Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δροσουλίτες: Το φαινόμενο που εμφανίζεται την ώρα της πρωινής δροσιάς

Δροσουλίτες: Το φαινόμενο που εμφανίζεται την ώρα της πρωινής δροσιάς

Παρόμοια φαινόμενα έχουν παρουσιαστεί στη Σκωτία και στη Σιλεσία.

Κάθε χρόνο στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, λίγο πριν ανατείλει ο ήλιος, εμφανίζονται στη θέση Θυμέ Κάμπος οι Δροσουλίτες. Λέγεται πως οι σκιές αντιπροσωπεύουν μια στρατιά από νεκρούς πολεμιστές, η οποία προελαύνει από το Φραγκοκάστελλο προς τη θάλασσα. Ονομάστηκαν Δροσουλίτες, διότι εμφανίζονται μόνο με τη δροσιά της αυγής.

Οι σκίες που εμφανίζονται κάθε χρόνο στο Φραγκοκάστελλο

Η εποχή που παρατηρείται το φαινόμενο συμπίπτει χρονικά με την εποχή που διεξήχθη η πολύνεκρη μάχη του ελληνικού σώματος εναντίον των Οθωμανών. Στις 17 Μαΐου 1828, το ελληνικό σώμα με επικεφαλής τον Χατζημιχάλη Νταλιάνη ηττάται από τον Μουσταφά Ναϊλή Πασά.

Οι ντόπιοι λένε πως, οι σκιές που εμφανίζονται κάθε χρόνο στο Φραγκοκάστελλο, είναι τα φαντάσματα των στρατιωτών του Χατζημιχάλη Νταλιάνη. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η ναζιστική περίπολος άνοιξε πυρ εναντίον αυτών των σκιών νομίζοντας πως πρόκειται για αντάρτες.

Σύμφωνα με την παράδοση οι ψυχές εκείνων που έπεσαν στη μάχη και έμειναν άθαφτοι παραμένουν στον τόπο όπου σκοτώθηκαν. Κάπως έτσι μερικά χρόνια αργότερα από εκείνη τη φοβερή μάχη, λίγο μετά τα μέσα του Μάη, κάποιοι βοσκοί έκπληκτοι είδαν πάνω από την ερειπωμένη Μονή του Αγίου Χαραλάμπους μια ολόκληρη στρατιά από ένοπλες (ακόμα και έφιππες) σκιές να προελαύνουν προς το Φραγκοκάστελλο και από εκεί στη θάλασσα, όπου και χάθηκαν.

Η επιστημονική εξήγηση του φαινομένου

Το 1928, ο δισέγγονος του Χατζημιχάλη, στρατηγός Χρήστος Νταλιάνης απευθύνθηκε στην Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών ζητώντας την διερεύνηση και επεξήγηση του φαινομένου. Κάποιοι μίλησαν για διάθλαση του φωτός, κάτι ανάλογο δηλαδή με το ουράνιο τόξο. Μια άλλη εξήγηση κάνει λόγο για οφθαλμαπάτη που προκαλείται από την εξάτμιση της πρωινής δροσιάς. Η εξάτμιση δημιουργεί μια ελαφριά ομίχλη, η οποία με τη σειρά της δημιουργεί διάφορες φιγούρες.

Φαινόμενα του «ανώτερου αντικατοπτρισμού»

Κάποιοι επιστήμονες κατατάσσουν τους Δροσουλίτες στα φαινόμενα του “ανώτερου αντικατοπτρισμού” ή αλλιώς fata morgana, υποθέτοντας ότι οι σκιές ανήκουν σε στρατιώτες που γυμνάζονται στις ακτές της Λιβύης απέναντι από τα Σφακιά.

Σε άλλη ερμηνεία γίνεται λόγος για ένα “απόκρυφο ψυχικό φαινόμενο”, μια μορφή διοράσεως (clairvoyance), το οποίο παρατηρήθηκε και σε άλλες χώρες με ανάλογες εμφανίσεις στρατευμάτων σε σκιές, όπως παραδείγματος χάρη στη Σκωτία. Χαρακτηριστική αναφορά ήταν αυτή του Ηροδότου, ο οποίος έγραψε ότι στη ναυμαχία της Σαλαμίνας, αφού προηγήθηκε “φως μέγα” παρουσιάστηκαν “φαντάσματα και είδωλα ένοπλων ανδρών”. Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη μάχη του Mons του Βελγίου εμφανίστηκαν ανθρώπινες σκιές πάνω από τους στρατιώτες. Το φαινόμενο αυτό χαρακτηρίστηκε ως “Φαινόμενο των Αγγέλων του Mons”.

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024