Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«The Dark Side of the Moon»: Μισός αιώνας από την κυκλοφορία του

«The Dark Side of the Moon»: Μισός αιώνας από την κυκλοφορία του

Ήταν βινύλιο, έγινε cd, ξεπέρασε τα 50 εκατ. πωλήσεις και στις μέρες μας είναι προϊόν streaming στις πλατφόρμες.

Ο εξαιρετικά επιδραστικός δίσκος των Pink Floyd που αναγνωρίστηκε όχι μόνο από το κοινό, αλλά και από πληθώρα μουσικών, που τον μνημονεύουν ή τον έχουν οδηγό στην καριέρα τους, καταπιάνεται με διάφορα θέματα και παθογένειες της ανθρώπινης φύσεως, με πηγή έμπνευσης και επιστροφής, τον άλλοτε παλιόφιλό τους Syd Barrett.

Το εξώφυλλο δείχνει το φως που διαθλάται μέσα από ένα πρίσμα. Το artwork δημιουργήθηκε από τον George Hardie, συνεργάτη της γνωστής Hipgnosis.

Το «The Dark Side of The Moon» γίνεται 50 ετών (κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1973). Αλλά η σημερινή επικαιρότητα του άλμπουμ δεν οφείλεται μόνο στην επέτειο των μισών αιώνων: παραμένει το τρίτο σε πωλήσεις άλμπουμ στην ιστορία (μετά το «Thriller» του Michael Jackson και το «Back In Black» των AC/DC).

Η ιστορία του album που προέκυψε από μια διαμάχη

Το 1973, οι Pink Floyd βρίσκονταν σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι. Είχαν κυκλοφορήσει 7 άλμπουμ και είχαν ξεπεράσει την αποστασία του πρώτου ηγέτη τους (ο Syd Barrett έφυγε το 1968,  υποφέροντας από ψυχολογικά προβλήματα), αλλά το συγκρότημα δεν είχε βρει ακόμα τον ήχο που θα το πήγαινε στο επόμενο επίπεδο και θα του έδινε μια άλλη καλλιτεχνική διάσταση. Εκείνη την εποχή, οι Waters και Wright ήταν 29 ετών, ο Mason 28 και ο Gilmour 26. Και κάπου εκεί γεννήθηκε το album αποτελούμενο από 10 τραγούδια.

Από όλες τις διαφωνίες που είχαν μεταξύ τους ο Roger Waters και ο David Gilmour κατά τη διάρκεια της μακράς και πολυτάραχης σχέσης τους, αυτή που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης του «The Dark Side of the Moon» πρέπει να ήταν από τις πιο ήπιες.

Ήταν, όμως, η πρώτη τους διαμάχη και, ως ένα βαθμό, έδωσε το έναυσμα για όλες τις διαφωνίες που ακολούθησαν. Ο Nick Mason, ο ντράμερ του βρετανικού συγκροτήματος, το εξηγεί ως εξής στο βιβλίο του «Inside Pink Floyd»: «Αυτά ήταν τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια για θεμελιώδεις διαφωνίες μέσα στο γκρουπ. Τα όρια χαράσσονταν ως προς το τι ήταν και τι δεν ήταν αποδεκτό, αδιακρίτως και ακούσια, αλλά χαράσσονταν». 

Η ηχογράφιση

Το The Dark Side of the Moon ηχογραφήθηκε στα EMI Studios (σήμερα Abbey Road Studios) σε περίπου 60 ημέρες μεταξύ 31 Μαΐου 1972 και 9 Φεβρουαρίου 1973. Σήμερα, ακόμα και η κονσόλα ηχογράφησης που χρησιμοποιήθηκε για το Dark Side Of The Moon αγοράστηκε σε δημοπρασία έναντι 1,6 εκατ. ευρώ.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024