πετρελαίου. Οι κρυφές προσπάθειές τους να κλέψουν αυτόν τον πλούτο των ιθαγενών αποκαλύπτονται με ζοφερό τρόπο στο Killers of the Flower Moon, ίσως την πιο τραγική, καταδικαστική ταινία του Σκορτσέζε μέχρι σήμερα.

Photo: YouTube

Μια γενοκτονία σε μικρογραφία

Ο Έρνεστ γνωρίζει μια πλούσια γυναίκα των Osage, τη Μόλι Κάιλ, η οποία του τραβάει την προσοχή για την γαλήνια ομορφιά της και την παιχνιδιάρικα ψυχρή συμπεριφορά της. Την υποδύεται η Λίλι Γκλάντστοουν σε μια ερμηνεία ήσυχης, αλλά δυναμικής αξιοπρέπειας- η Μόλι είναι, κατά κάποιο τρόπο, η ηρωίδα της ταινίας, αν και παραγκωνίζεται από ασθένειες τόσο φυσικές όσο και κατασκευασμένες. Το Killers of the Flower Moon υποδηλώνει μια αληθινή αγάπη μεταξύ των δυο τους, που διαστρέφεται από την αρπακτικότητα του Έρνεστ και της φυλής του. Η ταινία παρακολουθεί τη συστηματική «δολοφονία» της Μόλι, της οικογένειάς της και της κοινότητάς της, καθώς εξολοθρεύονται ένας προς έναν -με όπλα, δηλητήριο και βόμβες- και τα δικαιώματα των πετρελαίων τους μεταβιβάζονται σε λευκούς, συχνά στους συζύγους των γυναικών Osage.

Πρόκειται για μια γενοκτονία σε μικρογραφία, ουσιαστικά, μέσω της οποίας ο Σκορτσέζε πραγματεύεται τον πολύ μεγαλύτερο εκτοπισμό και αφανισμό των ιθαγενών Αμερικανών. Σε αντίθεση με τις άλλες μαφιόζικες ταινίες του, το Killers of the Flower Moon δεν χαίρεται ποτέ με τη βία του. Ορισμένες σκηνές έχουν μια εντυπωσιακή ενέργεια, αλλά η ταινία είναι συχνά τόσο σοβαρή και στοχαστική όσο η Σιωπή, το ψιθυριστό έπος του Σκορτσέζε για την ακραία πίστη. Παρόλα αυτά, μέχρι το τέλος, η ταινία έχει μιλήσει αρκετά δυνατά για τη μακρά φρίκη της αποικιοκρατίας, την τρομακτική της εμβέλεια και την καταστροφή της.

Δείτε το τρέιλερ 

*Με στοιχεία από vanityfair.com

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024