Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μωβ μέδουσες: Σε ποιες παραλίες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους - Δείτε live χάρτη

Μωβ μέδουσες: Σε ποιες παραλίες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους – Δείτε live χάρτη

Οι μωβ μέδουσες έχουν ήδη εντοπιστεί σε μια σειρά παραλίες, ανάμεσά τους και σε κάποιες της Αττικής.

Οι μωβ μέδουσες έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους σε μια σειρά παραλίες, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι ο πρόωρος εντοπισμός τους οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Για το συγκεκριμένο φαινόμενο μίλησε στην ΕΡΤ3 ο Δρόσος Κουτσούμπας, καθηγητής Θαλάσσιας Βιολογίας – Ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

«Οι μωβ μέδουσες εμφανίστηκαν φέτος νωρίς, καθώς συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους, όταν είναι πιο υψηλές οι θερμοκρασίες, αλλά βλέπουμε το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής. Βλέπετε τι γίνεται στη Δυτική Μεσόγειο, όπου σε κάποιες περιοχές έχουμε θερμοκρασίες, ασύλληπτες για την εποχή κι έτσι πιο υψηλές θερμοκρασίες των νερών. Έχουμε κάποιες αναφορές για εμφάνισή τους σε σημεία των Ιονίων νήσων, Κέρκυρα, Παξούς, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι σε συγκεκριμένο σημείο, ούτε ότι έχουμε έξαρση του φαινομένου. Μετακινούνται με τα θαλάσσια ρεύματα, επομένως αν κάνει κάποιο κυματισμό βγαίνουν έξω στην παραλία», εξήγησε ο καθηγητής.

Ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «οι μέδουσες δεν εμφανίζονται πρώτη φορά στα ελληνικά νερά, απλά αυτό που είναι ανησυχητικό για την επιστημονική κοινότητα είναι η συχνότητα εμφάνισης, το ότι εμφανίζονταν σχετικά πιο μετά χρονικά».

Σε ποιες παραλίες έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα

Οι μωβ μέδουσες έχουν εντοπιστεί ήδη φέτος σε αρκετά νησιά του Ιονίου, στους Παξούς, στην Κέρκυρα, στην Αττική και στη νότια Πελοπόννησο. Στο σάτι inaturalist.org μπορείτε να βλέπετε πού… βολτάρουν οι μωβ μέδουσες.

  • Δείτε τον live χάρτη εδώ

Δείτε σε ποιες περιοχές έχουν εντοπιστεί το τελευταίο διάστημα (τελευταία ενημέρωση σήμερα 7 Μαΐου). Όπου το κόκκινο είναι πιο έντονο, τόσες περισσότερες μέδουσες έχουν εντοπιστεί.

Sports in

Η αντίδραση του Σλούκα μετά το μεγάλο λάθος: Χτυπιόταν στον πάγκο του Παναθηναϊκού (vids)

Ο Κώστας Σλούκας ήταν απαρηγόρητος στον πάγκο του Παναθηναϊκού μετά το τέλος που έκανε στο φινάλε του αγώνα με τη Μακάμπι και είχε πολλές έντονες αντιδράσεις…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024