Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ας μιλήσουμε για το δαιμονικό άλογο-γλυπτό, με τα κόκκινα μάτια, που σκότωσε τον δημιουργό του

Ας μιλήσουμε για το δαιμονικό άλογο-γλυπτό, με τα κόκκινα μάτια, που σκότωσε τον δημιουργό του

Το αεροδρόμιο του Ντένβερ αποτελεί μαγνήτη για τις θεωρίες συνωμοσίας - και μια περίπτωση μελέτης για το όριο μεταξύ μαζικής αυταπάτης και πλάκας.

Η τέχνη των αλόγων ζει σε πολλά αεροδρόμια στον κόσμο: Το Σιάτλ και το Σαν Φρανσίσκο έχουν χάλκινα άλογα, το Κεντρικό Ιλινόις έχει συρμάτινα άλογα κρεμασμένα από το ταβάνι, η Τουσόν έχει ένα φτερωτό άλογο και η Βαρκελώνη έχει ένα γεροδεμένο άλογο.

Κανένα από αυτά δεν έχει άλογο σαν τον Μπλούσιφερ (Blucifer).

Με ύψος 9,7 μέτρα σε μια διαχωριστική νησίδα έξω από το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντένβερ, το κοβαλτίου χρώματος, με τα κόκκινα, δαιμονικά μάτια και τις έντονες φλέβες έχει τρομοκρατήσει τους ταξιδιώτες και εμπνεύσει τους θεωρητικούς συνωμοσίας από τότε που τοποθετήθηκε πριν από 15 χρόνια. Πρώτα, όμως, σκότωσε τον δημιουργό του.

Photo: Wikimedia Commons

Τι συνέβει ακριβώς

Ο καλλιτέχνης Luis Jimenez (Λούις Χιμένεθ) σχεδίασε το άγαλμα, επίσημα γνωστό ως «Mustang», για να παραπέμψει στις μεξικανικές τοιχογραφίες και την ενέργεια των νοτιοδυτικών πολιτειών, με λαμπερά κόκκινα μάτια που προορίζονταν ως φόρος τιμής στο εργαστήριο νέον του πατέρα του. Το άλογο, όμως, ήρθε να αντιπροσωπεύσει κάτι πιο σκοτεινό: Το 2006, καθώς ο Χιμένεθ τελείωνε το γλυπτό από χυτό fiberglass βάρους 9.000 κιλών, ένα κομμάτι του ξεκόλλησε και έκοψε θανάσιμα μια αρτηρία στο πόδι του.

Ένα γιγάντιο, δολοφονικό άλογο έχει νόημα ως μασκότ για ένα αεροδρόμιο με αρκετά αλλόκοτη φήμη, ότι μια ανθρωπόμορφη ερπετοειδής φυλή ζει κάτω από τις εγκαταστάσεις. Ο ηθοποιός Μακόλεϊ Κάλκιν, διάσημος για την περιπλάνησή του στο Μόνος στο Σπίτι, κατά την περίοδο των διακοπών, έγραψε στο Twitter ότι «το αεροδρόμιο του Ντένβερ είναι το πιο τρομακτικό μέρος που έχω βρεθεί ποτέ στη ζωή μου».

Photo: Wikimedia Commons

Δείτε ένα βίντεο με το άλογο-γλυπτό

Οι απανωτές θεωρίες συνομωσίας

Δύο χρόνια αργότερα, το θηρίο που σκότωσε τον δημιουργό του εκτέθηκε στο αεροδρόμιο. Το χρώμα κοβαλτίου του αλόγου, τα πυρακτωμένα, κόκκινα μάτια και το άγριο πρόσωπο του προσέλκυσαν αμέσως την οργή του κοινού. Εκτός από το να καταφέρονται εναντίον της ασχήμιας του Blue Mustang, οι κάτοικοι του Ντένβερ εξέφρασαν την ανησυχία ότι το άλογο είναι καταραμένο λόγω του ρόλου του στο θάνατο του Χιμένεθ.

Το ίδιο το αεροδρόμιο του Ντένβερ έχει προσελκύσει μερικές άγριες θεωρίες συνωμοσίας κατά τη διάρκεια των ετών. Όταν άνοιξε το 1995 – με 16 μήνες καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα και πολύ, πολύ πάνω από τον προϋπολογισμό – μερικοί από τους πιο παρανοϊκούς πολίτες άρχισαν να θέτουν ερωτήματα. Γιατί ήταν τόσο ακριβό; Γιατί η πληθώρα κτηρίων χωρίς σήμανση; Θα μπορούσαν να έχουν χτιστεί πάνω σε μυστικές υπόγειες αποθήκες διοίκησης για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων; Γιατί οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης έχουν σχήμα σβάστικας, περίπου, αν τους κοιτάξετε από ψηλά και καλύψετε κάποια άλλα κτήρια με το χέρι σας και αλληθωρίσετε λίγο;

Το Blue Mustang, με την αίσθηση του καβαλάρη της Αποκάλυψης, απλώς προσθέτει ένα ακόμη στοιχείο ίντριγκας στο σύμπλεγμα συνωμοσιών γύρω από το αεροδρόμιο του Ντένβερ. Παρά τις κακές διαθέσεις και τις αιτήσεις για την απομάκρυνσή του, το κολασμένο άλογο συνεχίζει να διατηρεί τη σκοπιά του και τη «σατανική του αύρα» πάνω από το αεροδρόμιο.

Ο Λούις Χιμένεθ και τα γλυπτά του 

Μα, τι συμβαίνει με τους κατοίκους της πόλης αυτής;

Όταν κάποιος σκέφτεται το Ντένβερ, σκέφτεται τις ομελέτες και τους σκληροτράχηλους κατοίκους της περιοχής. Η ανάθεση του Blucifer είχε σκοπό να τιμήσει τη φιλοδοξία της Αμερικής προς τα δυτικά, το πνεύμα της ελεύθερης περιπλάνησης και την παράξενη εμμονή της με τα άλογα.

Ο Χιμένεθ ήθελε να απευθυνθεί στο αίσθημα περιπέτειας του κοινού και εμπνεύστηκε από έναν μύθο από την κοιλάδα Σαν Λούις, του νότιου Κολοράντο, για ένα μυθικό μπλε μάσταγκ που ήταν πολύ καλό στο να βρίσκει τροφή και χορτάρι και έτρεχε τόσο γρήγορα που μπορούσε σχεδόν να πετάξει.

Τα μάτια του αλόγου με το κραυγαλέο κόκκινο νέον καρφώνουν τον ανυποψίαστο επισκέπτη χαρίζοντάς του μεμιάς έναν αγγειακό, λαβκραφτιανό εφιάλτη βγαλμένο κατευθείαν από το ανίερο υπογάστριο του Blucifer.

Οι κάτοικοι του Ντένβερ έχουν αγαπήσει, τελικά, το γλυπτό ως μια παράξενη αλλά τοπική μασκότ, έχουν δεχτεί τον πανύψηλο δαίμονα στην καρδιά τους ως γνήσιο τέκνο της πόλης. Όσες υπογραφές κι αν έχουν ξεπηδήσει στο διαδίκτυο για την απομάκρυνσή του, όσοι ταξιδιώτες κι αν φωνάζουν «κάποιος ας φτιάξει μια κουβέρτα αρκετά μεγάλη για να το κρύψει», όλα δείχνουν ότι ο Blucifer θα μείνει μόνιμα στο Ντένβερ. Ίσως επειδή η διαδικασία της προσπάθειας απομάκρυνσής του τους φοβίζει περισσότερο από την ίδια την παρουσία του.

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024