Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Δεν συνειδητοποίησα σε τι έμπλεκα...» - Έγινε μέλος της πιο σκληρής συμμορίας και ο μόνος τρόπος διαφυγής ήταν ο θάνατος

«Δεν συνειδητοποίησα σε τι έμπλεκα…» – Έγινε μέλος της πιο σκληρής συμμορίας και ο μόνος τρόπος διαφυγής ήταν ο θάνατος

«Το μόνο που σκεφτόμουν ήταν η αγάπη για τη συμμορία μου»

Ο Gerardo Lopez έκανε τα πάντα για να ξεφύγει από την σκληρή συμμορία της οποίας ήταν μέλος, όπου όπως λέει ο μόνος τρόπος διαφυγής είναι ο θάνατος.

Ο Lopez μεγάλωσε σε μία κακόφημη γειτονιά του Λος Άντζελες και σε στην ηλικία των 14 αποφάσισε να ενταχθεί στη διαβόητη συμμορία MS-13, η οποία είναι γνωστή για την ακραία βία και τις σατανιστικές τελετές της.

«Ήμουν απλώς ένα παιδί που αναζητούσε την αίσθηση του ανήκειν… δεν συνειδητοποίησα σε τι έμπλεκα μέχρι που ήταν πολύ αργά» λέει ο ίδιος.

Σήμερα ο 44χρονος Lopez εξακολουθεί να είναι καλυμμένος με τατουάζ σατανικών συμβόλων, ωστόσο κατάφερε να αφήσει τις «κακιές του παρέες» πίσω. Μάλιστα αποκαλύπτει πως όποια μέλη προσπαθούσαν να φύγουν, δολοφονούνταν.

«Σκότωσε, βίασε, έλεγξε»

Το σύνθημα της διαβόητης συμμορίας είναι «σκότωσε, βίασε, έλεγξε» και τα μέλη της είναι σκορπισμένα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Lopez θυμάται πως όταν πρωτοέγινε μέλος ένιωθε περήφανος έπειτα όμως συνειδητοποίησε πού είχε μπλέξει. Αψηφώντας όλες τις πιθανότητες κατάφερε να «αποδράσει» και ξεκίνησε τη ζωή του από την αρχή αλώβητος.

Η MS-13 ιδρύθηκε στο Λος Άντζελες τη δεκαετία του 1980 και έχει περίπου 80.000 μέλη σε όλο τον κόσμο, με έως και 10.000 να λειτουργούν μόνο στις ΗΠΑ. Τώρα αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο θανατηφόρες συμμορίες στη Γη και όποιος γίνει μέλος είναι σχεδόν αδύνατο να φύγει.

Ένας από τους λόγους που ο Lopez εισήλθε στην MS-13 ήταν για να παρέχει χρήματα και ασφάλεια στη μητέρα και τα αδέρφια του.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Το 2022, το Ελ Σαλβαδόρ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού η συμμορία δολοφόνησε 62 θύματα σε έναν αιματηρό πόλεμο συμμοριών μέσα σε μια μέρα.

Ο Lopez περιγράφει έναν κόσμο βίας, ναρκωτικών και συνεχούς κινδύνου. Ήταν υποχρεωμένος να εκτελεί καθήκοντα για τη συμμορία, όπως πώληση ναρκωτικών, διάπραξη ληστειών, ακόμη και συμμετοχή σε βίαιες επιθέσεις εναντίον αντίπαλων μελών της συμμορίας.

Οι σατανιστικές τελετές της συμμορίας ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικές. Ο Lopez λέει ότι είδε μέλη της συμμορίας να θυσιάζουν ζώα. «Δεν μπορούσα να πιστέψω αυτό που έβλεπα», είπε. «Ήξερα ότι έπρεπε να φύγω, αλλά δεν ήξερα πώς».

Η ένταξη

Το πρώτο βήμα για την επίσημη ένταξη στη συμμορία που αποτελεί και ένδειξη πίστης προς αυτήν είναι τα άπειρα τατουάζ σε όλο το σώμα.

Πολλά από τα τατουάζ έχουν τις ρίζες τους στον σατανισμό, με τα μέλη να επιλέγουν να «καλυφθούν» με κρανία και κέρατα διαβόλου.

Αλλά για τον τότε έφηβο Lopez η δερματοστιξία ήταν κάτι πολύ παραπάνω από ένα status ή ένα εργαλείο εκφοβισμού. Για τον ίδιο έμοιαζε να έχει βρει την αγάπη και μία κοινότητα της οποίας μπορούσε να είναι κομμάτι.

«Θυμάμαι όταν έκανα το πρώτο μου τατουάζ MS-13. Καθώς το πιστόλι τρύπαγε το δέρμα μου, το μόνο που σκεφτόμουν ήταν η αγάπη που είχα για τη συμμορία μου» περιγράφει ο Lopez.

Η πραγματικότητα

Αλλά μετά από χρόνια μπαίνοντας και βγαίνοντας από τα κέντρα κράτησης ανηλίκων και τη φυλακή, οι καινοτομίες του τρόπου ζωής των συμμοριών άρχισαν να φθείρονται.

«Έκανα κακιές επιλογές, διέπραξα επιθέσεις και ληστείες που θα με οδηγούσαν στη φυλακή για χρόνια ως ανήλικος» αναφέρει.

«Βαρέθηκα να πηγαίνω στις κηδείες των φίλων μου»

«Μερικές φορές αναρωτιόμουν ‘είμαι διατεθειμένος να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου στη φυλακή;’ Ήμουν κουρασμένος, κουρασμένος να βλέπω την οικογένειά μου να υποφέρει. Βαρέθηκα να πηγαίνω στις κηδείες των φίλων μου» λέει χαρακτηριστικά ο Lopez.

Το 1998 η τύχη χαμογέλασε στον Lopez καθώς συναντήθηκε τυχαία έξω από τις φυλακές με ένα πρώην μέλος της MS-13 ο οποίος θα τον βοηθούσε να ξεφύγει από τη συμμορία.

Παρά το γεγονός ότι επέστρεψε στον αστικό τρόπο ζωής, η αστυνομία συνέχισε να τον τιμωρεί για «αυτό που ήταν».

Μετακόμισε στο Κολοράντο για να αφήσει οριστικά πίσω την παλιά του ζωή.

Παρά το γεγονός ότι δεν είχε επαφές  με τη συμμορία για μια δεκαετία, του επιβλήθηκε κράτηση το 2009 για φερόμενη πρόθεση «διανομής ναρκωτικών». Αθωώθηκε από όλες τις κατηγορίες – αλλά έχασε δύο χρόνια από τη ζωή του στη διαδικασία.

Η παρενόχληση από την Αστυνομία δεν στάθηκε εμπόδιο στα σχέδιά του και κατάφερε να πάρει πτυχίο Ποινικής Δικαιοσύνης και να εργαστεί σε χώρους κράτησης νέων ως σύμβουλος.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ενταχθούν σε μια συμμορία γιατί νιώθουν αποκομμένοι, μόνοι, αποξενωμένοι. Θέλουν να νιώθουν πως ανήκουν κάπου και έχουν αξία», κατέληξε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024