Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη: Έξι στους 10 Αμερικανούς ανησυχούν για το μέλλον της ανθρωπότητας

Τεχνητή νοημοσύνη: Έξι στους 10 Αμερικανούς ανησυχούν για το μέλλον της ανθρωπότητας

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos δείχνει ότι ο αριθμός των Αμερικανών που προβλέπουν αρνητικές συνέπειες από την ΑΙ είναι τριπλάσιος σε σχέση με όσους που πιστεύουν το αντίθετο.

Η ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της ανθρωπότητας, εκτιμά η πλειονότητα των Αμερικανών σε δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των Αμερικανών ανησυχούν για τις επιπτώσεις της AI και το 61% θεωρεί ότι ο πολιτισμός μπορεί να απειλείται.

Από την εμφάνιση του ChatGPT της OpenAI, το οποίο έγινε η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εφαρμογή όλων των εποχών, η ευρεία ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην καθημερινή ζωή εκτόξευσε την τεχνολογία στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου.

Πολιτικοί, ακόμα και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνη, συμμερίζονται τις ανησυχίες: ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI Τομ Όλτμαν κατέθεσε την Τρίτη ενώπιον του Κογκρέσου και ζήτησε την εφαρμογή κανόνων.

«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να επιστρέψει το τζίνι στο μπουκάλι. Συντελείται μια παγκόσμια έκρηξη» δήλωσε o γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ, ένας από τους βουλευτές που έθεσαν ερωτήσεις στον Όλτμαν,

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos δείχνει ότι ο αριθμός των Αμερικανών που προβλέπουν αρνητικές συνέπειες από την ΑΙ είναι τριπλάσιος σε σχέση με όσους που πιστεύουν το αντίθετο.

Σε ποσοστό 61% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η ΑΙ συνιστά κίνδυνο για την ανθρωπότητα, ενώ μόνο το 22% διαφωνεί και το 17% διατηρεί επιφυλάξεις.

Μεγαλύτερη ανησυχία εξέφρασαν όσοι ψήφισαν τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2020 —-70%, έναντι 60% μεταξύ των ψηφοφόρων του Τζο Μπάιντεν.

Όσον αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι Ευαγγελιστές Χριστιανοί είναι αυτοί που συμφωνούν περισσότερο ότι η ΑΙ αποτελεί κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με ποσοστό 32% συγκριτικά με 24% μεταξύ των μη Ευαγγελιστών Χριστιανών.

Παρόλο όμως που οι Αμερικανοί ανησυχούν για την τεχνητή νοημοσύνη, η εγκληματικότητα και η οικονομία βρίσκονται σε υψηλότερη θέση στον κατάλογο των προβληματισμών σχετικά με καθημερινά ζητήματα: το 77% υποστηρίζει την αύξηση της χρηματοδότησης της αστυνομίας για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας και το 82% ανησυχεί για τον κίνδυνο ύφεσης.

Εκπρόσωποι του χώρου λένε στο μεταξύ ότι οι πολίτες θα πρέπει να κατανοήσουν καλύτερα τα οφέλη της ΑΙ.

«Οι ανησυχίες είναι πολύ εύλογες, θεωρώ όμως ότι αυτό που λείπει από το διάλογο είναι γιατί το κάνουμε όλο αυτό. Η ΑΙ θα αυξήσει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και θα τους βοηθήσει να γίνουν περισσότερο αποτελεσματικοί και ικανοί» λέει ο Σεμπάστιαν Θραν, καθηγητής πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ που ίδρυσε το Google X.

«Οι Αμερικανοί δεν συνειδητοποιούν μάλλον πόσο έχει ήδη διεισδύσει η τεχνητή νοημοσύνη στην καθημερινή ζωή τους τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά» επισημαίνει.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 4.415 ενηλίκων από τις 9 έως τις 15 Μαΐου και έχει περιθώριο σφάλματος συν ή πλην 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024