Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Bloomberg: Η κλέφτρα της… συνταγής της Coca Cola

Bloomberg: Η κλέφτρα της… συνταγής της Coca Cola

Η Σάνον Γου, θυμωμένη που η Coca Cola θα την απέλυε, προσπάθησε ανεπιτυχώς να πάρει εκδίκηση.

Το απόγευμα της 8ης Αυγούστου του 2017, η Σάνον Γου θα έμπαινε για τελευταία φορά στα κεντρικά γραφεία της Coca Cola στην Ατλάντα.

Η Coca Cola αγωνιζόταν να διατηρήσει το προβάδισμά της στην παγκόσμια αγορά αναψυκτικών, καθώς οι άλλοτε πιστοί πελάτες της στρέφονταν σε άλλες μάρκες, που διαφημίζονταν με εικόνες από υδροφόρους ορίζοντες ή από φυτικές θεραπείες ή με αθλήματα μαζοχιστικής δυσκολίας και δεν είχαν σε τίποτα να κάνουν με την ανθρακούχο διασκέδαση και τη μαζική κουλτούρα.

Το σχέδιο του νέου διευθύνοντος συμβούλου προέβλεπε αναδιάρθρωση, γράφει το Bloomberg. 1.200 υπάλληλοι θα απολύονταν και η Γιου, μια χημικός 50 κάτι ετών, είχε ενημερωθεί μερικές εβδομάδες νωρίτερα ότι θα ήταν ανάμεσα τους.

Κάθε φορά που μια εταιρεία απολύει κάποιον, υπάρχει πάντα η πιθανότητα αυτός να προσπαθήσει να πάρει κάτι μαζί του. Η Coca Cola, η εταιρεία με το πιο διάσημο εμπορικό μυστικό του κόσμου, δηλαδή τη συνταγή του αναψυκτικού της, είχε απόλυτη επίγνωση αυτού του κινδύνου.

H… «φάκα»

Γι’ αυτό και είχε θέσει σε εφαρμογή ένα σχήμα καταχωρίσεων παρόμοιο με εκείνο των μυστικών υπηρεσιών και χρησιμοποιούσε ένα λογισμικό που παρακολουθούσε τη χρήση των δεδομένων από τους υπαλλήλους.

Εκείνο το καλοκαίρι, καθώς ολοένα και περισσότεροι υπάλληλοι μάθαιναν ότι θα έφευγαν, το σχετικό σύστημα χτύπαγε συνεχώς. Πολλά από αυτά τα… χτυπήματα αφορούσαν τις προσπάθειες υπαλλήλων να πάρουν τα προσωπικά τους αρχεία, που είχαν αποθηκεύσει στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους, όπως τις φορολογικές τους δηλώσεις, τους σχολικούς ελέγχους των παιδιών τους, τα στοιχεία για τα τραπεζικά δάνεια τους. Δεν είχαν όμως όλα αγαθές προθέσεις…

Η Σάνον Γιου είχε πρόσβαση σε ορισμένες από τις επτασφράγιστες πληροφορίες της εταιρείας και ειδικότερα τη χημική σύνθεση του προστατευτικού στρώματος στα δοχεία στα οποία πωλείται η Coca Cola. Δηλαδή στο «δεύτερο εμπορικό μυστικό» της εταιρείας, όπως το χαρακτήρισε αργότερα ο δικαστής του αμερικανικού κράτους ενώπιον του οποίου βρέθηκε, για να αρνηθεί τα πάντα κατηγορηματικά, χωρίς όμως να πείσει κανέναν.

Οι συσκευασίες αυτές είναι ακριβές και από μια σκοπιά πιο σημαντικές από την ίδια τη συνταγή του αναψυκτικού, που έχει διατηρηθεί επτασφράγιστο μυστικό όλα αυτά τα χρόνια, καθώς χωρίς το συγκεκριμένο προστατευτικό στρώμα η Coca Cola θα μπορούσε να χάσει την χαρακτηριστική γεύση και υφή της, δηλαδή να διαβρωθεί μέσα στο κουτί στο οποίο πωλείται. Η χημική σύνθεση αυτή, ωστόσο, δεν ανήκει στη διάσημη εταιρεία, αλλά στις πολυεθνικές εταιρείες προστατευτικών στρωμάτων που συνεργάζονται μαζί της.

Το σχέδιο εκδίκησης

Η Γιου, θυμωμένη καθώς ήταν για την επικείμενη απόλυση της και αποφασισμένη να πάρει εκδίκηση αλλά και να βγάλει καλά λεφτά, προσπάθησε με όλους τους δυνατούς τρόπους να ξεκλειδώσει τα μυστικά της χημικής σύνθεσης, χρησιμοποιώντας όλων των ειδών τους κλειδάριθμους, προγράμματα υπολογιστών και ειδικά λογισμικά.

Ύστερα από αλλεπάλληλες αποτυχίες και απογοητεύσεις, επιστράτευσε το κινητό της για να φωτογραφίσει μια σειρά αρχείων από τον υπολογιστή της και κατάφερε να «ανεβάσει» διάφορα κρυπτογραφημένα αρχεία και να τα αποθηκεύσει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Google.

Ήταν η προτελευταία ημέρα της στην Ατλάντα και στις 17 Αυγούστου θα ταξίδευε για την κινεζική πόλη Βεϊχάι. Μόλις έφτασε εκεί συναντήθηκε με κάποιους επιχειρηματίες που δέχτηκαν να τη βοηθούν να αναπτύξει τη δική της εταιρεία προστατευτικών στρωμάτων συσκευασιών.

Ένα μήνα αργότερα επέστρεψε για το Πεκίνο, όπου σκόπευε να υποβάλλει αίτηση στο εθνικό πρόγραμμα εγγυήσεων και δανείων, το «Χιλιάδες Ταλέντα». Στόχος της να καταργήσει το «διεθνές μονοπώλιο» της παγκόσμιας βιομηχανίας συσκευασιών που είχε αυτή της Coca-Cola, με «κλειδί» τα αρχεία που είχε πάρει από τον προσωπικό της υπολογιστή στην Coca Cola.

Πίσω από τα κάγκελα

Αντί όμως να φέρει την επανάσταση στα επιχειρηματικά δρώμενα, τρία χρόνια αργότερα κατέληξε υπόδικη, αφού οι σχετικές εταιρείες υπέβαλαν σειρά αγωγών εναντίον της για κλοπή και διάθεση εμπορικών μυστικών και εμπορική κατασκοπεία.

Η αλήθεια είναι ότι αρκετά στελέχη της αντικατασκοπείας πολλών οικονομιών της Δύσης είχαν επανειλημμένως προειδοποιήσει για το κινεζικό πρόγραμμα των «Χιλιάδων Ταλέντων», που κατά τος ίδιους στόχο είχε να προσελκύσει Κινέζους επιστήμονες και μηχανολόγους που βρίσκονταν σε χώρες του εξωτερικού για επιστρέψουν στην Κίνα και να ανοίξουν εκεί επιχειρήσεις, με δέλεαρ γενναίες επιδοτήσεις, σημαντικές φοροαπαλλαγές και άλλα πολλά.

Για να πάρουν όμως τα παραπάνω, έπρεπε να κλέψουν εμπορικά μυστικά από τις ξένες εταιρείες.

Το μυστικό της Coca Cola παραμένει καλά φυλαγμένο μέχρι σήμερα.

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024