Παρασκευή 09 Ιουνίου 2023
weather-icon 21 oC

Έφη Αχτσιόγλου: Δεν έχουμε καμία διασύνδεση με οικονομικά συμφέροντα ή άλλες ελίτ

eklogikiGrammateiaLogo

Κανένα «μυστήριο» δεν υπάρχει στο κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο είναι ρεαλιστικό και κοινωνικά αναγκαίο τονίζει η Εφη Αχτσιόγλου. Κατηγορεί τη ΝΔ ότι προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον κόσμο, «γιατί δεν τη συμφέρει να μιλήσουμε για πολιτικές». Ο κόσμος «ξέρει τι ζει» λέει προεξοφλώντας επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηρίζει «αστειότητες» τα περί εξόδου από το ευρώ «που ανακυκλώνει η ΝΔ».

«Σοσιαλισμός, ελευθερία και δημοκρατία είναι το πρόταγμα της Αριστεράς», δηλώνει η πρώην υπουργός Εργασίας επί ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια βουλευτής στον Δυτικό Τομέα Αθηνών Έφη Αχτσιόγλου. «Το επίκεντρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο κόσμος της εργασίας και η αναφορά μας είναι μόνο η κοινωνία. Δεν έχουμε καμία άλλη εξάρτηση, διασύνδεση με οικονομικά συμφέροντα ή άλλου τύπου ελίτ που υπάρχουν στη χώρα» τονίζει.

Η κυρία Αχτσιόγλου μιλά για τις προτεραιότητες στις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν συζητάμε άλλο σενάριο πέρα από τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ».

Σχετικά με τις συζητήσεις για κυβέρνηση συνεργασίας και τις κατηγορίες του Νίκου Ανδρουλάκη για τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η κυρία Αχτσιόγλου σημειώνει ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μεγάλο ιστορικό βάρος για τα Μνημόνια.

«Δεν το καταλαβαίνω το Tik Tok» λέει γελώντας η κυρία Αχτσιόγλου όταν η συζήτηση φτάνει στα νέα εργαλεία που έχουν επιστρατεύσει οι πολιτικοί για να προσεγγίσουν τους νέους. Υπογραμμίζει ότι «βλέπω κοινωνικά αντανακλαστικά στη νέα γενιά» και λέει με νόημα ότι «τους νέους χρειάζεται να τους ακούμε και όχι να τους καθοδηγούμε».

Ως γυναίκα εργαζόμενη και μητέρα, η Έφη Αχτσιόγλου τονίζει ότι οι «ταμπέλες» στις γυναίκες διαδέχονται η μία την άλλη. Την αντιμετώπισε διαφορετικά από τους άντρες συναδέλφους της η τρόικα; «Όχι δεν με αντιμετώπισε διαφορετικά, ως γυναίκα. Ορίστε είπα και κάτι καλό για την Τρόικα», λέει με χιούμορ η πρώην υπουργός Εργασίας.

Δεν με αφορά προσωπικά το θέμα διαδοχής. Οι «ταμπέλες» στις γυναίκες διαδέχονται η μία την άλλη

Η υποψήφια βουλευτής στον Δυτικό Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Έφη Αχτσιόγλου με την δημοσιογράφο του in Ελένη Στεργίου

Για το οικονομικό πρόγραμμα: Τα μέτρα που εισηγούμαστε απαντούν στις ανάγκες των πολιτών

Το βασικό θέμα, όπως τονίζει η πρώην υπουργός, είναι αν αυτό το πρόγραμμα απαντά στις ανάγκες που έχουν οι πολίτες, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες. «Και η εικόνα που έχω εγώ από τον κόσμο είναι ότι τα μέτρα που εισηγούμαστε είναι αυτά που έχουν ανάγκη».

Η κ. Αχτσιόγλου αναφέρθηκε σε μία σειρά από προτάσεις για τις οποίες δεσμεύεται το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ακρίβεια, στη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, ΦΠΑ, στο πάγωμα των τριετιών, στην αύξηση των μισθών στο δημόσιο τομέα 10%. «Οι μισθοί στο δημόσιο τομέα έχουν να αυξηθούν πάνω από 14 χρόνια. Και προτείνουμε, σε συνδυασμό με ένα αφορολόγητο για όλους στα 10.000 ευρώ, για να αφήσει περισσότερο χώρο στο διαθέσιμο εισόδημα για την κρίσιμη αυτή περίοδο».

Σχετικά με την κριτική ως προς το μη ρεαλιστικό πρόγραμμα, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι η επικέντρωση που κάνει η ΝΔ είναι στο κόστος και όχι στο πρόγραμμα. «Έχουμε ακούσει διάφορα ποσά, και η επικέντρωση γίνεται στο κόστος. Γιατί ακριβώς η ΝΔ δε θέλει να μιλήσουμε για την ουσία του προγράμματος, για το τι πραγματικά λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κάνει. Γιατί αν μιλήσουμε για την ουσία, είναι προφανές ότι είναι ένα πρόγραμμα που απαντά στα προβλήματα και στις ανάγκες των πολιτών. Μιλάνε για το κόστος γιατί δεν θέλουν να μιλήσουμε για τα ίδια τα μέτρα», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Αχτσιόγλου.

«Ο κόσμος ξέρει τι ζει. Το γνωρίζει καλύτερα από εμάς», απαντά η κ. Αχτσιόγλου στο ερώτημα αν όντως είναι η κατάσταση τόσο δυσμενής όσο την περιγράφει η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Σε όλες τις περιοδείες που κάνω και έρχομαι σε επαφή με αρκετό κόσμο και ειδικά στη Δυτική Αθήνα όταν πάω να τους πω για την κατάσταση, μου λένε ‘άσε ξέρουμε καλύτερα’. Και δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μου βγάζω από τις δικές τους αφηγήσεις είναι ότι δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα», αναφέρει η κ. Αχτσιόγλου.

Για την ήττα του 2019: Παραδώσαμε καλύτερη χώρα, ο κόσμος περίμενε περισσότερα

Τιμώρησαν οι πολίτες το 2019 τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ακολουθούμενες πολιτικές του;

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι αυτό που παραδίδω το 2019 σε σχέση με αυτό που παρέλαβα είναι βελτιωμένο». Και για αυτό, συμπληρώνει, «υπάρχουν δεδομένα. Παρέλαβε μία χώρα χρεοκοπημένη, εκτός αγορών, με άδεια ταμεία, μία χώρα που δεν υπήρχε καν ένα δίχτυ προστασίας για τους πιο ευάλωτους, δεν είχαν οι άνθρωποι να ζεσταθούν. Και παρέδωσε μία χώρα η οποία έχει βγει από το Μνημόνιο, έχει αποθεματικά στα δημόσια ταμεία, έχει φτιάξει ένα δίχτυ ασφαλείας και έχει μειωθεί η φτώχεια».

Τότε γιατί έχασε στις εκλογές; «Αυτό που συνέβη το 2019, σύμφωνα με την γνώμη μου, είναι ότι ο κόσμος περίμενε περισσότερα, περίμενε πιο γρήγορα ότι θα γίνουν αλλαγές στη ζωή του και θα υπάρχει ανακούφιση. Ο κόσμος είχε περάσει μία τεράστια οικονομική κρίση, είχε συμπιεστεί πάρα πολύ και αυτό που του πρόσθεσες ή δεν του αφαίρεσες ως βάρος ήταν για αυτόν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και για αυτό εξέφρασε δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση».

Για τη ΝΔ: Εξόχως αντιθεσμική η κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει κεντροδεξιά χαρακτηριστικά», τονίζει η πρώην υπουργός επί ΣΥΡΙΖΑ. Εξήγησε ότι η ΝΔ και στην οικονομία άσκησε μία πολιτική ανισοτήτων. «Και η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν εξόχως αντιθεσμική στα ζητήματα Δημοκρατίας».

Επισήμανε επίσης ότι αντί να βοηθήσει τους πολίτες, ο κ. Μητσοτάκης τους επιβάρυνε.

Για τη μνημονιακή θητεία: Ήταν πολύ σκληρό

Όσον αφορά την περίοδο της θητείας του ΣΥΡΙΖΑ και το Μνημόνιο, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι ήταν «κάτι πολύ σκληρό».

«Εύχομαι να μην ξαναβρεθεί ποτέ η χώρα σε μνημονιακές συνθήκες» τονίζει. «Είναι άδικο, αντιδημοκρατικό, φοβερά εκβιαστικό. Είναι υποτιμητικό να επιβάλλονται πολιτικές εις βάρος της βούλησης του λαού».

Για το νόμισμα: Κανένας δεν έχει την εντύπωση ότι ο Τσίπρας θα τον βγάλει από το ευρώ

Τα περί εξόδου από το ευρώ είναι μία συζήτηση η οποία ανακυκλώνεται από τη ΝΔ, ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου. «Δεν ανακυκλώνεται από τον κόσμο. Κανένας δεν έχει ανησυχεί ότι ο Τσίπρας ή ο Τσακαλώτος θα τον βγάλει από το ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Τα θεωρώ αστεία, δεν είναι σοβαρό αντικείμενο συζήτησης», πρόσθεσε.

Στεγαστική κρίση: Τράπεζα Ακινήτων για τη διάθεση των κενών ακινήτων

«Όταν δεν έχεις μνημόνιο, έχεις την ελευθερία οργάνωσης του προϋπολογισμού σου», αναλόγως των προτεραιοτήτων που θέτεις τονίζει μεταξύ άλλων η κ. Αχτσιόγλου, μιλώντας για τους κανόνες που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας και το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Επανέλαβε ότι βασικές αιχμές του ΣΥΡΙΖΑ η ακρίβεια, οι έμμεσοι φόροι και η αύξηση μισθών. Μεγάλα κεφάλαια φυσικά για τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτει είναι η Υγεία, η Παιδεία και η κοινωνική πολιτική.

Αναφορικά με προστασία της οικογένειας, η κυρία Αχτσιόγλου μιλά για το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που εστιάζει στην προστασία της μητρότητας. «Στην Ελλάδα αντικαθιστούμε το κοινωνικό κράτος με τους παππούδες και τις γιαγιάδες» λέει χαρακτηριστικά.

Σε ότι αφορά τη στεγαστική πολιτική, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει παρέμβαση με συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν τη μείωση ενοικίων και θα μπουν κανόνες στα Airbnb. Εξήγγειλε ότι μελλοντικός στόχος είναι η Τράπεζα Ακινήτων για τη διάθεση των κενών ακινήτων.

Γυναίκα και σεξισμός: Οι «ταμπέλες» στις γυναίκες διαδέχονται η μία την άλλη 

Ερωτηθείσα για τον πολλαπλούς ρόλους της γυναίκας και ειδικά για τη μάχη που δίνει στον επαγγελματικό στίβο, η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι οι «ταμπέλες» στις γυναίκες διαδέχονται η μία την άλλη.

Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να μιλάμε ανοιχτά για το σεξισμό και τις ανισότητες. «Όσο περισσότερο μιλάμε ως γυναίκες, τόσο περισσότερο χώρο κερδίζουμε», υπογράμμισε και επεσήμανε ότι η μάχη με την πατριαρχία είναι μια μάχη ιδεών.

Για τα social: Δεν το καταλαβαίνω το Tik Tok

Ως προς τα νέα εργαλεία που έχουν επιστρατεύσει οι πολιτικοί για να προσεγγίσουν τους νέους, όπως το Tik Tok, ανέφερε ότι η ίδια έχει. «Δεν το καταλαβαίνω το Tik Tok, μάλλον γέρασα» λέει γελώντας.

Για τους νέους: Χρειάζεται να τους ακούμε 

Δεν είναι εύκολο να επικοινωνήσεις με τους νέους για την πολιτική, σημειώνει η κυρία Αχτσιόγλου, προσθέτοντας ωστόσο ότι «βλέπω κοινωνικά αντανακλαστικά στη νέα γενιά».

«Τους νέους χρειάζεται να τους ακούμε και όχι να τους καθοδηγούμε».

Για την Αριστερά: Σοσιαλισμός, ελευθερία και δημοκρατία

«Σοσιαλισμός, ελευθερία και δημοκρατία είναι το πρόταγμα της Αριστεράς», τονίζει η Έφη Αχτσιόγλου και επιμένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αριστερό κόμμα γιατί το επίκεντρο μας είναι ο κόσμος της εργασίας και η αναφορά μας είναι μόνο η κοινωνία. Δεν έχουμε καμία άλλη εξάρτηση, διασύνδεση με οικονομικά συμφέροντα ή άλλου τύπου ελίτ που υπάρχουν στη χώρα. Αυτό είναι το δυνατό μας σημείο και ίσως αποδειχθεί και η αδυναμία μας, με την έννοια ότι μόνο αν θέλει ο κόσμος θα έχουμε ρόλο».

Η επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν με αφορά προσωπικά το θέμα διαδοχής

Σε ερώτηση σχετικά με το αν τίθετο ζήτημα διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ, στην περίπτωση πχ κακού αποτελέσματος στις εκλογές, και αν θα διεκδικούσε την προεδρία, απάντησε ότι «δεν με αφορά προσωπικά το θέμα διαδοχής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ιστορία του, «έχει τις συλλογικές του διαδικασίες, τα συλλογικά του όργανα και έναν ηγέτη ο οποίος χαίρει τεράστιας αποδοχής, το οποίο φάνηκε και στο πρόσφατο συνέδριό μας, στο οποίο εξελέγη με ασύλληπτη πλειοψηφία» προσθέτει.

Σε κάθε περίπτωση τονίζει η κυρία Αχτσιόγλου το μόνο σενάριο που συζητάμε είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, όχι για να πάρουμε καρέκλες αλλά γιατί η νίκη αυτή θα είναι ελπίδα για την κοινωνία και τη Δημοκρατία.

Newsroom

Πρόσφατα Άρθρα InView
Νίκος Παππάς: Μεγάλη κοινωνική περιπέτεια η πολιτική Μητσοτάκη, σταθερότητα μόνο με προοδευτικές κυβερνήσεις
InView

Νίκος Παππάς: Μεγάλη κοινωνική περιπέτεια η πολιτική Μητσοτάκη, σταθερότητα μόνο με προοδευτικές κυβερνήσεις

«Όλα γυρίζουν» δηλώνει αποφασιστικά ο Νίκος Παππάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γέννημα υπαρκτής κοινωνικής ανάγκης, δεν είναι ίδιος με το 2015, έχει συσσωρεύσει ιστορική πείρα, τονίζει. Ο Αλέξης Τσίπρας για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει στοιχεία ιδρυτή, είναι συγκολλητική ουσία, σημείο αναφοράς

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Η χώρα χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ για ανάχωμα στις πολιτικές της ΝΔ
InView

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Η χώρα χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ για ανάχωμα στις πολιτικές της ΝΔ

Διαψεύσαμε όσους πίστευαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει μονοψήφιο ποσοστό, τονίζει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος. Να γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ ο πρωταγωνιστής του πολιτικού σκηνικού, απαντά για τον στόχο στις επικείμενες εκλογές.

Γιώργος Σταμάτης: Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ταξική, αλλά αξιακή
InView

Γιώργος Σταμάτης: Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ταξική, αλλά αξιακή

Η ΝΔ είναι και βαθιά λαϊκό κόμμα, τονίζει ο Γιωργος Σταμάτης, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία. Απαντά στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας ότι η πολιτική δεν κρίνεται «στις θεωρίες» αλλά στις πράξεις και υπογραμμίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ενδιαφέρον και έμπρακτη στήριξη στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Αθηνά Λινού: Το ΕΣΥ καταρρέει λόγω ιδιωτικοποίησης βασικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία
InView

Αθηνά Λινού: Το ΕΣΥ καταρρέει λόγω ιδιωτικοποίησης βασικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία

Στην ανάδειξη του προγράμματος του ΣΥΡΙZA και της ευκαιρίας για ανάταξη της κοινωνίας, εστιάζει σε ότι αφορά την νέα καμπάνια η διακεκριμένη επιστήμονας, Αθηνά Λινού. Το ΕΣΥ καταρρέει προειδοποιεί και μιλά για λάθη που κόστισαν ζωές στην πανδημία.

Μάκης Βορίδης: Στις εκλογές είχαμε στρατηγική ήττα της Αριστεράς
InView

Μάκης Βορίδης: Στις εκλογές είχαμε στρατηγική ήττα της Αριστεράς

Ο Μάκης Βορίδης επιμένει ότι η Αριστερά υπέστη στρατηγική ήττα στις εκλογές, η ΝΔ διαμορφώνει όρους μιας διαφορετικής ηγεμονίας, υπεραμύνεται της δεξιάς ταυτότητας και δηλώνει αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα κυβερνήσει όταν το αποφασίσει ο λαός
InView

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα κυβερνήσει όταν το αποφασίσει ο λαός

«Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που έχει σαπίσει, ο σοσιαλισμός φαντάζει σήμερα από όλα τα παράθυρα της ιστορίας» τονίζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Όταν ο λαός νιώσει τη δύναμή του και θέλει ν' αναλάβει ο ίδιος την εξουσία θα δώσει εντολή στο ΚΚΕ να κυβερνήσει, σημειώνει. Δεν πίνω μπύρα απαντά στο Μητσοτάκη, δεν πάει για καφέ με τον Τσίπρα, και με βιτριολικό χιούμορ κρίνει το μοντέλο σοσιαλισμού που προτείνει ο Βαρουφάκης.

Αλέξης Τσίπρας: Δεν συγκυβερνώ με ΝΔ, σαν να φτιάξουν ομάδα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός
InView

Αλέξης Τσίπρας: Δεν συγκυβερνώ με ΝΔ, σαν να φτιάξουν ομάδα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

«Κυριακή κοντή γιορτή», το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα για τις δημοσκοπήσεις. Ο Μητσοτάκης έκανε ξανά επίκαιρο το σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», τονίζει. Εκφράζει τον φόβο ότι η κοινωνία θα γίνει «ροντέο» με τους πλειστηριασμούς. Δεν μετανιώνει για την απλή αναλογική, προβλέπει για τον Μητσοτάκη ότι αν μπορεί θα επιχειρήσει σχηματισμό κυβέρνησης ακόμη και με «αποστάτες» και τείνει χείρα συνεργασίας στον Ανδρουλάκη.

latestbutton