Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη: Έρευνα και στη Βρετανία για τον αντίκτυπο σε κοινωνία και οικονομία

Τεχνητή νοημοσύνη: Έρευνα και στη Βρετανία για τον αντίκτυπο σε κοινωνία και οικονομία

H βρετανική Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών θα επιδιώξει μια ισορροπία ανάμεσα στην καινοτομία και την προστασία χρηστών και επιχειρήσεων.

Η ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού της Βρετανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα εξετάσει τον πιθανό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης στους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και την οικονομία και το κατά πόσο χρειάζονται περιορισμοί σε τεχνολογίες όπως το ChatGPT της OpenAI.

Αν και η δημόσια συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζεται εδώ και χρόνια, η ξαφνική δημοτικότητα εφαρμογών όπως το ChatGPT και το Midjourney έστρεψε το φως των προβολέων σε μια τεχνολογία που θα μπορούσε να ανατρέψει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις και η κοινωνία.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν τώρα να βρουν μια ισορροπία μέσω της οποίας θα μπορούν να αποτιμήσουν και να χαλιναγωγήσουν ορισμένες από τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες της AI χωρίς να καταστείλουν την καινοτομία.

Τον Μάρτιο η Βρετανία επέλεξε να μοιράσει τη ρυθμιστική ευθύνη για την AI ανάμεσα στα όργανα που εποπτεύουν τον ανταγωνισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία και την ασφάλεια, αντί να συστήσει ένα νέο.

Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών (CMA) ανέφερε ότι θα επιδιώξει να κατανοήσει πώς εξελίσσονται τα μοντέλα που χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες δεδομένων και να αξιολογήσει πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για να συμπληρώσουν διάφορες εργασίες.

«Έχει κρίσιμη σημασία τα ενδεχόμενα οφέλη αυτής της μετασχηματιστικής τεχνολογίας να είναι εύκολα προσβάσιμα στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ οι άνθρωποι να παραμείνουν προστατευμένοι, για παράδειγμα από ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες» δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της CMA Σάρα Καρντέλ.

Η ρυθμιστική αρχή θα συζητήσει «τις ευκαιρίες και τους κινδύνους» του τομέα και «θα καταρτίσει κατευθυντήριες αρχές προκειμένου να στηρίξει τον ανταγωνισμό και να προστατεύσει τους καταναλωτές» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η CMA.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν ενδεχόμενους κανόνες για τη ρύθμιση της τεχνολογίας και υπουργοί Ψηφιακής Πολιτικής της G7 συμφώνησαν τον περασμένο μήνα να υιοθετήσουν κανονιστικές ρυθμίσεις για την AI, οι οποίες θα διατηρούν ταυτόχρονα ένα ανοικτό περιβάλλον για την ανάπτυξη τέτοιων τεχνολογιών.

Η Ιταλία, μέλος της G7, απαγόρευσε το ChatGPT τον περασμένο μήνα ώστε να ερευνήσει ενδεχόμενη παραβίαση των κανόνων για τα προσωπικά δεδομένα. Αν και η Ιταλία ήρε στη συνέχεια την απαγόρευση, η κίνηση ενέπνευσε ρυθμιστικές αρχές άλλων ευρωπαϊκών χωρών να ξεκινήσουν έρευνες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συντάσσει στο μεταξύ ειδική νομοθεσία για ρύθμιση των εφαρμογών ΑΙ.

Η CMA προγραμματίζει να δημοσιοποιήσει τα συμπεράσματά της τον Σεπτέμβριο του 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024