Παρασκευή 09 Ιουνίου 2023
weather-icon 21 oC

Δήμητρα Σταματέλου: Τα ‘χει φάει τα ψωμιά του αυτό το σύστημα, πέφτει διαρκώς σε αντιφάσεις

eklogikiGrammateiaLogo

Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τις προηγούμενες, τονίζει η Δήμητρα Σταματέλου, σημειώνοντας ότι δεν πληρείται καμία προϋπόθεση για συμμετοχή του ΚΚΕ σε κυβέρνησης συνεργασίας. Μιλά για τις κρίσεις που γεννά το σύστημα. Η πανδημία βγήκε με το «πάμε κι όπου βγει…» λέει για τις κρίσιμες ελλείψεις στον τομέα της Υγείας.

Την ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ για καμία συμμετοχή σε κυβερνητικό σχήμα, μεταφέρει η υποψήφια βουλευτής του κόμματος στην Α’ Πειραιά Δήμητρα Σταματέλου.

«Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι προϋποθέσεις να θεωρήσουμε ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε μία κυβερνητική εξουσία που να στηρίξει και να παλέψει με δεδομένα άλλης οικονομίας και κοινωνίας με βάση το πρόγραμμα μας», δηλώνει κατηγορηματικά.

Ωστόσο, η κ. Σταματέλου, επισημαίνει ότι «αν έρθει κάτι φιλολαϊκό σε διάταξη ή νομοσχέδιο δεν έχουμε κανένα κόμπλεξ να το στηρίξουμε».

Η κ. Σταματέλου είναι παθολόγος και λοιμωξιολόγος και έχει θέση Επιμελήτριας Β’ στον Ευαγγελισμό. Μιλώντας έξω από το νοσοκομείο αφηγείται τα όσα έζησε στη διάρκεια της πανδημίας εργαζόμενη στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και καταγγέλλει ότι «η δημόσια υγεία είναι υποχρηματοδοτημένη και υποστελεχωμένη».

Απαντώντας σε ερώτηση για το «αν το ΚΚΕ έχει ρεύμα», δηλώνει «αισιόδοξη» μεταφέροντας τη συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις και τις συζητήσεις: «Ο κόσμος αναγνωρίζει στο ΚΚΕ τη σταθερή πολιτική δύναμη».

Χαρακτηρίζει «ιμπεριαλιστικό» τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ αναφορικά με την ακροδεξιά τονίζει: «Απαιτείται εγρήγορση και να μην δείχνουμε καμία ανοχή».

Είδαμε με τα μάτια μας κόσμο να πεθαίνει σε απλό θάλαμο Covid επειδή δεν υπήρχαν ΜΕΘ

Η υποψήφια βουλευτής στην Α’ Πειραιά με το ΚΚΕ κ. Δήμητρα Σταματέλου με τον δημοσιογράφο του in κ. Χρήστο Κολώνα

Για συμμετοχή σε κυβέρνηση: Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις

Περισσότερα μέτρα σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων βλέπει από την επόμενη κυβέρνηση η κ. Σταματέλου.

Όπως υποστηρίζει «μόνο το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ως προαπαιτούμενα 350 νόμους. Το Ταμείο δεν είναι ένα τσουβάλι με λεφτά που μοιράζονται», λέει χαρακτηριστικά βλέποντας μέτρα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών και των πολιτικών της Ε.Ε.

Η ίδια λοιπόν, κάνει σαφές πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ώστε το ΚΚΕ να οικοδομήσει σε συνεργασία με άλλες πολιτικές δυνάμεις κυβερνητική εξουσία που θα παλέψει για δεδομένα άλλης κοινωνίας και οικονομίας με βάση το πρόγραμμα του κομμουνιστικού κόμματος.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι το ΚΚΕ δεν έχει κανένα κόμπλεξ να στηρίξει κάτι φιλολαϊκό είτε διάταξη είτε νομοσχέδιο.

Για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ25 και ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Ο διαχωρισμός

Διαχωρίζει τους κοινούς αγώνες για τη διεκδίκηση λαϊκών αιτημάτων από την κυβερνητική συνεργασία.

«Όταν συμμετέχουμε σε αγώνες δεν ζητάμε πολιτικές ταυτότητες», τονίζει η κ. Σταματέλου.

Ωστόσο στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τις παρατάξεις είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε του ΠΑΣΟΚ, ή του ΜΕΡΑ 25 και ΑΝΤΑΡΣΥΑ επαναλαμβάνει την διαφορετική θέση, ενώ στρέφει τα πυρά της ιδιαίτερα κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τον είδαμε. Έφερε το τρίτο μνημόνιο. Αλλά και ως αντιπολίτευση ψήφισε τα μισά αντιλαϊκά νομοσχέδια», παρατηρεί και ξεκαθαρίζει: «Δεν θα αποδεχόμασταν πρόταση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Για δημόσια υγεία: Η πανδημία βγήκε με το «πάμε κι όπου βγει…»

Η κ. Σταματέλου βρέθηκε στην πρώτη γραμμή την περίοδο της πανδημίας εργαζόμενη στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας.

«Η πανδημία όλη βγήκε με το σύνθημα: Πάμε κι όπου βγει…», λέει χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας την «υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας».

Στέκεται στην παντελή έλλειψη πρωτοβάθμιας υγείας φροντίδας, ενώ καταγγέλλει τα όσα υποστήριζε η κυβέρνηση της ΝΔ περί διαθεσιμότητας ΜΕΘ: «Ένας αναπνευστήρας σε απλό θάλαμο, δεν θεωρείται ΜΕΘ».

Για το μεταναστευτικό: Η συμφωνία της Λισαβόνας εγκλωβίζει τους πρόσφυγες

 «Φτώχεια και πόλεμοι οδηγούν σε μεταναστευτικές ροές», επισημαίνει η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ.

Καταγγέλλει τις συμφωνίες Ε.Ε. με Τουρκία και της Λισαβόνας. Οι συμφωνίες αυτές εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, τονίζει και χαρακτηρίζει τις δομές φιλοξενίας ως «φυλακές»

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Και η Ρωσία να κερδίσει, πάλι ο ιμπεριαλισμός θα νικήσει

 Ξεκάθαρη είναι η θέση του ΚΚΕ και ως προς τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κ. Σταματέλου θυμίζει τις καταγγελίες του κόμματος από την πρώτη στιγμή σε βάρος της Ρωσίας.

Τον χαρακτηρίζει «άδικο και ιμπεριαλιστικό», ενώ υποστηρίζει πως γίνεται προκειμένου να «μοιραστεί ξανά ο κόσμος». Όπως λέει πρόκειται για έναν πόλεμο ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Η ίδια σημειώνει ότι «η σημερινή Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τη Σοβιετική Ένωση»

Για πράσινη μετάβαση: Οι συζητήσεις αφορούν στη συσσώρευση κερδών

Χωρίς να δηλώνει την αντίθεση της με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η υποψήφια βουλευτής του ΚΚΕ βλέπει ότι οι συζητήσεις για την πράσινη μετάβαση αφορούν στην εξεύρεση μίας νέας διεξόδου του μεγάλου κεφαλαίου για τη συσσώρευση κερδών.

Δείχνει τα χρηματιστήρια ρύπων και ενέργειας προς επιβεβαίωση των λεγόμενων της και υποστηρίζει ότι μόνο με τον δημόσιο έλεγχο των πηγών ενέργειας προστατεύεται το περιβάλλον.

Για το brain drain: Να ανοίξουν οι οργανικές θέσεις στο ΕΣΥ

Για την επιστροφή των νέων επιστημόνων στην Ελλάδα, η κ. Σταματέλου φέρνει το παράδειγμα των συναδέλφων της γιατρών.

«Όσο δεν ανοίγουν οι οργανικές θέσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας, οι νέοι δεν θα επιστρέψουν», τονίζει.

Για τον σοσιαλισμό και το ΚΚΕ: Ο σοσιαλισμός δεν θα γίνει την επόμενη των εκλογών

Δηλώνει αισιόδοξη ως προς τη συμμετοχή του κόσμου στο ΚΚΕ. «Ξεδιπλώνουμε την πρόταση μας σε ενημερωτικές εκδηλώσεις σε θεματικές συζητήσεις», τονίζει και «είμαστε αισιόδοξοι», προσθέτει, απαντώντας για το αν το ΚΚΕ έχει ρεύμα. «Αναγνωρίζει ο κόσμος πως είμαστε σταθερή πολιτική δύναμη».

Ως προς τον σοσιαλισμό, η κ. Σταματέλου δεν αιθεροβατεί: «Δεν μπορεί να γίνει σοσιαλισμός την επόμενη ημέρα. Όσο όμως ο κόσμος συνειδητοποιεί το αδιέξοδο του καπιταλισμού τόσο θα ενώνει τις δυνάμεις του».

Για την ακροδεξιά: Επαγρύπνηση

Για το ΚΚΕ, όπως τονίζει η κ. Σταματέλου, την ακροδεξιά τη θρέφει το σύστημα για να εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

«Χρειάζεται επαγρύπνηση και δεν πρέπει να δείχνουμε καμία ανοχή», λέει.

Καταρρίπτει δε, το επιχείρημα των αγανακτισμένων θυμίζοντας: «Αυτοί που δολοφόνησαν τον Παύλο Φύσσα και επιτέθηκαν στους Αιγύπτιους ψαράδες, γνώριζαν τα εγκλήματα των ναζί.

Newsroom

Πρόσφατα Άρθρα InView
Νίκος Παππάς: Μεγάλη κοινωνική περιπέτεια η πολιτική Μητσοτάκη, σταθερότητα μόνο με προοδευτικές κυβερνήσεις
InView

Νίκος Παππάς: Μεγάλη κοινωνική περιπέτεια η πολιτική Μητσοτάκη, σταθερότητα μόνο με προοδευτικές κυβερνήσεις

«Όλα γυρίζουν» δηλώνει αποφασιστικά ο Νίκος Παππάς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γέννημα υπαρκτής κοινωνικής ανάγκης, δεν είναι ίδιος με το 2015, έχει συσσωρεύσει ιστορική πείρα, τονίζει. Ο Αλέξης Τσίπρας για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει στοιχεία ιδρυτή, είναι συγκολλητική ουσία, σημείο αναφοράς

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Η χώρα χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ για ανάχωμα στις πολιτικές της ΝΔ
InView

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Η χώρα χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ για ανάχωμα στις πολιτικές της ΝΔ

Διαψεύσαμε όσους πίστευαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει μονοψήφιο ποσοστό, τονίζει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Σπυρόπουλος. Να γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ ο πρωταγωνιστής του πολιτικού σκηνικού, απαντά για τον στόχο στις επικείμενες εκλογές.

Γιώργος Σταμάτης: Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ταξική, αλλά αξιακή
InView

Γιώργος Σταμάτης: Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ταξική, αλλά αξιακή

Η ΝΔ είναι και βαθιά λαϊκό κόμμα, τονίζει ο Γιωργος Σταμάτης, υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας με τη Νέα Δημοκρατία. Απαντά στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας ότι η πολιτική δεν κρίνεται «στις θεωρίες» αλλά στις πράξεις και υπογραμμίζει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ενδιαφέρον και έμπρακτη στήριξη στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.

Αθηνά Λινού: Το ΕΣΥ καταρρέει λόγω ιδιωτικοποίησης βασικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία
InView

Αθηνά Λινού: Το ΕΣΥ καταρρέει λόγω ιδιωτικοποίησης βασικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία

Στην ανάδειξη του προγράμματος του ΣΥΡΙZA και της ευκαιρίας για ανάταξη της κοινωνίας, εστιάζει σε ότι αφορά την νέα καμπάνια η διακεκριμένη επιστήμονας, Αθηνά Λινού. Το ΕΣΥ καταρρέει προειδοποιεί και μιλά για λάθη που κόστισαν ζωές στην πανδημία.

Μάκης Βορίδης: Στις εκλογές είχαμε στρατηγική ήττα της Αριστεράς
InView

Μάκης Βορίδης: Στις εκλογές είχαμε στρατηγική ήττα της Αριστεράς

Ο Μάκης Βορίδης επιμένει ότι η Αριστερά υπέστη στρατηγική ήττα στις εκλογές, η ΝΔ διαμορφώνει όρους μιας διαφορετικής ηγεμονίας, υπεραμύνεται της δεξιάς ταυτότητας και δηλώνει αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα κυβερνήσει όταν το αποφασίσει ο λαός
InView

Δημήτρης Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ θα κυβερνήσει όταν το αποφασίσει ο λαός

«Ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που έχει σαπίσει, ο σοσιαλισμός φαντάζει σήμερα από όλα τα παράθυρα της ιστορίας» τονίζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Όταν ο λαός νιώσει τη δύναμή του και θέλει ν' αναλάβει ο ίδιος την εξουσία θα δώσει εντολή στο ΚΚΕ να κυβερνήσει, σημειώνει. Δεν πίνω μπύρα απαντά στο Μητσοτάκη, δεν πάει για καφέ με τον Τσίπρα, και με βιτριολικό χιούμορ κρίνει το μοντέλο σοσιαλισμού που προτείνει ο Βαρουφάκης.

Αλέξης Τσίπρας: Δεν συγκυβερνώ με ΝΔ, σαν να φτιάξουν ομάδα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός
InView

Αλέξης Τσίπρας: Δεν συγκυβερνώ με ΝΔ, σαν να φτιάξουν ομάδα Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

«Κυριακή κοντή γιορτή», το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα για τις δημοσκοπήσεις. Ο Μητσοτάκης έκανε ξανά επίκαιρο το σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά», τονίζει. Εκφράζει τον φόβο ότι η κοινωνία θα γίνει «ροντέο» με τους πλειστηριασμούς. Δεν μετανιώνει για την απλή αναλογική, προβλέπει για τον Μητσοτάκη ότι αν μπορεί θα επιχειρήσει σχηματισμό κυβέρνησης ακόμη και με «αποστάτες» και τείνει χείρα συνεργασίας στον Ανδρουλάκη.

latestbutton