Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νόμος ΑΙ: Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά να μπει φρένο στην αναγνώριση προσώπων και την προληπτική αστυνόμευση

Νόμος ΑΙ: Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά να μπει φρένο στην αναγνώριση προσώπων και την προληπτική αστυνόμευση

Το AI Act είναι η πρώτη παγκοσμίως νομοθεσία για τη ρύθμιση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.

Το νομοσχέδιο της Κομισιόν για τη ρύθμιση των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) πέρασε την Πέμπτη ένα κρίσιμο σταθμό λαμβάνοντας ένα πρώτο πράσινο φως από τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι συμφώνησαν να απαγορευτεί η απαγόρευση προσώπων και η προληπτική αστυνόμευση και να επιβληθούν κανόνες διαφάνειας σε εφαρμογές γενετικής ΑΙ όπως το ChatGPT.

Ο  λεγόμενος Νόμος ΑΙ (AI Act) είναι η πρώτη παγκοσμίως νομοθεσία για τη ρύθμιση των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης. Η πρόταση χωρίζει τα εργαλεία ΑΙ σε κατηγορίες υψηλής, μέσης και χαμηλής επικινδυνότητας για την κοινωνία και προβλέπει ξεχωριστούς κανόνες για κάθε κατηγορία.

Για παράδειγμα, οι αλγόριθμοι που προτείνουν προσλήψεις ή απολύσεις θα ελέγχονται πιο αυστηρά από συστήματα αναγνώρισης εικόνων και τους αλγορίθμους που προτείνουν περιεχόμενο στο Διαδίκτυο.

Απαγορεύσεις προβλέπονται μόνο για εφαρμογές που κρίνονται αντίθετες στις ευρωπαϊκές αξίες, όπως τα συστήματα μαζικής επιτήρησης που χρησιμοποιούνται στην Κίνα.

Ακόμα, το νομοσχέδιο θα απαγόρευε την εκπαίδευση αλγορίθμων με εικόνες από το Διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεση των εικονιζόμενων και θα επέβαλλε υποχρεωτική σήμανση στις συνθετικές εικόνες.

Έπειτα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, το νομοσχέδιο περνά στην επόμενη φάση της διαδικασίας.

Στη διάρκεια ψηφοφορίας σε επίπεδο επιτροπών στο Στρασβούργο, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία τη θέση τους πάνω στο σχέδιο κανονιστικής ρύθμισης που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παρουσιάσει τον Απρίλιο του 2021.

Το αποτέλεσμα θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από την ολομέλεια τον Ιούνιο, ανοίγοντας την πόρτα για διαπραγμάτευση με τα κράτη μέλη πριν από την εκπόνηση του τελικού κειμένου.

«Οι κοινωνίες μας περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι αποφασιστικό για την τεχνητή νοημοσύνη και τις συνέπειές της στην καθημερινή ζωή» δήλωσε σύμφωνα με το Reuters ο Ντράγκος Τιούντορας, ένας από τους ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στη σύνταξη του νομοσχεδίου.

«Η ψηφοφορία αυτή αποτελεί ορόσημο για τη ρύθμιση της ΑΙ και δίνει ξεκάθαρο σήμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα πρέπει να είναι ακρογωνιαίος λίθος της προσπάθειας» σχολίασε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Κιμ βαν Σπάρεντακ.

«Η AI θα πρέπει να υπηρετεί τον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον και όχι το αντίστροφο».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024