Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o

Μιλένα Αποστολάκη: Προσπάθησαν να αποδώσουν στο ΠΑΣΟΚ όλα τα δεινά της χώρας

«Μας χωρίζουν μεγάλες διάφορες και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ», λέει η Μιλένα Αποστολάκη, τονίζοντας ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα ευθύνης και θα κάνει «ουσιαστική χρήση» της διερευνητικής εντολής, θεωρώντας ότι τις συνεργασίες θα τις φέρουν «τα γεγονότα κι η ιστορία».

Αυτές οι εκλογές έρχονται σε ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη χώρα υπογραμμίζει η υποψήφια στο Βόρειο Τομέα Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, εκτιμώντας πως «είμαστε σε μια φάση που η άδικη κρίση της ιστορίας έχει λίγο υποχωρήσει, έχουμε λίγο πιο καθαρά μάτια, τα μυωπικά γυαλιά έχουν μπει στην άκρη κι είναι κρίσιμο το πού θα πάμε».

Απορρίπτοντας την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ «να υποκαταστήσει», όπως λέει, «τη δημοκρατική παράταξη», αλλά και το «επιτελικό κράτος των παρακολουθήσεων των Τεμπών», θεωρεί πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να σταθεί υπεύθυνα απέναντι σε ότι αφορά τις μετεκλογικές συνεργασίες, με όρους και κόκκινες γραμμές, αλλά ότι δεν μπορεί να συναινέσει απλώς σε πολιτικές που «μας γυρίζουν πίσω».

Πάντως παραδέχεται ότι «οι συγκλίσεις και οι συνεργασίες θέλουν βάθος». Προσθέτει όμως ότι «τα γεγονότα σπρώχνουν τα έθνη και τους λαούς. Θα μας σπρώξει η ιστορία. Για να ξέρουμε και πού κινούμαστε – γιατί δεν είμαστε το γαλατικό χωριό – αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη από τις 27 χώρες οι 22 έχουν κυβερνήσεις συνεργασίας».

Ανατρέχοντας στην ιστορία λέει πως «το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ φωτεινές στιγμές στην πολιτική του πορεία. Κι έχει και σκοτεινές στιγμές», καταλήγει όμως πως η επιστροφή του «είναι μια κοινωνική αναγκαιότητα σήμερα».

Το ΠΑΣΟΚ είναι 8 χρόνια εκτός κυβερνήσεων, δικαιούται να ομιλεί. Κοινωνική αναγκαιότητα η επιστροφή του.

Η υποψήφια στο Βόρειο Τομέα Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη με την δημοσιογράφο του in Τζίνα Μοσχολιού

Για την επιστροφή στην ενεργό πολιτική: Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός

«Επειδή κρίνω ότι είναι μεγάλης σημασίας αυτές οι εκλογές, όλο αυτό το πάθος σε σχέση με την έκβαση τους με κινητοποιεί» εξηγεί, τονίζοντας ότι η «ζωή εκτός» δίνει και πιο καθαρή κρίση.

«Νομίζω ότι είμαι μια πολιτικός που έχω επαγγελματισμό αλλά δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός. Δεν είναι κακό το “επαγγελματίας πολιτικός” αλλά μερικές φορές σου δημιουργεί αδιέξοδα. Αν έχεις ένα επάγγελμα από το οποίο ζεις, οι επιλογές σου υπαγορεύονται και κατευθύνονται από μια κρίση που είναι σκέτη, δεν μεσολαβεί τίποτα άλλο».

Για το διακύβευμα των εκλογών: Γίνονται μετά από μια χρεοκοπία και ένα διχασμό

«Οι εκλογές αυτές γίνονται σε μια στιγμή που η χώρα έχει ξανασυστηθεί. Πέρασε μια μεγάλη δοκιμασία που ήταν η χρεοκοπία, ο διχασμός, η μεγάλη ταλαιπωρία των πολιτών, που είναι ακόμη γονατισμένοι, αλλά έχει φύγει η μεγάλη δοκιμασία», εξηγεί.

«Είχαμε οχτώ ολόκληρα χρόνια που δοκιμάστηκαν δυο διαφορετικά μοντέλα εξουσίας από δυο κόμματα που σφραγίζουν τη μεταμνημονιακή περίοδο. Ένα κόμμα που ήταν παρίας παλιά και προσπάθησε να υποκαταστήσει το ΠΑΣΟΚ ως προοδευτική λύση, με ή χωρίς εισαγωγικά. Δημιουργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες, πάρα πολλές νομίζω διαψεύστηκαν. Και σήμερα η χώρα έχει μια πολύ κακή κυβέρνηση και μια εξίσου κακή αντιπολίτευση. Αυτό δεν λειτουργεί. Δεν παράγει ελπίδα, δεν παράγει αλλαγή. Και νομίζω ότι η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ – αυτόν τον στόχο υπηρετώ – είναι μια κοινωνική αναγκαιότητα σήμερα.»

«Κάποιοι προσπάθησαν να αποδώσουν στο ΠΑΣΟΚ όλα τα δεινά της χώρας», επισημαίνει, μιλώντας για «άδικη κρίση» και βαθύ τραύμα που πληρώνει ακόμη το ΠΑΣΟΚ. «Αλλά το ΠΑΣΟΚ σφράγισε τη μεταπολίτευση στη χώρα».

«Το ΠΑΣΟΚ έχει πολύ φωτεινές στιγμές στην πολιτική του πορεία. Κι έχει και σκοτεινές στιγμές. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν βαθιά ότι στο ισοζύγιο οι φωτεινές στιγμές είναι πιο ουσιαστικές, πιο πολλές: ΑΣΕΠ, ΕΣΥ, ΚΑΠΗ, ΚΕΠ, Διαύγεια» σημειώνει ακόμη.

Από το σημερινό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ ξεχωρίζει όσα αφορούν τους νέους, ειδικά την κοινωνική κατοικία και τη στήριξη στα νέα ζευγάρια για το δημογραφικό με φορολογικές ελαφρύνσεις.

«Αν δεν κάνουμε κάτι τώρα στο μέλλον θα καθόμαστε εδώ μελαγχολικά και ο πληθυσμός μας θα είναι στα 8 εκατομμύρια».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Πρόσκαιρη και συγκυριακή η άνοδός του

«Κάποιοι χρησιμοποίησαν το θυμό ως εφαλτήριο για να έρθουν στην εξουσία. Και έπεισαν τον κόσμο, απολύτως, αλλά στιγμιαία». Θεωρεί ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρόσκαιρη και συγκυριακή, σημειώνοντας πως «σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας απέναντι του μια κυβέρνηση βλαπτική για τον τόπο δεν μπορεί να δημιουργήσει παράσταση νίκης».

«Άρα σήμερα για τον τόπο μικρή σημασία έχει ο άδικος επιμερισμός των ευθυνών. Πιο μεγάλη σημασία έχει ο βαθύς διχασμός που επιχειρήθηκε στην ελληνική κοινωνία. Δεν είναι μόνο τραύμα. Είναι τροχοπέδη. Την κράτα καθηλωμένη. Τα οδοφράγματα δεν είναι μόνο στο δρόμο. Είναι στη σκέψη, στην παραγωγική ικανότητα…Ο κόσμος έχει ανάγκη την προοδευτική παράταξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να την εκπροσωπήσει. Τα κατάφερε πρόσκαιρα και στιγμιαία. Δεν το αναγνωρίζω γιατί έγινε σε συνθήκες έκτακτες, χρεοκοπίας, όχι σε συνθήκες ομαλού κοινοβουλευτικού βίου».

Αναφερόμενη σε συγκρίσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Ανδρέα Παπανδρέου λέει «ακούω διάφορους παραλληλισμούς με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Παπανδρέου όταν επέστρεψε στην Ελλάδα ήταν στους πέντε καλύτερους οικονομολόγους του κόσμου, ήταν μια βαθιά μορφωμένη ακαδημαϊκή προσωπικότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

«Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι, στην προσπάθεια σου να εκφράσεις μεγάλες κοινωνικές πλειοψηφίες, να μην παρασυρθείς από τον άκρατο δημαγωγικό λόγο. Και το δεύτερο, που το αξιολογώ ακόμη σοβαρότερα, είναι να το κάνεις αυτό επιδιώκοντας να ενώσεις κι όχι να διχάσεις. Να μην πεις, δηλαδή, ‘ή εμείς ή αυτοί’ η ‘τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν’, να πεις ‘όλοι μαζί’».

Για κυβέρνηση Μητσοτάκη: Το επιτελικό κράτος των υποκλοπών και των Τεμπών

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποσχέθηκε μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με δικαιοσύνη. Υπάρχει κάποιος Έλληνας που δεν θέλει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με δικαιοσύνη; Είχε την ευκαιρία να το υλοποιήσει. Αλλά τελικά το επιτελικό κράτος ήταν το κράτος των παρακολουθήσεων και των Τεμπών».

«Οι παρακολουθήσεις γυρίζουν τη χώρα πίσω. Οι απευθείας αναθέσεις ύψους 9,5 δισ. γυρίζουν τη χώρα πίσω. Η δραματική αύξηση των ανισοτήτων γυρίζει τη χώρα πίσω. Είμαστε τρίτοι από το τέλος στην Ευρώπη σε ότι αφορά την αγοραστική μας δύναμη, μόνο η Λιθουανία κι η Βουλγαρία είναι πιο φτωχές από εμάς. Έχουμε 26% φτώχεια, 1 στους 4 Έλληνες. Πώς θα νομιμοποιήσει το ΠΑΣΟΚ αυτή την πολιτική που έφερε αυτά τα αποτελέσματα;…Το ΠΑΣΟΚ είναι 8 χρόνια μακριά από κυβερνητικές ευθύνες. Δικαιούται δια να ομιλεί».

Για το περιβάλλον και την ενέργεια: Μην ξεχνάμε το κόστος της πράσινης μετάβασης για τους αδύναμους

Με αφορμή τη συνάντηση στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, σημειώνει τη μεγάλη έλλειψη στη χώρα μας ελεύθερων χωρών πρόσβασης στη φύση και στο πράσινο.

Για την πράσινη επιχειρηματικότητα επισημαίνει ότι «ασφαλώς υπάρχουν στην Ελλάδα πολλές επιχειρήσεις που ασχολούνται και πρέπει να υπάρξουν κίνητρα. Υπάρχει όμως και μια υποσημείωση στην οποία θέλω να δώσω σημασία: Το ζήτημα της μετάβασης. Πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας ως κάτι που δεν θα βγάλει κάποιους ‘έξω από το παιχνίδι’. Η μετάβαση έχει κόστος για τους πιο αδύναμους, τους οικονομικά ανίσχυρους. Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάζει αυτοκίνητα κάθε τρία χρόνια ή να υπηρετήσει την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου. Για όλα αυτά, λοιπόν, τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο εθνικού σχεδιασμού δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό».

Σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «επειδή η χώρα έχει δυνατότητες, θα πρέπει να υπάρξει ένας σχεδιασμός που δεν θα περιορίζεται σε δέκα μεγάλους ισχυρούς ομίλους. Θα πρέπει να μπορείς να αυτοτροφοδοτηθείς χωρίς να ρουφάει το ενεργειακό κόστος το εισόδημα σου».

Για τις γυναίκες: Είναι όλα πιο δύσκολα για τη γυναίκα

«Για τις γυναίκες δεν είναι μόνο η πολιτική πιο δύσκολη. Είναι όλα πιο δύσκολα. Γιατί η αφετηρία είναι μερικά μέτρα πιο πίσω, μερικές φορές και αρκετά. Είναι οι πολλαπλοί ρόλοι που υπηρετείς, είναι και τα στερεότυπα που είναι πολύ ανθεκτικά και πολύ υποδόρια. Είναι μια έμμεση αμφισβήτηση που είναι σε συσχετισμό με τα στερεότυπα. Κι είναι και το γεγονός ότι εκ των πραγμάτων αν δεις τους δείκτες, της συμμετοχής στην πολιτική και σε υψηλές διοικητικές θέσεις, είμαστε πολύ χαμηλά. Αυτή η εικόνα αποθαρρύνει τις γυναίκες. Είμαι ένας αισιόδοξος άνθρωπος και πιστεύω πολύ στη δύναμη των ανθρώπων και των γυναικών. Θα ήθελα οι ρυθμοί της αλλαγής να είναι γρηγορότεροι, θα γίνουν γρηγορότεροι».

«Στις νέες γυναίκες θα έλεγα καταρχάς, με όλη τη δύναμη της καρδιάς μου να πάνε να ψηφίσουν. Σε ότι αφορά το ΠΑΣΟΚ, θα έλεγα να ρωτήσουν τους γονείς τους και τους γονείς των γονιών τους. Γιατί σ’ αυτές τις γενιές το ΠΑΣΟΚ γέννησε ελπίδες. Και θα τις ρωτήσω αν είναι ευχαριστημένες. Θα ρωτούσα όλους τους νέους αν είναι ευχαριστημένοι με το ότι είχαμε δυο μεγάλες τραγωδίες, το Μάτι και τα Τέμπη. Με το γεγονός ότι εξακολουθούν να σκέφτονται να φύγουν από τον τόπο τους. Που στα πανεπιστήμια δε έχει γίνει τίποτα για να μην μπαίνουν μπαχαλακηδες και τα κάνουν γυαλιά καρφιά. Που το κράτος-πατερούλης ανακοινώνει 50 ευρώ αύξηση του κατώτατου μισθού που την έχει ρουφήξει ο πληθωρισμός. Που ήταν υπό παρακολούθηση πάνω από 15.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων αρχηγός πολιτικού κόμματος και η ηγεσία του στρατεύματος. Δεν είναι ευχαριστημένοι, είναι ρητορικά τα ερωτήματα. Τους λέω ότι υπάρχει μια πολιτική δύναμη που άλλαξε τον τόπο και τον έκανε πιο δίκαιο. Με μεγάλες ιστορικές ρίζες αλλά και νέα αφετηρία. Θα δουν αξιοκρατία και θα δουν και ενσυναίσθηση, η οποία λείπει σήμερα».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024